7 probleme intime pe care le poți evita dacă ai o igienă corectă

7 probleme intime pe care le poți evita dacă ai o igienă corectă

Redactor Andreea Baluteanu

Igiena intimă este esențială și trebuie practicată încă de la vârste fragede, insistă specialiștii. Cu toate acestea, date fiind tabuurile care însoțesc încă sănătatea intimă, mult dintre noi nu acordăm atenția necesară acestei zone delicate sau, dimpotrivă, facem exces de zel, rezultatul fiind cel mai adesea același: probleme intime.

Îți enumerăm mai jos principalele afecțiuni cu care te poți confrunta dacă dai greș în ceea ce privește igiena intimă! Vezi la ce ne referim în rândurile de mai jos!

7 afecțiuni cu care te poți confrunta dacă nu menții o igienă intimă corectă

Dacă igiena este un capitol sensibil pentru multe dintre noi, ea devine „spinoasă” atunci când ne referim la zona intimă. E un coșmar chiar să ne gândim că arătăm sau mirosim „altfel acolo jos” decât majoritatea femeilor, iar atunci când suferim de o afecțiune din cauza igienei deficitare, rușinea e copleșitoare.

femeie care isi face baie in cada plina cu spuma si pune apa in palma

Cu toate acestea, trebuie să înțelegi că este perfect normal să te afli în situația de a avea nevoie de mai multe informații privind igiena intimă. În absența unei îngrijiri corespunzătoare, poți ajunge să suferi de probleme intime destul de complicate. Descoperă-le pe cele mai frecvente:

  • iritații: atunci când nu schimbi des lenjeria intimă sau tampoanele ori absorbantele, poți ajunge să suferi de iritații sau eczeme în zona vaginului sau a vulvei:
  • alergii: în general, alergiile sunt cauzate de folosirea produselor cosmetice necorespunzătoare în zona intimă;
  • candidoză: bacteriile adoră spațiile închise, calde și umede, așa că dacă nu îți schimbi lenjeria după ce mergi la sală sau înoți poți fi predispusă la candidoze;
  • păduchi pubieni: lipsa unei igiene corespunzătoare sau folosirea la comun a produselor cu o persoană infectată poate duce la propagarea acestei afecțiuni;
  • BTS (boli cu transmitere sexuală): deși principala cauză a acestora este sexul neprotejat, studiile au arătat că femeile care au grijă de zona lor intimă prezintă riscuri mai mici de a se îmbolnăvi;
  • Infecții vaginale (vaginoză bacteriană, vaginită): de data aceasta, se pare că dușurile interne executate în exces, atunci când nu sunt necesare, pot slăbi rezistența în fața atacului bacteriilor ce cauzează aceste infecții:
  • Infecții ale tractului urinar: igiena intimă precară poate conduce la o proliferare a bacteriilor periculoase ce pot ajunge în tractul urinar și provoca infecții urinare.

Sfaturi pentru o igienă intimă corectă: de ce să ții cont

Nu e greu să ai o igienă intimă corectă; tot ce trebuie să faci este să urmezi câteva reguli simple care ar trebui „să îți intre în sânge”.

Schimbă absorbantele sau tampoanele o dată la 4-6 ore. Chiar dacă fluxul tău menstrual e scăzut, nu folosi un singur produs de igienă intimă pe parcursul întregii zile de menstruație.

Schimbă zilnic lenjeria. Folosește întotdeauna lenjerie intimă de bumbac, care absoarbe umezeala și lasă pielea să respire, și schimb-o zilnic. Poate fi necesar însă să ții la dispoziție mai multe perechi dacă ești la menstruație sau știi că vei transpira la sală.

Îngrijește părul pubian. Nu e nevoie să îndepărtezi complet pilozitatea din zona intimă; de fapt, epilatul intim e chiar contraindicat pentru că elimină o barieră în calea bacteriilor. Dar nici nu „crește” adevărate tufișuri „acolo jos”: tunsul părului pubian va preveni mirosurile neplăcute și predilecția spre infecții.

Șterge-te din față spre spate cu hârtie igienică sau cu prosopul, după baie. Nu dorești ca bacteriile periculoase din anus să ajungă în vagin.

Curăță zona intimă. Curățarea zilnică e zonei intime este absolut obligatorie la menstruație, dar este recomandată cu căldură și în restul timpului. Poți folosi apă și săpun sau un produs de igienă intimă, dar niciodată gelul de duș sau uleiul de baie în regiunea vaginului sau a vulvei.

multi-gyn antigel Multi-Gyn Actigel e o soluție adecvată pentru igiena intimă. Extrem de eficient în prevenirea și tratamentul vaginozelor bacteriene și a disconfortului vaginal, produsul reduce scurgerile cu miros neplăcut, calmează și optimizează flora vaginală. Un gel bioactiv, pe bază de polizaharide, Multi-Gyn Actigel inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene și stimulează creșterea lactobacililor. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Ce spune igiena ta personală despre tine
Incepe quiz
Ce spune igiena ta personală despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.