8 moduri rapide prin care scapi de febră
Chiar dacă febra nu reprezintă o problemă atât de greu de gestionat, în unele cazuri aceasta poate să dea bătăi serioase de cap – chiar şi adulţilor. În astfel de situații, cu siguranță te întrebi ce scade febra rapid, însă trebuie mai întâi să știi că febra indică faptul că organismul tău luptă împotriva a ceea ce a determinat creșterea temperaturii. Cele mai frecvente cauze ale febrei sunt infecțiile – situaţie în care temperatura corpului creşte, pentru a pune sistemul imunitar în alertă.
Cuprins
- De ce apare febra?
- Semne că ai febră
- Ce scade febra rapid?
- Hidratare corectă pentru scăderea febrei
- Comprese umede calde pentru a scăde febra
- Duşuri călduţe când ai febră
- Aspirină pentru febră
- Ceai de salcie pentru a reduce febra
- Ghimbirul pentru febră
- Mâncarea picantă când ai febră
- Baia fierbinte la picioare
- Odihna - cea mai simplă metodă de a reduce febra
Dacă te confrunţi cu febră puțin mai mare de 37 de grade Celsius, atunci poţi sta liniştită, nu sunt motive de îngrijorare. Dar dacă febra depăşeşte în general 38.8 de grade, este bine să iei anumite măsuri!
De ce apare febra?
„Dacă ai febră, aminteşte-ţi că aceasta nu este o boală în sine, ci un simptom al unei afecţiuni care începe să se manifeste”, spune Stephen N. Rosenberg, medic şi autor al cărții Johnson & Johnson First Aid.
Temperatura corporală normală este un echilibru între producția și pierderea de căldură. Hipotalamusul este considerat ca un fel de „termostat” al organismului, deoarece el este responsabil cu monitorizarea acestui echilibru de căldură din corp.
Chiar și atunci când ești sănătos, temperatura poate varia ușor pe parcursul zilei, fiind în general mai scăzută dimineața și mai mare după-amiaza și seara. Atunci când ești bolnav, sistemul tău imunitar intră în alertă, iar hipotalamusul crește temperatura corpului pentru a păstra căldura.
În mod obișnuit, febra este asociată cu:
- Infecții virale sau bacteriene
- Infecții urinare
- Extenuare de la căldură
- Anumite afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă
- Administrarea anumitor medicamente (antibiotice sau medicamente utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale crescute și a convulsiilor)
- Unele imunizări (vaccinul împotriva difteriei, tetanosului și pertussis, vaccinul pneumococic sau COVID)
- Tumoare canceroasă malignă
Semne că ai febră
În general, o temperatură de peste 38 grade Celsius este considerată a fi febră moderată. În funcție de ce anume a provocat febra, pot apărea și alte simptome, precum:
- Transpiraţie, tremur și frisoane
- Durere de cap, dureri musculare
- Pierderea poftei de mâncare
- Iritabilitate sau stare de slăbiciune generală
- Deshidratare
Febra este periculoasă în special la sugarii și copii mici, astfel este important să te prezinți de urgență la medic dacă:
- Pacientul este mai mic de 3 luni și are o temperatură rectală de 38 grade C sau mai mare
- Bebelușul are între 3-6 luni, o temperatură rectală mai mare de 38,9 grade Celsius sau are o temperatură mai scăzută, dar pare neobișnuit de iritabil sau slăbit
- Copilul are peste 7 luni și o temperatură rectală mai mare de 38,9 grade Celsius care durează mai mult de o zi
- Copilul este apatic, confuz sau are un contact vizual slab cu tine
- Este iritabil, prezintă vărsături, are o durere severă de cap, dureri în gât, stomac sau alte simptome
- Are febră care durează mai mult de 3 zile
- Are o criză asociată cu febră
În cazul adulților, trebuie să te adresezi unui medic dacă, pe lângă febră, apar și:
- Dureri de cap severe
- Dureri abdominale și vărsături
- Eczemă
- Dureri la nivelul ochilor
- Sensibilitate neobișnuită la lumina puternică
- Gât înțepenit și durere când apleci capul înainte
- Confuzie mentală, comportament ciudat sau probleme de vorbire
- Dificultăți de respirație sau durere în piept
- Durere la urinare
- Convulsii
Ce scade febra rapid?
Deși, în cele mai multe cazuri, febra nu reprezintă motiv de îngrijorare, temperaturile de peste 38,4 de grade Celsius ar trebui scăzute cu ajutorul antitermicelor. Se poate administra fie paracetamol, fie un antiinflamator, precum ibuprofen. Aceste medicamente nu scad febra rapid, ci s-ar putea să dureze cel puțin o oră până își fac efectul! În cazul bebelușilor, este nevoie de sfatul unui pediatru înainte de administrarea de medicamente. De asemenea, trebuie să știi că cei mici pot face convulsii de la febră.
Hidratare corectă pentru scăderea febrei
Când dacă ai febră, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să bei multă apă, deoarece există riscul deshidratării, ca urmare a transpirației abundente. Deshidratarea nu face decât să creeze şi mai mult disconfort. Sucul de răchită şi ceaiul de tei sunt două remedii eficiente contra febrei. Evită băuturile cu conţinut bogat de zahăr, care pot crește inflamația în organism şi alege să bei apă de nucă de cocos, foarte hidratantă și bogată în electroliți.
Comprese umede calde pentru a scăde febra
Compresele umede reci contribuie la reducerea temperaturii corpului. Plasate pe frunte şi la încheieturile mâinilor, acestea reduc febra şi disconfortul.
Duşuri călduţe când ai febră
Duşurile călduţe spre reci scad febra rapid şi elimină disconfortul creat de temperaturile ridicate. Prin urmare, atunci când simţi că transpiri şi corpul se încălzeşte din nou, apelează la un duş, vei vedea că efectele nu vor întârzia să apară. Totuşi, dacă febra este însoţită de slăbiciune, apatie, stări de rău şi alte simptome îngrijorătoare, dușul singur nu-ți va rezolva probleme, ci este cazul să te adresezi unui medic.
Aspirină pentru febră
Dacă situaţia devine extrem de neplăcută, optează pentru clasica aspirină. Efectele secundare sunt puţin probabile, iar febra scade rapid. Adulţii pot recurge şi la medicamente pe bază de ibuprofen. Mergi la medic dacă febra depăşeşte 39 de grade şi este însoţită de simptome precum:
- gât înţepenit
- tuse severă
- vărsături
- nas înfundat
- durere facială
Totodată, dacă suferi de boli cardiace sau respiratorii, vizita la medic devine o urgenţă!
ATENȚIE! Nu administra aspirină copiilor și adolescenților, deoarece acest medicament a fost asociat cu sindromul Rye, o afecțiune gravă care provoacă probleme neuropsihice!
Ceai de salcie pentru a reduce febra
Ceaiul de salcie oferă organismului compuşi înrudiţi cu aspirina, fiind considerat un tratament ce scade febra rapid la adulţi. Hippocrate a scris despre proprietățile sale medicinale cu 2.500 de ani în urmă, iar beneficiile sale rămân actuale. Bea ceai de salcie rece, în cantităţi mici, pe tot parcursul zile, dacă vrei să scapi de febră.
Ghimbirul pentru febră
Ghimbirul, recunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii, este un tratament excelent pentru scăderea febrei. Îl poţi consuma în limonadă răcoritoare sau îl poţi pregăti sub formă de ceai. Lămâia poate da un plus de gust şi poate ajuta deopotrivă la reducerea disconfortului gâtului, în cazul în care acesta însoţeşte febra.
Mâncarea picantă când ai febră
Dacă îţi place să mănânci picant, atunci nu mai sta pe gânduri. Scapă de febră cu ardei iute! Prepară o porţie de paste cu sos de roşii şi ardei iute, bucură-te de o cină delicioasă şi scapă de febră rapid! Ardeiul iute te ajută să transpiri, susţine buna circulaţie a sângelui şi reduce rapid temperatura corpului.
Baia fierbinte la picioare
Baia fierbinte la picioare te ajută să stimulezi circulaţia sângelui şi scade febra rapid. Ţine tălpile în apă cât mai fierbinte, adaugă şi un pumn de sare de mare şi bucură-te de 10-15 minute de relaxare, la finalul cărora vei observa că temperatura corpului s-a redus în mod considerabil. Deşi uitate sau trecute în plan secund, metodele tradiţionale de vindecare dau rezultate uimitoare.
Odihna - cea mai simplă metodă de a reduce febra
Nu neglija nici odihna! Când te odihneşti, oferi corpului posibilitatea de a se vindeca. Totodată, creierul are ocazia să elibereze hormoni care sprijină sistemul imunitar în lupta sa împotriva agenților infecțioși.
Un studiu publicat în Jurnalul italian de Pediatrie arată că adulţii au tendinţa să recurgă la automedicație în cazul febrei, atât pentru ei, cât şi pentru copii, când firesc este să fie consultat medicul şi să se administreze medicamente doar în cazuri extreme. Nu uita că febra este, cel mai adesea, o metodă de apărare pe care corpul o oferă împotriva infecțiilor, așadar este, în general, un lucru bun. Ea poate fi considerată un semn că sistemul imunitar funcționează optim și că organismul luptă să se vindece.
Așadar, după ce ai aflat ce scade febra rapid, citește și: 12 tratamente naturiste care îți pun sănătatea în pericol
Surse foto: iStock