8 motive pentru care ai mare nevoie de suplimente de fier

8 motive pentru care ai mare nevoie de suplimente de fier

Redactor Andreea Baluteanu

Fierul este unul dintre cele mai importante minerale din organismul uman, fiind responsabil de foarte multe procese desfășurate în corpul nostru. Iar în momentul în care intervine o deficiență, este evident că sănătatea noastră va fi perturbată.

Vezi mai jos care sunt semnele că suferi de o deficiență de fier și că ai mare nevoie de un supliment, dar și care sunt cauzele care pot sta la baza acestui fenomen!

Semne că trebuie să iei un supliment cu fier

Fierul e unul dintre mineralele esențiale pentru buna funcționare a corpului nostru. Susține transportul oxigenului prin sânge, contribuie la buna dezvoltare și funcționare a celulelor, participă la producția globulelor roșii și a anumitor țesuturi și hormoni. 

Cum îți dai seama că ai niveluri prea scăzute de fier în organism? O simplă analiză de sânge îți va spune acest lucru, dar la fel de bine poți să fii atentă la semnele de mai jos. Iată câteva dintre motivele pentru care ar trebui să apelezi la un supliment!

Ești mai mereu epuizată

Oboseala a devenit unul dintre ingredientele cele mai amare ale vieții noastre, așa că acest simptom al lipsei de fier trece adesea nedetectat. Considerăm că e normal să ne fie mereu somn, să ne simțim lipsite de energie sau de putere. Însă noi te atenționăm că epuizarea trebuie neapărat supusă unei examinări medicale, așa că dă fuga la doctorul tău.

Care este explicația? Fierul ajută la transportul oxigenului în sânge, prin urmare, atunci când lipsește, mușchii și țesuturile nu mai primesc energie, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge, iar rezultatul e că tu ești din ce în ce mai obosită.

Paloare

Poate că tenul palid e considerat semn al unei descendențe nobile, dar nu reflectă deloc starea ta de sănătate. În cazul deficienței de fier, paloarea poate fi generală sau poate apărea doar pe anumite zone, așa cum e cazul cu fața, gingiile sau interiorul buzei. Un semn caracteristic pentru paloarea ca evidență a lipsei de fier este însă partea dinăuntru a pleoapelor inferioare: dacă tragi puțin de ea, ar trebui să constați că este roșie, dar atunci când culoarea sa e lipsită de substanță, e clar că duci lipsă de fier. De ce? Fiindcă hemoglobina este scăzută în globulele roșii, denaturând astfel nuanța sângelui. Dat fiind faptul că organismul produce hemoglobină cu ajutorul fierului, realizezi de unde vine această legătură.

Respirație scurtă

E adevărat că respirația dificilă e semn al mai multor afecțiuni, dar ea poate însemna și lipsă de fier. În acest caz, tot valorile insuficiente ale hemoglobinei sunt cele „vinovate”. Hemoglobina susține transportul oxigenului în sânge, iar atunci când acesta este deficitar, corpul va încerca să facă rost de oxigen prin alte metode, precipitând astfel respirația ca un reflex.

Migrene

Ești chinuită de dureri de cap atroce și, mai rău, acestea sunt asociate adesea cu o stare de amețeală sau de slăbiciune? E posibil să suferi de lipsă de fier. Astfel, dat fiind faptul că transportul oxigenului la țesuturi este periclitat, nici creierul nu mai primește suficient, iar vasele de sânge de la nivelul acestuia se vor umfla, depunând presiune și provocând astfel tulburătoarele migrene.

Palpitații

Cum ți-am povestit și mai sus, faptul că țesuturile și organele nu mai primesc suficient sânge înseamnă că inima trebuie să lucreze mai mult pentru a compensa acest deficit. Astfel poți ajunge să ai parte de palpitații sau de senzația că inima ta bate mai tare decât trebuie. Ai grijă cu aceste simptome, fiindcă absența prelungită a fierului poate provoca în acest caz fenomenul de inimă mărită, murmur cardiac sau chiar insuficiență cardiacă. Mergi neapărat la doctor!

Piele uscată și păr deteriorat

Unele dintre primele semne ale deficienței de fier sunt legate de căderea părului. Deși e normal să pierzi zilnic circa 100 de fire și chiar mai mult în anumite perioade, dacă ai impresia că acest fenomen este accentuat, rezervele scăzute de fier pot fi motivul. Justificarea este aceea că părul este considerat de organism ca fiind cel mai puțin important pentru supraviețuire, prin urmare, atunci când proviziile de oxigen sunt livrate mai greu, podoaba capilară va primi cel mai puțin. Este cazul și cu pielea uscată, un alt semn că nu e suficient oxigen care să energizeze țesuturile.

Umflarea limbii și a gurii sau iritații și durere

Cavitatea bucală „ascunde” numeroase semne ale lipsei de fier. Unul dintre acestea poate fi reprezentat de limba umflată, prea netedă, palidă sau iritată. Nivelurile scăzute de hemoglobină și de mioglobină pot cauza acest fenomen. La ce să mai fii atentă? La senzația de gură uscată, dar și la apariția pielii crăpate sau a ulcerelor la colțul gurii.

Sindromul picioarelor neliniștite

Afectându-te mai ales seara, atunci când încerci să dormi în ciuda faptului că picioarele tale „se încăpăţânează” să se miște încontinuu, acest sindrom produce confuzie chiar și în rândul specialiștilor. Nici măcar oamenii de știință nu au putut să explice legătura dintre deficiența de fier și sindromul picioarelor neliniștite, dar se pare că 25% dintre persoanele care suferă de această afecțiune au și niveluri scăzute de fier.

Cauze ale deficienței de fier

Am înțeles că semnele de sus ne spun tare și răspicat că este cazul să oferim mai mult fier organismelor noastre, dar care sunt cauzele acestor fenomene? Ți le expunem în rândurile de mai jos!

Alimentația dezechilibrată. De ce suferim de lipsă de fier? Deoarece nu introducem în alimentație suficiente surse: da, e atât de simplu. Printre alimentele bogate în fier se numără peștele, cerealele fortificate, fasolea, carnea roșie, legumele cu frunze verzi (spanac, kale), fructele uscate, fructele de mare, nucile și semințele.

Absorbția deficitară a fierului. Există persoane care au o alimentație bogată în fier, dar care nu reușesc să absoarbă așa cum trebuie acest mineral. Aici, motivele pot fi diferite: o afecțiune digestivă sau intestinală, așa cum sunt bolile inflamatorii intestinale, o operație gastrointestinală sau unele mutații genetice rare.

Pierderea de sânge. Poți avea o alimentație bogată în surse de fier, poți absorbi așa cum trebuie acest mineral, dar dacă pierzi sânge, în componența căruia intră hemoglobina, produsă cu fier, atunci vei prezenta mereu deficiențe. Pierderile de sânge pot fi rezultatul unor accidente sau al analizelor ori al donării prea frecvente. În același timp, mai pot exista următoarele cauze pentru care te afli în această situație: hemoragii interne provocate de cancer la colon sau de ulcer, administrarea regulată de aspirină, menstruații abundente, eliminarea de sânge în urină, o operație suferită recent sau unele afecțiuni genetice rare.

Vitoral Ferrum, cel mai bun supliment pentru lipsa de fier

  Dacă prezinți semnele de mai sus sau ești predispusă la cauzele despre care ți-am vorbit, atunci ai mare nevoie de un supliment pe bază de fier. Recomandarea noastră este Vitoral Ferrum picături, un supliment alimentar ce conține o combinație de fier în formă de pirofosfat micronizat și dispersabil și un complex de vitamine D și B6. Pentru a administra, agită bine înainte de fiecare utilizare și dozează circa 2 ml pe zi sau așa cum ți-a recomandat medicul tău. Vitoral Ferrum picături este disponibil la Vavian Pharma.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.