Agricultura sustenabilă. De ce e importantă pentru tine şi familia ta?

Agricultura sustenabilă. De ce e importantă pentru tine şi familia ta?

Ionelia Olteanu

Agricultura sustenabilă reprezintă un mod de a face agricultură, bazat pe metode ce protejeaza mediul înconjurător, conservă resursele, susţine comunităţile de oameni, protejează animalele şi îi tratează cu respect şi corectitudine pe toţi cei implicaţi în acest proces. Această metodă de a face agricultură ajută la producerea de culturi valoroase din punct de vedere nutriţional, fără, însă, a compromite abilitatea generaţiilor viitoare de a continua să facă acelaşi lucru. Dacă eşti interesat/ă de toate acestea, dacă optezi ori de câte ori poţi pentru produse organice, atunci agricultura sustenabilă face deja parte din viaţa ta.

Maini plantand o iarba

De ce e importantă agricultura sustenabilă?

Protecţia mediului

Agricultura sustenabilă respinge folosirea oricăror substanţe chimice  - pesticide, fertilizatori – sau organisme modificate genetic ce pot duce la degradarea solului, a apei sau a aerului. În schimb, agricultura sustenabilă se bazează pe metode simple de regenerare şi “vindecare” a solului – rotaţia culturilor, plantarea de culturi cu efect hrănitor asupra solului, folosirea de îngrăşăminte naturale şi prevenirea dăunătorilor prin înţelegerea dinamicii naturii.

Beneficii pentru sănătate

Pentru că nu se folosesc pesticide sau îngrăşăminte chimice, plantele cultivate nu prezintă pericole pentru sănătate şi sunt mai bogate în nutrienţi.

Beneficii pentru comunitate

În opoziţie cu agricultura modernă, agricultura sustenabilă susţine şi impulsionează păstrarea şi lucrarea pământului de către micii agricultori şi asigurarea unei vieţi decente pentru aceştia. Culturile sunt sănătoase şi hrănitoare, atât pentru ei, cât şi pentru animalele acestora, iar profitul obţinut de pe urma recoltării este suficient pentru a asigura dezvoltarea de comunităţi prospere. Micile culturi stimulează economiile locale, creează locuri de muncă si ajută, pe termen lung, la redistribuirea uniformă a populaţiei prin încetinirea ritmului de aglomerare în zonele urbane.

planta

Agricultura sustenabilă = agricultură organică?

Deşi se bazează pe multe principii comune, agricultura sustenabilă, însă, nu înseamnă neapărat agricultură organică. Pentru ca o cultură să fie considerată organică, e nevoie să fie cultivată pe sol netratat cu substanţe chimice de cel puţin 3 ani. Produsele organice sunt supuse unor norme de producţie şi procesare reglementate, în cazul României (ţară membră UE), la nivel comunitar. Aplicarea legilor privind producţia organică se face de către organisme de inspecţie şi certificare care eliberează certificate de produse ecologice sau organice. Acestea controlează lanţul de producţie, de la inspectarea produsului în sine, până la procesele de obţinere a produsului finit.

Aşadar, procesul de obţinere a clasificării „organic” este unul dificil. Pe de altă parte, însă, datorită impactului asupra mediului şi comunităţilor, agricultura organică este considerată a fi un tip de agricultură sustenabilă. Mai mult, e considerat modul de agricultură cel mai generos cu solul, cu apa, cu aerul, cu întreg mediul înconjurător şi cu noi, ca oameni, şi generaţiile ce ne vor urma.

Descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale indiene certificate organic, oferite cu iubire şi conştiinţă de ORGANIC INDIA şi intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine.

Toate produsele ORGANIC INDIA, suplimente alimentare, pudre și ceaiuri Tulsi, au în compoziția lor cele mai renumite și eficiente plante medicinale indiene utilizate de mii de ani și în Ayurveda, 100% certificate organic în Europa, SUA și India. Nu sunt folosite în niciun stadiu al producției pesticide sintetice, erbicide, îngrășăminte sau alte tratamente chimice și produsele nu conțin organisme modificate genetic (Certificare Non-GMO), iar metodele unice de cultivare, recoltare și procesare le protejează integritatea nutrițională.

Fii activă în protejarea sănătății tale și a celor dragi ție și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în propria ta viață, cât și în jurul tău!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.