Ce este biologia dragostei și cum te poate ajuta să ai o viață mai frumoasă

Ce este biologia dragostei și cum te poate ajuta să ai o viață mai frumoasă

Redactor Andreea Baluteanu

E incontestabil faptul că dragostea ne face mai fericite, dar știai că ea are un impact și asupra stării noastre de sănătate și a calității vieții? Știai că iubirea ne protejează de boli și ne ajută să trăim mai mult?

Sunt câteva dintre concluziile biologiei dragostei! Dacă ți se pare că celulele și romantismul nu au nimic în comun, este cazul să citești cartea doctorului Bruce Lipton, un biolog specializat în celulele stem, autor al bestsellerului The Biology of Belief (în traducere, „Biologia credinței”). Îți spunem mai jos cum ne argumentează Lipton rolul dragostei pentru o viață mai frumoasă și mai îndelungată, apelând la știință. Da, am ajuns atât de departe!

Biologia dragostei, noua lege pentru o viață lungă și sănătoasă

În The Biology of Belief, Lipton argumentează că relația dintre celule și dragoste e chiar una foarte strânsă. Autorul omagiat cu Premiul pentru Pace oferit de Fundația Goi în 2009 a studiat această legătură, pe care a numit-o The Honeymoon Effect (în traducere, „Efectul lunii de miere”).

Știi cu siguranță despre ce e vorba! Îți aduci aminte cum e să fii îndrăgostită până peste cap (sperăm să nu fie nevoie să apelezi la memorie, ci la senzații pe care le resimți chiar acum). Ochii îți sclipesc de încântare, fluturi ți se joacă în stomac și totul e bine și frumos în lume. Însă nu doar partenerul tău este receptor al acestor sentimente pozitive, ci toți cei din jur. Ești îndrăgostită de viață, de oameni, de tot ce te înconjoară. Asculți cu mai multă afecțiune, ești mai darnică și dedici mai mult timp activităților care te fac fericită. Nu ți-e teamă să experimentezi lucruri noi; de fapt, nu-ți mai e frică de nimic. Ceea ce ți se părea neplăcut cu o zi înainte e acum raiul pe pământ. Nimic nu te supără, nimic nu te deranjează, nici șoferii agresivi, nici vremea de afară, nici munca. Ești pierdută în fericirea ta, în visare și în cântec și bucurie.

Mai mult, conform lui Lipton, fiecare celulă din corp acționează și e concepută precum un om în miniatură. În corpul nostru, peste 50 de mii de miliarde de celule lucrează împreună, se susțin reciproc pentru a acționa inima, plămânii, respirația, pentru a îndeplini milioanele de sarcini necesare actului de a trăi. Atunci când ești îndrăgostită, și ele se comportă precum tine, vibrând de dragoste. La fel fac și când ești stresată sau supărată.

Lipton ne mai spune că viața e mișcare și că totul pornește de la proteine, care se organizează în structuri de fire organice și se mișcă în funcții de stimulii pe care îi primesc din mediu. Pe de o parte, sunt proteinele receptoare, care primesc aceste semnale, și cele efectoare, care le transmit către creier pentru a fi interpretate. Realizezi cât de diferit va fi comportamentul lor atunci când primesc dragoste sau când au de transmis furie și iritare!

Mergând mai departe pe firul acestei deducții, doctorul a ajuns în anii 1880 la concluzia că membrana celulară, cea la nivelul căreia se află proteinele despre care ți-am vorbit mai sus, e de fapt creierul celulei. Prin urmare, semnalele pe care le primim din mediu, fie ele de dragoste sau de alte emoții, pot provoca boli. Teoria a fost dezvoltată mai târziu într-unul dintre cele mai importante domenii de azi: știința epigeneticii, cea care studiază modul în care reacțiile de la nivel chimic pot muta genele pe poziția „oprit” sau „pornit”.

Astfel, conform cercetărilor, elemente externe precum stresul, dieta, comportamentul, toxinele pot influența genele. Sunt revelații esențiale, care distrug din temelii teoria conform căreia unele boli precum cancerul sunt determinate de gene. Conform acestor cercetări, doar 10% dintre aceste afecțiuni chiar sunt provocate de gene, restul de 90% depind de percepția noastră asupra mediului.

Doctorul Lipton a subliniat și faptul că proteinele sunt activate mai puternic de semnale nonfizice decât de cele chimice. Ce înseamnă acest lucru? Că percepțiile noastre sunt mai puternice și mai profunde decât… medicamentele. Știința ne spune, deci, chiar ea: în noi e înmagazinată o putere de autovindecare mai mare decât cea a unei farmacii.

Iar dacă cuvintele pline de emoție ale lui Lipton nu te vor convinge, nu știm ce o va face: „Extraordinar! Asta înseamnă că oamenii nu sunt victime ale bagajului lor genetic, aşa cum credeam. Își pot schimba percepţia și, astfel, își pot schimba starea de sănătate. Asta este minunat! Vechea biologie elimina posibilitatea unei alegeri și controla rezultatul. Când le spui oamenilor că sunt victime, puterea lor este diminuată. Sarcina noastră acum este să ajutăm oamenii să-și schimbe percepţia pentru a putea schimba rezultatul”.

Mai mult, medicina a început să admită că multe boli încep să se dezvolte în primii 6 ani de viață, conform lui Lipton. E exact perioada în care convingerile noastre sunt dictate de familie și descărcate în subconștient. Acum, mintea copilului se află în stare hipnagogică, absorbind ca un burete ceea ce primește, fără a mai sta să discearnă dacă e adevărat sau nu. De aceea granița dintre realitate și fantezie e acum neclară, iar copiii rețin orice convingere și opinie a părinților.

Dincolo de aceste principii deja pline de speranță, Lipton nutrește și năzuința că ne vom da seama că, indiferent de ceea ce ni s-a spus în primii ani de viață, ne putem schimba convingerile, modul de percepție asupra lumii, credințele. Dar e și mai important să le inoculăm copiilor de la cele mai fragede vârste. Dacă aceștia vor fi convinși că își pot schimba mintea și trupul, se vor deschide mult mai ușor către vitalitate și iubire. Noua teorie a devenit o disciplină în biologie și poartă numele de „biomimetism”, fiind împrumutată de la animale și de la plante, care supraviețuiesc adaptându-și constant modul în care percep lumea din jur.

Concluzia? Ca să fii sănătoasă, caută constant dragostea. Nu neapărat pe cea de natură romantică, ci orice formă de afecțiune, fie ea pentru partener, pentru familie, prieteni, colegi sau animalele de companie. Știința a demonstrat deja că aceasta e cheia pentru o viață lungă și fericită.

Cercetătorii de la Institutul HearthMath au dovedit că impactul dragostei asupra corpului e real și poate fi chiar măsurat din punct de vedere biochimic: „Când subiecţii își concentrează atenţia asupra inimii și activează un sentiment fundamental, precum dragostea, aprecierea sau afecţiunea, aceste emoţii modifică imediat ritmul inimii și îl reglează. Un ritm mai accelerat al inimii activează o cascadă de evenimente neuronale și biochimice care afectează toate organele din organism”, spun experții, iar noi nu ne mai îndoim. Prin urmare, nivelul hormonilor de stres scade și, în schimb, este accelerată producția de hormoni DHEA, cei cu proprietăți antiîmbătrânire.

E demonstrat științific: biologia dragostei e o realitate, iar iubirea ne face mai sănătoși, mai fericiți și mai longevivi.

Pentru sănătate și stare de bine, asigură-te că incluzi în dieta ta aceste superplante! Alege întotdeauna sortimentele organice, pentru tine, dar și pentru lumea din jur. Astfel, vei oferi corpului toți nutrienții de care are nevoie pentru a lupta cu stresul și pentru a se revitaliza, energizându-se și punând capăt stării de perpetuă oboseală.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.