Cum să îți întărești rezistența organismului: Ashwagandha îți sare în ajutor

Cum să îți întărești rezistența organismului: Ashwagandha îți sare în ajutor

Redactor Andreea Baluteanu

Te-ai întrebat vreodată de ce răcești sau te îmbolnăvești de gripă cu precădere toamna și iarna? Dat fiind că aceste afecțiuni sunt provocate de virusuri, frigul nu este întotdeauna răspunsul corect. Fragilitatea sistemului imunitar reprezintă, pe de altă parte, o soluție mult mai adecvată la întrebarea noastră.

Însă răspunsul pe care îl oferă sistemul holistic Ayurveda pare să fie cel mai potrivit și mai complex. De ce ne îmbolnăvim? Pentru că există dezechilibre în corpul nostru, care perturbă funcționarea sistemului imunitar. Vezi mai jos explicațiile care îți pot schimba perspectiva asupra propriei sănătăți! Află cum te ajută Ashwagandha să reconturezi echilibrul fizic și mintal!

De ce ne îmbolnăvim în sezonul rece: explicația Ayurveda

Toamna și iarna presupun o avalanșă a gripelor și răcelilor provocate nu neapărat de frig sau de virusuri, ci și de dezechilibre. Nu e vorba însă numai de pierderea balansului interior, deși acest factor e cu siguranță unul esențial, cât și de dezechilibre ale doshelor minții, anotimpului sau mediului.

femeie fericita aflata la munte se vede soarele dintre palmele ei

Dacă occidentalii atribuie bolile de sezon slăbirii sistemului imunitar, perspectiva Ayurveda este mult mai amplă. Conform ei, atunci când trupul tău se află în echilibru, te bucuri de o sănătate excelentă și de ceea ce medicina vestică numește un sistem imunitar puternic.

Care este însă explicația bolilor potrivit Ayurveda? Aceea că răceala și gripa survin ca urmare a modificării doshelor anotimpurilor. Astfel, se trece de la vara dominată de Pitta la zilele de toamnă cu vânt și Vata și, în cele din urmă, la iarna ce aduce Kapha. Conform lui Jeff Perlman, specialist în Ayurveda, Vata reglează sistemul imunitar, iar Kapha are legătură cu aparatul respirator și cu nasul, de aici și incidența infecțiilor respiratorii. Iată o explicație ce pare mai mult decât autentică!

Prin urmare, să eviți răcelile este ușor, tot ce trebuie să faci e să mizezi pe echilibru interior și pe aliniere a doshelor în armonie cu mediul. Cum poți reuși? Ayurveda pune accentul întotdeauna pe plante, iar Ashwagandha este alegerea perfectă din acest punct de vedere.

Ce legătură au mintea și stresul cu boala

Și medicina occidentală a început să accepte ideea că stresul cauzează boli. Slăbind sistemul imunitar, stresul conturează un ansamblu de reacții în corp, determinate practic de minte, care creează un spațiu prolific pentru boală. Specialistul în Ayurveda Vanashree Belgamwar afirma că mintea poate să îmbolnăvească trupul, concept numit în medicina indiană veche prajnaparadha,semnificând un atac asupra înțelepciunii sau a intelectului.

Conceptul de stres a început să fie popularizat de la jumătatea secolului trecut, când medicul Hans Selye vorbea despre transformările hormonale pe care le determină și care pot conduce la numeroase boli, inclusiv la gripă și răceală. Dar stresul nu ținea doar de minte, în concepția specialistului, ci se referea inclusiv la efectele resimțite de lipsa îndelungată de hrană, la injectarea unor substanțe străine în corp sau chiar la exercițiile fizice grele ce pot confrunta trupul cu stresul fizic. Prin urmare, nu este vorba doar despre tensiune psihică sau emoțională, ci despre „răspunsurile nespecifice ale corpului la orice solicitări.”

Dar stresul poate fi reprezentat cum nu se poate mai bine și de forma sa „clasică”, respectiv anxietate, grijă, depresie, suprastimulare sau prea multe eforturi ale minții și ale trupului. Cum te ajută Ashwagandha? Fiind o plantă adaptogenă, care echilibrează răspunsul la stres și care reglează axa hipotalamus- glanda pituitară- glandele adrenale, respectiv partea corpului cea mai afectată de deja temutul stres.

ashwagandha ilustratie a plantei

Ce are de spus sistemul imunitar?

Firește că nu suntem complet expuși în fața bolilor atunci când există un dezechilibru al doshelor, deoarece intervine și protecția asigurată de sistemul imunitar. Ca să fii sănătoasă, ai nevoie însă de echilibru și din acest punct de vedere. Astfel, sistemul imunitar este cel care creează, depozitează și apoi distribuie celulele albe, așa cum explica medicul Renee Bacher, pentru a se angaja în bătălia cruntă contra virusurilor și a bacteriilor.

Tot Bacher aducea în discuție și un studiu realizat cu studenți de la drept rugați să se gândească la evoluția lor în facultate. Cei cu gânduri pozitive se bucurau de un sistem imunitar mai puternic, în timp ce cei cu gânduri negative erau mai predispuși la boli. Cu alte cuvinte, atunci când privești mereu partea bună a lucrurilor îți pregătești corpul să lupte cu boala, oricare ar fi natura ei.

Ashwagandha a existat cu mult timp înainte ca medicina să își explice termeni precum „stresul”, „adaptogen” sau „sezon de gripă și răceală” și a fost folosită de oameni din timpuri străvechi, când aceste concepte erau inimaginabile, dar când înțelepciunea le intuia perfect. Lucrează asupra minții, încearcă să cultivi mereu o stare bună și o gândire pozitivă indiferent de circumstanțe, și astfel te vei bucura de o stare de sănătate de fier.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro

Surse foto: iStock, Organic India

Articolul urmator
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Îți ghicim vârsta mentală după cum percepi lumea
Incepe quiz
Îți ghicim vârsta mentală după cum percepi lumea

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.