Organic, Eco, Bio, Natural. Care e diferența?

Organic, Eco, Bio, Natural. Care e diferența?

Redactor Divahair.ro

Pentru cei mai mulți dintre noi, oricare dintre termenii de mai sus dă un plus de valoare produsului pe a cărui etichetă se găsește. Și, în cele mai multe cazuri, acest tip de „evaluare” dă rezultate bune. Și asta pentru că termenii „organic”, „eco” și „bio” sunt sinonimi. Utilizarea unei variante sau a alteia depinde de zona unde este etichetat produsul, de preferința producătorului pentru un termen sau altul, de limbă sau de zona geografică. În SUA și Canada, de pildă, se folosește cel mai adesea termenul „organic”, în timp ce în Germania se folosește „eco” sau „ecologic”, iar în Italia se folosește „bio”. În România, poți întâlni oricare dintre cei 3 termeni, în funcție de zona de proveniență a produsului. 

planta

Organic vs 100% Organic

Alimentele etichetate “organic” conțin în proporție de minim 95% ingrediente cultivate fără fertilizatori, pesticide, erbicide sau alte substanțe chimice, pe sol netratat cu substanțe sau îngrășământ chimic de cel puțin 3 ani. Agricultura organică respinge folosirea hormonilor de creștere, a ingineriei genetice sau a iradierii în vederea conservării alimentelor. Pentru că un produs să fie catalogat drept 100% organic, acesta trebuie să conțină exclusiv ingrediente cultivate organic.

Produsele cu etichetă „organic” sau „100% organic” sunt supuse unor norme stricte de producție și de procesare. Certificatele pentru permiterea utilizării acestei etichete sunt eliberate de către organisme specializate de inspecție și de certificare ce controlează lanțul de producție de la faza de cultivare, până la procesele de obținere a produsului finit.

camp verde

Organic vs. Natural

Dacă obținerea dreptului de a utiliza termenul „organic” pe eticheta produselor este rezultatul unui proces laborios și strict, folosirea termenului „natural” este mult mai puțin restrictivă, în lipsa unor norme bine conturate în acest sens. În principiu, produsele „naturale” conțin ingrediente naturale în proporții variate – pornind de la procente uneori nesemnificative, până la 100%. Deși conțin ingrediente naturale, acestea nu sunt neapărat obținute prin metode organice, astfel că produsul final poate conține și reziduuri de substanțe fertilizante sau pesticide, dar și adaos de coloranți și conservanți. De asemenea, nu există restricții în cazul produselor catalogate drept „naturale” în ceea ce privește utilizarea hormonilor de creștere sau a altor substanțe chimice pentru stimularea creșterii sau protejarea împotriva dăunătorilor.

100% Organic – o investiție justificată?

Înțelegerea motivelor pentru care prețul produselor certificate 100% Organic poate fi, uneori, ușor mai ridicat, este importantă. Acestea spun povestea muncii enorme din spatele unor produse superioare, menite să ne protejeze sănătatea și să ne ofere, în același timp, cea mai bună experiență gustativă posibilă:

• Fără utilizarea fertilizatorilor, a pesticidelor și a erbicidelor, ingredientele sunt mai greu de cultivat.
• Plantele se dezvoltă în ritmul natural, astfel că producția poate dura mai mult timp.
• Dăunătorii trebuie adesea îndepărtați manual, ceea ce înseamnă nevoi ridicate în privința forței de muncă.
• Riscurile pierderii producției din cauza calamităților naturale (epidemii etc.) sunt mult mai ridicate.
• Obținerea certificării „100% Organic” este un proces dificil și de durată.
• Produsele organice au o piață de desfacere limitată.
• Pentru că nu conțin conservanți, alimentele organice au un termen de valabilitate mai mic.

Beneficiile consumului de produse certificate 100% Organic, vizând mai multe direcții de interes, continuă să fie demonstrate în studii științifice de specialitate. Acestea au în vedere:

• Efectele nocive ale substanțelor chimice din produsele convenționale asupra sănătății.
• Eficiența și calitatea nutrițională superioară a produselor 100% Organice – mai mulți antioxidanți, mai multe vitamine și minerale, mai mulți nutrienți.
• Un gust superior al produselor certificate 100% Organic.
• Impactul benefic al culturilor 100% Organice asupra mediului înconjurător – regenerarea solului, protejarea animalelor și a insectelor, eliminarea poluanților pentru sol, apa, aer.
• Înțelegerea efectelor pe termen lung asupra organismului ale ingineriei genetice, încă o necunoscută pentru comunitatea științifică.

Toate produsele ORGANIC INDIA, suplimente alimentare, pudre și ceaiuri Tulsi, au în compoziția lor cele mai renumite și eficiente plante medicinale indiene utilizate de mii de ani și în Ayurveda, 100% certificate organic în Europa, SUA și India. Nu sunt folosite în niciun stadiu al producției pesticide sintetice, erbicide, îngrășăminte sau alte tratamente chimice și produsele nu conțin organisme modificate genetic (Certificare Non-GMO), iar metodele unice de cultivare, recoltare și procesare le protejează integritatea nutrițională.

Modelul și viziunea ORGANIC INDIA, dar și curajul de a înfrunta toate dificultățile întâmpinate în acest demers extraordinar, se bucură de aprecierea unor personalități recunoscute în toată lumea.

Dr. Mercola, unul dintre cei mai cunoscuți autori ai publicației New York Times și fondatorul Mercola.com, cel mai vizitat site dedicat sănătății prin metode naturiste, spune: „Felicitari ORGANIC INDIA pentru angajamentul și integritatea socială și pentru toate realizările pe care au reușit să le îndeplinească printr-o abordare sustenabilă și holistică a agriculturii organice, în favoarea tuturor, în ciuda dificilelor obstacole. Sunt un fenomenal model de urmat.”

Fii activă în protejarea sănătății tale și a celor dragi ție și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în propria ta viață, cât și în jurul tău!

Află mai multe detalii despre produsele ORGANIC INDIA și pătrunde în lumea beneficiilor celor mai renumite plante medicinale indiene, folosite și în Ayurveda de mii de ani, pe site-ul www.organicindia.ro !

Te invităm să devii parte din Comunitatea ORGANIC INDIA ROMÂNIA pentru a descoperi împreună puterea transformatoare a celei mai bune alegeri: Stare de Bine!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.