Plantele adaptogene și puterea organismului de autovindecare

Plantele adaptogene și puterea organismului de autovindecare

Redactor Divahair.ro

Conceptul de „adaptogen” a fost utilizat pentru prima dată la mijlocul secolului trecut pentru a descrie substanțele ce cresc rezistența organismului la stres. În prezent, este în general acceptată ideea că, pentru a fi calificată drept „adaptogenă”, o plantă trebuie să fie sigură, netoxică, să susțină starea generală de sănătate a organismului și să crească abilitatea acestuia de a face față stresului.

Plantele adaptogene conțin substanțe naturale ce lucrează împreună cu organismul nostru pentru a-l ajuta să se adapteze astfel încât să răspundă eficient factorilor stresori, dar și pentru a crește rezistența organismului și nivelul de energie și pentru a conferi o mai bună claritate mentală. Adaptogenii susțin funcționarea optimă a glandelor suprarenale și restabilesc echilibrul hormonal.

Descoperirea plantelor adaptogene a stârnit o adevărată revoluție în lumea medicală datorită perspectivei inedite asupra sănătății și stării de bine: intervenție constantă pentru susținerea bunei funcționări a organismului și prevenirea afecțiunilor vs. intervenție ocazională pentru ameliorarea anumitor afecțiuni și redobândirea stării de sănătate.

Din medicină ayurvedică: 4 dintre cele mai puternice plante adaptogene

Lista plantelor adaptogene este foarte scurtă și oamenii de știință încă lucrează la a o definitiva. Dintre acestea, însă, se remarcă, cu precădere:

Brahmi ~ Gotu Kola (Centella asiatică)

Folosit de secole în medicină ayurvedică pentru susținerea funcționării creierului și a sistemului nervos, Brahmi stimulează circulația de la nivelul creierului, îmbunătățește memoria și starea psihică, sprijină claritatea mentală, are acțiune benefică în combaterea insomniilor, îmbunătățește vitalitatea organismului și crește nivelul de energie. În medicina modernă, Brahmi este utilizat cu precădere în tratamentul Alzheimer-ului și al deficiențelor cognitive și de memorie [1].

Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwagandha, cunoscută și sub denumirea de „Ginseng indian”, este încadrată ca plantă adaptogenă datorită substanțelor active din compoziția sa, withanoidele, ce tonifică organismul și îl ajută să facă față stresului [2]. Ashwagandha este utilizată în medicina ayurvedică pentru beneficiile sale în stimularea sexualității masculine. Acest puternic adaptogen combate stresul și stările de anxietate [3], susține funcțiile sistemului nervos, întărește sistemul imunitar, menține sănătatea sistemului reproducător masculin, revitalizează organismul, reduce oboseală și este bogat în antioxidanți [4].

tulsi

Tulsi (Ocimum sanctum)

Există cel puțin 3 tipuri de Tulsi-Tulsi Krishna, Tulsi Vana și Tulsi Rama -, adesea cele trei fiind combinate în proporții variabile pentru a obține un amestec echilibrat, cu beneficii multiple pentru sănătate. În India, Tulsi (Busuioc Sfânt) este considerat „Regina Plantelor Medicinale”, beneficiile sale fiind menționate în manuscrise indiene vechi de peste 5000 de ani. Cercetările moderne au încadrat Tulsi pe lista scurtă a plantelor adaptogene și i-au confirmat beneficiile: reducerea stresului [5], energizare, fortificarea sistemului imunitar, efect anti-îmbătrânire datorită conținutului mare de antioxidanți. Tulsi sprijină digestia, reglează metabolismul, susține procesele naturale de detoxifiere ale organismului, are efect antiinflamator (datorită acțiunii eugenolului, compus activ din compoziția plantei [6] ) și menține sănătatea tractului respirator prin împiedicarea dezvoltării bacteriilor la nivelul plămânilor [7].

produs tulsi

Shatavari (Asparagus racemosus)

Shatavari este o plantă adaptogenă recomandată în medicina ayurvedică pentru susținerea sănătății sistemului reproducător feminin și restabilirea echilibrului hormonal. Datorită fitoestrogenilor din compoziție, Shatavari susține funcțiile sexuale, stimulează fertilitatea și lactația, are efect afrodisiac [8] și acționează benefic atât la menopauză – pentru ameliorarea simptomelor specifice (bufeuri, transpirație excesivă, stări depresive [9], iritabilitate etc.), cât și în sindromul premenstrual.

Fii activă în protejarea sănătății tale și a celor dragi ție și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în propria ta viață, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevărataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale indiene oferite cu iubire și conștiință de ORGANIC INDIA.

[1] Effect of Centella asiatica on cognition and oxidative stress in an intracerebroventricular streptozotocin model of Alzheimer's disease in rats
[2] Antistressor effect of Withania somnifera
[3] Anxiolytic-antidepressant activity of Withania somnifera glycowithanolides: an experimental study
[4] Antioxidant activity of glycowithanolides from Withania Somnifera
[5] Mechanism of anti-stress activity of Ocimum sanctum Linn, eugenol and Tinospora malabarica in experimental animals
[6] Anti-inflammatory Activity of Extracted Eugenol from Ocimum Sanctum L. Leaves
[7] Induction of resistance to respiratory tract infection with Klebsiella pneumoniae in mice fed on a diet supplemented with tulsi (Ocimum sanctum) and clove (Syzgium aromaticum) oils
[8] Phytochemical Screening and Aphrodisiac Activity of Asparagus racemosus
[9] Antidepressant activity of Asparagus racemosus in rodent models

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Testul care îți ghicește vârsta în funcție de plantele preferate
Incepe quiz
Testul care îți ghicește vârsta în funcție de plantele preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.