Afla ce trebuie sa faci pentru a avea un somn revitalizant

Afla ce trebuie sa faci pentru a avea un somn revitalizant

Diana Tanasa

Dupa o zi stresanta si obositoare acasa sau la birou, cu totii simtim nevoia de a ne refugia in patul nostru confortabil, care ne imbie la somn si reverie. Dar, de multe ori, acest minunat ritual al somnului devine un total esec sau un motiv in plus de a te simti stresat si frustrat, deoarece orele pe care le petreci dormind nu te ajuta sa iti recapeti energia si vitalitatea. Pentru aceasta problema, care apare in special odata cu inaintarea in varsta, exista mai multe cauze, ce pot fi eliminate treptat, cu perseverenta si determinare. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai un somn revitalizant si sa te simti bine in pielea ta!

Relaxeaza-te!

Tensiunea pe care o acumulezi de-a lungul zilei conduce la o stare de incordare a muschilor si de surescitare la nivelul creierului, de aceea este esential sa incerci sa te relaxezi inainte de a merge la somn. Una dintre cele mai placute metode este reprezentata de o baie calduta, in timpul careia poti asculta muzica ta preferata si iti poti rasfata trupul cu un gel de dus cu aroma de levantica, vanilie, ghimbir sau iasomie. Pe langa aceasta proprietate terapeutica, baia de seara mai are un rol foarte important in buna desfasurare a somnului tau, intrucat prin intermediul ei se elimina deseurile organice (celule moarte, praf), ce impiedica pielea sa respire corect.

Renunta la cofeina, nicotina si alcool in exces!

Cofeina si nicotina sunt stimulente asociate frecvent cu tulburari ale somnului, de aceea iti recomandam sa renunti treptat la ele sau sa eviti consumul lor dupa ora 16. Desi foarte multe persoane au impresia ca alcoolul induce o stare de somnolenta, motiv pentru care il consuma seara, nu trebuie ignorat faptul ca acesta produce intreruperi ale somnului si o senzatie de oboseala si dezorientare la trezire.

Stabileste-ti un program fix de somn!

O ora de culcare fixa poate parea o adevarata utopie pentru majoritatea persoanelor, insa, stilul de viata dezorganizat, lipsit de o anumita rutina in ceea ce priveste orele de culcare si trezire, conduce la o serie de dereglari ale organismului. Astfel se explica aparitia insomniilor, a starilor de oboseala acuta, de somnolenta sau de neliniste, care iti pot face viata un chin si pot conduce la aparitia unor boli nervoase sau a unor afectiuni hepatice. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca, uneori, te abati de la acest program de somn, dar ai grija sa nu faci din aceste abateri un obicei, pentru ca risti sa iti dereglezi complet functiile organismului.

Uita de griji!

Zi de zi, sarcinile pe care le avem de indeplinit ne ocupa in totalitate gandurile si ne impovareaza cu energii negative si stres, de aceea, pana sa mergi la somn, incearca sa faci tot ce ti-ai propus pentru ziua respectiva. Daca exista sarcini pe care nu ai avut timp sa le finalizezi, trece-le pe o lista si alcatuieste-ti un plan de lucru pentru a doua zi. Astfel, mintea ta va fi mai libera, tu vei adormi mai usor, iar dimineata te vei trezi odihnita si gata sa iti pui planul in aplicare.

Fii atenta la ambient!

Pentru ca somnul tau sa fie unul revitalizant, ambientul in care dormi trebuie sa respecte anumite conditii: sa fie bine aerisit, sa nu existe nicio sursa de lumina sau zgomot, sa fie adaptat nevoilor tale, sa fie un mediu cunoscut sau in care te simti bine.

Evita mesele tarzii!

Medicii specialisti recomanda ca ultima masa a zilei sa fie luata cu cel putin patru ore inainte culcare, pentru ca organismul sa aiba timp sa digere alimentele si sa se odihneasca. Durerile de burta, agitatia in timpul somnului, durerile de ficat, senzatia de disconfort sunt doar cateva din efectele nefaste ale meselor tarzii, care iti afecteaza calitatea somnului si te indispun.

Bea o cana cu ceai sau lapte!

Ceaiul de menta, tei sau busuioc are un puternic efect de calmare, inducand o senzatie de somn, asemenea laptelui. Evita sa consumi ceaiul sau laptele fierbinte, pentru ca te va face sa transpiri si iti va fi mai greu sa adormi.

Fa sport si hidrateaza-te!

Asigura-te ca pe parcursul unei zile iti consumi pozitiv energia pe care ai dobandit-o in urma orelor de somn, astfel incat organismul tau sa simta nevoia de odihna, fara a fi, insa, surmenat. Alege sa faci sport 30 de minute in fiecare zi si bea cel putin 2 litri de apa zilnic, intrucat corpul are nevoie de apa pentru a-si mentine la un nivel optim functiile psihice.

Mergi la toaleta inainte de culcare!

Daca ai un somn foarte sensibil, nu uita sa mergi la toaleta inainte sa adormi, pentru a evita sa te trezesti in timpul noptii de prea multe ori si sa nu mai poti adormi din nou.

Verifica-ti starea de sanatate!

In cazul in care ai un program fix de somn si nu te confrunti cu probleme in ceea ce priveste capacitatea de a adormi, dar dimineata te trezesti obosita si lipsita de vitalitate, nu ezita sa mergi la medicul de familie si sa ceri un set complet de analize. Este posibil sa te confrunti cu o stare de depresie sau cu o alta afectiune care reduce calitatea somnului.

Tu ce trucuri folosesti pentru a te trezi cu o energie debordanta?

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Ariana (anonim)
    14 august 2012 06:06

    Pentru a avea o noapte linistita,se poate consuma un ceai de musetel,cu aprox o ora inainte de culcare.