Ai grijă de păr, dar cu scalpul cum rămâne? Uite de ce este importantă îngrijirea corectă a scalpului

Fiecare dintre noi ne dorim un păr mătăsos, strălucitor și, bineînțeles, sănătos, nu-i așa? Tocmai de aceea, tindem să facem numeroase "eforturi" pentru a semăna cu fetele pe care le urmărim pe conturile de socializare. Coafura unei femei îi este, până la urmă, și carte de vizită, așa că de ce să ne mai mirăm că suntem dispuse să facem absolut orice pentru a avea un păr de vis. Uităm, totuși, un detaliu important în legătură cu procesul de îngrijire al acestuia.
Cu siguranță că și tu te poți lăuda cu o rutină complexă de îngrijire a podoabei capilare! Șampon special tipului tău de păr, balsam, mască hidratantă, ser reparator... și cât și mai câte. Da, așa este! Ești dispusă să faci absolut orice pentru ca părul tău să strălucească... la propriu. Totuși, cât de des îți îngrijești și scalpul? Pentru că da... trebuie să faci și asta.
Potrivit celebrului hairstylist Bridget Brager, oamenii, în general, tind să treacă pe plan secundar îngrijirea scalpului, chiar dacă fac tot posibilul ca părul lor să se mențină sănătos. Ei bine, acest obicei trebuie să ia sfârșit acum, după cum chiar stilistul menționează, pentru că acele persoane care nu se preocupă și de scalpul lor vor avea doar de pierdut.
"Nu poți avea un păr sănătos dacă nu îți îngrijești scalpul. Primul lucru pe care îl fac atunci când un client se află pe scaun este să mă uit la scalp și să văd cum arată. În ultimii doi ani, a crescut numărul persoanelor care își doresc un scalp sănătos. Cred că asta se întâmplă din cauza pandemiei - am avut cu toții atât de mult timp auto îngrijire cât am stat acasă.", a spus Bridget Brager.
De ce trebuie să ai grijă de scalpul tău
De ce este absolut necesar să te preocupi și de scalpul tău? E simplu! Cu siguranță că nu vrei să te confrunți cu iritații, mâncărime, chisturi, acnee, durere în zona respectivă sau cu căderea excesivă a părului!
Un scalp nesănătos poate duce la multiple afecțiuni precum eczeme și dermatite. În plus de asta, atunci când nu exisă o rutină corectă de îngrijire, părul ar putea începe să se rupă, textura sa va deveni mai aspră și, din păcate, își va pierde din strălucire. Da, se poate întâmpla asta chiar dacă tu ai investit mulți bani în produse pentru păr.
Dermatita atopică, cunoscută și sub numele de eczemă, este o afecțiune cronică care face ca pielea dintr-o anumită zonă să se înroșească și care vine la pachet cu mâncărimi. Aceasta apare, deseori, ca reacție adversă după utilizarea unor șampoane, vopsele sau altor produse pentru păr.
Dermatita seboreică, care este, de fapt, mătreața, reprezintă o afecțiune care poate înroși pielea și care provoacă mâncărimi la nivelul scalpului. Aceasta apare în urma unei acumulări excesive de piele uscată. Mătreața poate fi dificil de tratat, dar nu imposibil. Poți face asta folosind șampoane speciale sau chiar cu ajutorul unui medic, care îți va elibera o rețetă.
De asemenea, pentru a vindeca astfel de afecțiuni, va trebui să eviți produsele pentru styling și produsele care conțin alcool. În schimb, te va ajuta să aplici uleiuri minerale pe scalp și chiar să iei suplimente cu ulei de pește pentru o perioadă. Pentru un scalp sănătos, uleiul de arbore de ceai și aloe vera vor face minuni, așa că poți folosi șampoane bogate în aceste două substanțe.
Cum îngrijești un scalp deja sănătos
Chiar dacă scalpul tău este perfect sănătos, tot trebuie să-ți creezi o rutină pentru a te asigura că va rămâne astfel. Optează pentru șampoane care nu conțin alcool, suflați sau parfumuri. Atunci când îți speli părul, nu freca scalpul, ci masează-l pentru a crește fluxul sanguin și pentru a spori circulația.
Este foarte important să nu te speli prea des pe cap pentru că nu vei face decât să îți privezi scalpul de uleiurile naturale pe care le produce și de care are mare nevoie. Atunci când părul este spălat prea des, scalpul supracompensează uleiurile pierdute și astfel apare sebumul. Ajunge să îți speli podoaba capilară de maxim trei-patru ori pe săptămână.
De asemenea, pentru a-ți menține scalpul sănătos este ideal să mănânci fructe și legume, căci sunt bogate în antioxidanți. În plus de asta, beneficiile unei diete sănătoase nu se limitează doar la strălucirea podoabei capilare.
Și probioticele fac minuni în ceea ce privește părul și scalpul, chiar dacă rolul lor este de a asigura sănătatea intestinelor. Administrarea unui probiotic poate îmbunătăți microbiomul pielii și astfel rezultă un păr mătăsos și un scalp sănătos.
Citește și: Tratamente care te ajută să ai un păr perfect, ca în reviste



Surse foto: iStock
Surse articol: Healthline, Thehairsociety, Cosmopolitan