Cum tratăm dermatita seboreică și foliculita - două afecțiuni ale scalpului care ne dau bătăi de cap

La fel ca alte zone de pe corp, scalpul poate fi afectat de o gamă largă de afecțiuni ale pielii. De la mâncărimi și inflamații până la căderea părului, afecțiunile scalpului pot provoca o varietate de simptome neplăcute și enervante.
Dermatita seboreică și foliculita sunt două dintre cele mai comune afecțiuni ale scalpului și foarte multe persoane s-au confruntat cel puțin o dată în viață cu una dintre cele două.
Află mai multe despre cele mai eficiente opțiuni de tratament pentru a vă menține scalpul sănătos.
Dermatita seboreică
Dermatita seboreică este o formă cronică de eczemă. Se poate dezvolta în părțile corpului cu multe glande sebacee, inclusiv scalpul.
Cel mai frecvent simptom al dermatitei seboreice este apariția unei erupții cutanate ce duce la descuamarea scalpului, precum și pe anumite părți ale feței și urechilor.
Dacă te confrunți cu dermatita seboreică la nivelul scalpului, ai putea avea senzația de mâncărime. De asemenea, zona afectată poate căpăta o culoare albă sau gălbuie și se poate descuama, rezultând ceea ce numim mătreață.
Dermatita seboreică apare, de obicei, la vârsta adultă sau în copilărie. Atunci când apare la sugari, se numește „crustă de lapte”.
Tratamentul dermatitei seboreice
De cele mai multe ori, dermatita seboreică poate fi tratată cu ajutorul produselor dermatocosmetice de curățare a scalpului ce conțin substanțe care combat afecțiunea. Utilizarea unui șampon eficient precum Dercos sampon anti-mătreață te poate ajuta în tratarea dermatitei seboreice. Afla mai multe detalii aici.
Șampoanele din gama dermatocosmeticelor conțin adesea ingrediente active precum gudron de cărbune, sulfură de seleniu, acid salicilic, ketoconazol, zinc și/sau resorcinol.
Pentru cazuri mai severe ale acestei afecțiuni ale scalpului, este posibil să fie nevoie să discuți cu un medic dermatolog și să urmezi un tratament adecvat tipului tău de scalp.
Dacă însă te confrunți cu o dermatită seboreică ce nu necesită medicație, atunci șampoanele, cremele și loțiunile dermatocosmetice îți vor fi aliați de încredere în lupta cu această afecțiune. Dacă nu știi ce variantă sa alegi, adresează-te medicului dermatolog sau farmaciștilor, care îți pot recomanda un produs potrivit tipului tău de scalp.
Dermatita seboreică poate să apară și în alte zone ale corpului. Acestea sunt zonele cu cea mai mare activitate a glandelor sebacee: partea superioară a spatelui și a pieptului, fața, pliurile de la baza nasului, în spatele urechilor, sprâncenele, sub sâni și în pliurile brațelor, picioarelor și în zona inghinală.
Cauza exactă a dermatitei seboreice nu este cunoscută, însă specialiștii cred că există doi factori principali ce contribuie la dezvoltarea afecțiunii.
Primul factor este hiperactivitatea glandelor sebacee. O cantitate excesivă de ulei în piele ar putea acționa ca un iritant, provocând înroșirea și îngrășarea pielii. Acest efect este în strânsă legătură cu producția de hormoni.
Al doilea factor care contribuie este ciuperca Malassezia, care apare în mod natural în uleiurile pielii. Aceasta se poate multiplica uneori mai mult decât ar fi normal, provocând un răspuns inflamator la nivelul pielii. Acest lucru declanșează o producție crescută de ulei, ceea poate duce la apariția dermatitei seboreice.
Afecțiunea s-ar putea dezvolta și la bebeluși, din cauza modificărilor hormonale care apar în corpul mamei în timpul sarcinii. Nivelurile fluctuante de hormoni ar putea stimula glandele sebacee ale sugarului, ceea ce duce la o supraproducție de ulei, care poate irita pielea.
Foliculita
Foliculita este o afecțiune comună a pielii în care foliculii de păr se inflamează. De obicei, este cauzată de o infecție bacteriană sau fungică. La început poate arăta ca niște mici umflături roșii sau coșuri cu capul alb în jurul foliculilor de păr, micile buzunare din care crește firul de păr. Infecția se poate răspândi și se poate transforma în răni ce vor dezvolta cruste.
Dacă te confrunți cu foliculita, poți observa astfel de leziuni mici, asemănătoare acneei, pe scalp sau în alte părți ale corpului unde se găsesc foliculi de păr într-un număr mai mare.
Foliculita se dezvoltă adesea din cauza bacteriilor ce se găsesc adesea în mediile umede precum jacuzzi sau piscine. Este, de asemenea, obișnuit ca acest tip de infecție să se dezvolte de la alte infecții fungice ale pielii sau de la virusuri comune, cum ar fi herpes simplex.
Anumite obiceiuri, cum ar fi purtarea de haine strâmte, precum și atingerea frecventă a pielii, pot crește riscul de a dezvolta foliculită.
Multe cazuri de foliculită se vor ameliora și, în cele din urmă, vor dispărea de la sine. Cu toate acestea, unele pot necesita tratament cu antibiotice, antifungice sau medicamente antivirale.
Afecțiunea nu pune viața în pericol, dar poate fi dureroasă și jenantă. Infecțiile severe pot provoca pierderea permanentă a părului și cicatrici.
Dacă te confrunți cu foliculită ușoară, probabil că aceasta se va vindeca în câteva zile, respectând câteva măsuri de bază de îngrijire. Pentru foliculita severă sau recurentă, este posibil să fie nevoie să consulți un medic pentru a primi medicamente pe bază de rețetă.
Întrucât avem foliculi de păr aproape peste tot, cu excepția buzelor, a palmelor și a tălpilor, foliculita poate afecta aproape orice zonă de pe corp. Atunci când apare pe scalp, această afecțiune devine extrem de deranjantă, deoarece provoacă mâncărimi și chiar răni, din cauza inflamării foliculilor de păr.
Cum scapi de foliculita apărută pe scalp
Foliculita ușoară ar putea dispărea fără niciun tratament. Pentru a trata foliculita apărută la nivelul scalpului și a ameliora simptomele, poți:
● Curăța zona infectată: Spală-te pe cap timp de trei ori pe săptămână, utilizând un șampon dermatocosmetic ce conține ketonazol. Asigură-te că folosești de fiecare dată un prosop nou.
● Folosi sare: Clătește-te pe păr cu apă caldă cu sare - o linguriță de sare de masă amestecată cu două căni de apă. Lasă câteva minute să acționeze pe scalp, apoi clătește iar.
● Geluri, creme dermatocosmetice: Folosește creme dermatocosmetice ce se eliberează fără prescripție medicală pentru a-ți masa scalpul. Dacă ai mâncărimi, poți încerca o cremă pe bază de hidrocortizon. De asemenea, ajută să eviți să te scarpini.
Dacă aceste tratamente de autoîngrijire nu funcționează, medicul îți poate recomanda:
● Cremă antibiotică, dacă foliculita este cauzată de bacterii, sau pastile pentru cazurile foarte grave;
● Creme antifungice, șampoane sau pastile, dacă este cauzată de ciuperci;
● Cremă cu steroizi, pentru a ajuta la reducerea umflăturilor.
În concluzie, părul este una dintre cele mai vizibile părți ale corpului tău, așa că, de obicei, este ușor de observat atunci când te confrunți cu o problemă la nivelul scalpului. Urmând tratamentul adecvat și îngrijind cu seriozitate scalpul poți scăpa de aceste două afecțiuni neplăcute, fără repercursiuni asupra părului tău.



Surse foto: Shutterstock.com