Nu Skin

6 boli autoimune care duc la îngrășare

Redactor Alexa Galgau

Bolile autoimune sunt foarte greu de tratat, deoarece corpul își atacă propriile celule, pe care le detectează în mod eronat ca fiind dăunătoare. Adesea, aceste boli sunt și foarte greu de diagnosticat, din cauză că pot avea simptome similare cu ale altor boli mai comune. Există însă un simptom pe care câteva boli autoimune îl au în comun: schimbările în greutate. 

Descoperă care sunt afecțiunile autoimune care pot provoca îngrășare!

Afecțiuni autoimune care îți afectează greutatea

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 este mai puțin frecvent decât cel de tip 2, însă acesta din urmă nu intră în categoria bolilor autoimune. Cel care există încă de la naștere se încadrează în această categorie deoarece sistemul imunitar atacă celulele din pancreas care formează insulina. Deoarece aceasta joacă un rol esențial în modul în care corpul folosește și stochează glucoza pentru energie, multe persoane cu diabet de tip 1 trebuie să facă tratament cu insulină  și se pot îngrășa din cauza acesteia. Din fericire, problemele de greutate provocate de acest tip de diabet sunt mai ușor de gestionat decât cele cauzate de diabetul de tip 2.

Artrita reumatoidă

Îngrășarea nu este un simptom specific al artritei reumatoide, însă este foarte întâlnită la o mare parte dintre pacienții care suferă de această boală. Tratamentele cu steroizi, substanțe folosite pentru a reduce inflamația, pot duce la o acumulare a kilogramelor și la retenția de lichide, iar simptomele aceste afecțiuni autoimune pot face foarte dificilă menținerea siluetei, pentru că pot fi foarte dureroase. Pentru a ține sub control greutatea, este important să faci mișcare - cel puțin 15 minute de mers pe jos în fiecare zi!

Boala celiacă

Auzim foarte des despre intoleranța la gluten în zilele noastre, dar numai 1% din populație are de fapt boala celiacă. Aceasta este o afecțiune autoimună care face ca organismul să atace celulele intestinului subțire atunci când este consumat gluten. Există două extreme în cazul acestei boli: sunt pacienți care slăbesc mult din cauză că nu sunt absorbite cum trebuie alimentele și pacienți care ajung să se confrunte cu retenție de lichide, balonare și o senzație generală de greutate a corpului. Îngrășarea nu este una masivă, ci are la bază aceste simptome.

Hipotiroidismul

Tiroida este o glandă care controlează metabolismul, deci o problemă cu aceasta poate să producă schimbări mari în greutate. Atunci când tiroida este hiperactivă, adică produce mai mulți hormoni decât ar fi necesar, corpul slăbește, iar atunci când este hipoactivă și nu produce suficienți hormoni, corpul începe să se îngrașe. Un simptom clar al hipotiroidismului este incapacitatea de a slăbi în ciuda tuturor eforturilor. Alte simptome sunt: temperatura scăzută a corpului, lipsa de energie, constipația, căderea părului și depresia.

Lupus

Nu toate persoanele care au lupus se îngrașă, iar surplusul ponderal nu are legătură neapărat cu depunerea de grăsimi, ci cu retenția de lichide. Lupusul este o boală care afectează mai multe organe, însă adesea rinichii sunt cei care „suferă” cel mai mult. Atunci când apare nefrita specifică acestei afecțiuni autoimune, lichidul nu mai este filtrat cum trebuie de aceste organe și ajunge să fie reținut în organism, conducând la îngrășare și la umflarea dureroasă a anumitor zone din corp, în special la picioare și mâini. Uneori, pacienții nu necesită tratament, însă rinichii trebuie verificați cu atenție, deoarece există riscul de a face insuficiență renală.

Sindromul nefritic acut

Această afecțiune autoimună cauzează o inflamare a rinichilor și este o boală care apare frecvent din cauza altor afecțiuni. Atunci când rinichii sunt inflamați, ei se umflă și zona responsabilă pentru filtrarea fluidelor este afectată. Proteinele sunt eliminate în cantități mari prin urină, provocând o retenție masivă de lichid și umflarea corpului. Dacă ai observat că reții apă și ai simptome și la nivelul aparatului urinar, trebuie să faci analize pentru rinichi.

Aceste afecțiuni autoimune trebuie tratate cu seriozitate, pentru că pot conduce la grave probleme de sănătate, nu doar la acumularea de kilograme.  

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (11)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta