Semne că ai boala lupus
Cuprins
Deși corpul uman este o „mașinărie” uimitoare și complexă, el poate să producă și erori, care rezultă în boli serioase. Atunci când sistemul imunitar, menit să ne ferească de afecțiuni, nu funcționează cum trebuie și începe să atace propriile organe și țesuturi, această condiție poartă numele de boală autoimună. Una dintre cele mai periculoase astfel de boli este lupusul, care adesea nu este diagnostigată corect și mai ales nu la timp, din cauză că se manifestă diferit la fiecare individ.
Există mai multe semne pe care le poate da boala lupus, dar care pot fi asociate și altor afecțiuni, motiv pentru care ele nu trebuie ignorate!
Semne că ai boala lupus
1. Oboseala. Aproape 90% dintre oamenii care suferă de boala lupus se plâng că sunt foarte obosiți și simt nevoia să doarmă mult noaptea, dar și în timpul zilei. Problema cea mare este că acest simptom este asociat cu o largă gamă de afecțiuni. Atunci când organismul este slăbit, din orice motiv, apare starea de oboseală, care te îndeamnă să stai la pat să te recuperezi. Oboseala cronică este asociată și cu depresia, dar și cu boli ale somnului, despre existența cărora este posibil să nici nu știi.
2. Febră inexplicabilă. Atunci când există o problemă cu sistemul imunitar, poate apărea febra inexplicabilă, iar acesta este unul dintre semnele timpurii ale lupusului. Există nenumărate motive pentru care ai putea avea acest simptom, dar dacă se manifestă pe termen lung, fără niciun alt motiv, este posibil să fie vorba de lupus. Febra apare din cauză că sistemul imunitar este mai activ decât ar trebui, atacându-ți propriul organism.
3. Căderea părului. Cel mai adesea, subțierea și căderea părului sunt semne că ai o problemă serioasă, dar pot fi și simptome ale bolii lupus. Uneori, bolnavii se confruntă cu o cădere masivă, bruscă, a unor porțiuni de păr, dar cel mai adesea este vorba despre subțierea lui și despre căderea treptată. Părul unei persoane afectate de lupus este foarte uscat, fragil și are un aspect general nesănătos.
4. Iritații sau leziuni ale pielii. Unul dintre puținele semne vizibile ale bolii lupus este iritația în formă de fluture care apare pe față, de o parte și de alta a nasului. Aproape 50% dintre oamenii care au lupus se confruntă cu această iritație, conform specialiștilor. Aceasta poate să apară subit sau în urma expunerii la soare. Lupusul mai poate provoca leziuni ale pielii pe tot corpul și, foarte rar, poate fi o cauză a urticariei.
5. Probleme pulmonare. Plămânii se pot inflama din cauza lupusului, care ajunge să îi atace. Inflamația se poate extinde inclusiv asupra vaselor de sânge și poate ajunge până la diafragmă. Principalul simptom constă în durerea apărută în zona pieptului, atunci când pacientul respiră. În timp, aceste probleme pot duce chiar la micșorarea plămânilor și la slăbirea mușchilor diafragmei.
6. Inflamarea rinichilor. Persoanele care au boala lupus suferă adesea și de nefrită, o inflamație a rinichilor. Aceasta scade capacitatea rinichilor de a filtra toxinele și reziduurile din sânge. Nefrita asociată cu lupusul se instalează timpuriu, încă din primii ani ai acestei boli. Simptomele sunt: umflarea picioarelor, tensiune arterială mărită și, uneori, sânge în urină.
7. Articulații dureroase și umflate. Inflamația generală a corpului cauzată de lupus poate să ducă la înțepenirea și umflarea articulațiilor, mai ales dimineața. La început, acest simptom este foarte ușor, agravându-se în timp. L fel ca în cazul tuturor simptomelor lupusului, el poate să se manifeste intermitent, nu neapărat zi de zi.
8. Probleme gastrointestinale. Uneori, persoanele care suferă de boala lupus pot avea probleme cu hiperaciditatea gastrică, indigestia și alte simptome la nivelul sistemului digestiv. Acest simptom este mai rar decât cele menționate anterior și poate fi ținut sub control cu medicamente antiacide și o dietă corespunzătoare.
9. Ochi uscați sau gură uscată. Lupusul poate să dea senzații neplăcute precum cea de gura uscată sau de ochi care ustură și nu sunt lubrifiați cum trebuie. Aceasta se întâmplă deoarece mulți pacienți cu lupus ajung să facă o altă boală autoimună, boala Sjorgen, care afectează glandele responsabile pentru lacrimi și salivă.
Deși boala lupus nu poate fi tratată, ea poate fi ținută sub control dacă când este depistată la timp. De aceea, dacă prezinți unul sau mai multe simptome din lista de mai sus, mergi la un control medical amănunțit.