Boala celiaca - simptome, diagnostic, tratament

Cuprins
- Cauzele bolii celiace
- Simptomele bolii celiace
- Diagnosticul bolii celiace
- Complicatiile bolii celiace
- Tratamentul bolii celiace
- Sfaturi esentiale in prevenirea bolii celiace
Te simti balonata? Ai dureri abdominale? Afla in acest articol cauzele potentiale ale acestor simptome.
Boala celiaca - numita si sprue celiac sau celiachie, reprezinta o sensibilitate a intestinului subtire la gluten, o proteina ce se gaseste in majoritatea cerealelor cu boabe, insa nu si in porumb si orez. Intoleranta la gluten irita intestinul subtire si duce la deteriorarea mucoasei intestinale.
Boala celiaca apare deseori de la varsta de sugar sau in primii ani ai copilariei, insa poate surveni la orice varsta.
Cauzele bolii celiace
Intoleranta la gluten pare a fi ereditara si afecteaza frecvent fratii, insa cauza ei exacta este necunoscuta. Unele cercetari sugereaza ca ea este generata de deficitul unei enzime ce digera glutenul. Alte cercetari indica o anomalie a sistemului imunitar, care conduce la atacarea mucoasei intestinale de catre anumite celule, in conditiile existentei glutenului in alimentatie.
Simptomele bolii celiace
Simptomele caracteristice bolii
celiace apar secundar leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului.
Ele sunt mai frecvente si mai intense la copii.
Simptomele clasice ale bolii celiace
sunt:
- flatulenta si o senzatie de balonare
abdominala;
- disconfort abdominal - cauzat de digestia proasta a alimentelor la nivelul
intestinului subtire si a colonului;
- dureri si distensie abdominala;
- diaree;
- scaun anormal, de
obicei apos, deschis la culoare si cu
miros urat, uneori cu globule galbene de grasime, aspect lucios, plutind la suprafata
apei din toaleta;
- astenie, pierderea poftei de mancare si in cele din urma scaderea in greutate si slabiciune musculara, importanta mai
ales in randul copiilor, care nu se mai dezvolta normal (subnutriti);
- basicute pruriginoase pe coate si
genunchi, la persoanele cu dermatita herpetiforma;
- la sugari, semne de suferinta digestiva extrema in decurs de cateva saptamani de la introducerea cerealelor in
alimentatie;
- varsaturi.
Toate aceste simptome nespecifice pot aparea si in alte afectiuni, de aceea diagnosticul bolii celiace este deseori intarziat.
Diagnosticul bolii celiace
Pentru a stabili diagnosticul de boala celiaca, medicul gastroenterolog iti va lua mai intai analize de sange pentru a detecta anticorpii prezenti, daca esti sensibila la gluten. Radiografia cu bariu detecteaza anomaliile mucoasei intestinale. Diagnosticul final necesita o biopsie, adica examinarea la microscop a unei minuscule probe recoltate din mucoasa intestinala.
Complicatiile bolii celiace
Complicatiile bolii celiace sunt:
- constipatia ;
- osteoporoza
si alte probleme osoase, datorate slabei absorbtii intestinale a calciului
alimentar;
- absenta menstruatiilor;
- pubertate intarziata;
- infectii respiratorii;
- sterilitate;
- impotenta;
- tulburari de memorie si concentrare;
- iritabilitatea la copii si depresia
la adulti.
Femeile cu boala celiaca netratata reusesc rareori sa ramana insarcinate si, daca acest lucru se intampla, tendinta lor la avort este mai frecventa decat in populatia generala. Chiar si dupa tratament, conceptia poate intarzia 18 luni sau chiar mai mult.
Boala poate provoca impotenta la barbati, iar recastigarea pe deplin a potentei sexuale poate dura pana la doi ani de la inceperea tratamentului.
![]() |
Tratamentul bolii celiace
Tratamentul corector al bolii celiace este regimul dietetic. Medicul gastroenterolog te va instrui cum sa elimini alimentele ce contin grau, orz, secara, ovaz.
Atentie la produsele ce contin gluten in forme ascunse, precum sosul de soia si amidonul alimentar modificat, care se adauga in alimentele preambalate.
Pana cand intestinul nu este aproape vindecat, trebuie sa eviti alimentele grase si produsele lactate, care sunt dificil de digerat.
Constipatia apare frecvent, secundar dietei lipsite de fibre. Pentru aceasta poti lua o lingura de tarate de orez, amestecata cu sucuri de fructe.
In situatiile in care scaderea in greutate s-a produs drastic, medicul gastroenterolog iti poate recomanda corticosteroizi, de exemplu prednison.
Suplimentele de acid folic, vitamina A si zinc, accelereaza vindecarea si mentine starea de sanatate a tubului digestiv.
Papaina, o enzima ce digera proteinele, te ajuta sa digeri glutenul ce se strecoara in alimentatie: ia 500-1000 mg zilnic, la mese.
Sfaturi esentiale in prevenirea bolii celiace
In familiile in care boala celiaca se mosteneste genetic, alaptarea la san a bebelusilor timp de cel putin 4 luni si absenta din alimentatia lor a produselor din grau pana la varsta de 1 an, diminueaza sansele acestora de a face boala.
Cheia mentinerii sub control a bolii celiace este eliminarea din dieta a alimentelor facute din sau care contin gluten. Impreuna cu suplimentele nutritionale care vor ajuta organismul sa inlocuiasca deficitele provocate de boala, starea ta se va imbunatati in decurs de cateva zile. Refacerea completa poate dura mai multe luni pana cand mucoasa intestinala isi recapata aspectul normal.
Bibliografie:
Note de curs - Gastroenterologie 2010, Anca Trifan


