Alergiile de primavara - simptome, diagnostic si tratament
Cuprins
- Cauzele alergiilor de primavara
- Simptomele alergiilor de primavara
- Diagnosticul alergiilor de primavara
- Tratamentul alergiilor
- Preventia alergiilor de primavara
Reactia alergica are loc cand alergenul, substanta ce provoaca alergia, vine in contact cu sistemul nostru imunitar. Expunerea la substantele alergene, in mod normal inofensive, declanseaza aceste simptome la persoanele alergice. Alergenele pot patrunde in organism o data cu hrana, aerul inspirat, intepatura insectelor sau simplul contact cu pielea.
Cauzele alergiilor de primavara
Polenul este cel mai cunoscut alergen. Intr-o reactie alergica, sistemul imunitar percepe substantele obisnuite precum polenul sau mucegaiul drept periculoase. La contactul cu alergenul organismul produce anticorpi, care circuland prin organism declanseaza simptomele alergiei.
Simptomele alergiilor de primavara
Cele mai comune simptome ale alergiilor sunt:
- Congestia si secretiile mucoasei nazale;
- Ochi inlacrimati;
- Tusea;
- Stranutul;
- Urticarie;
- Prurit - mancarime.
Simptomele alergiei pot fi foarte usoare, cand stranutam dupa ce am mirosit o floare, dar pot fi de asemenea grave, ajungand sa puna in pericol viata. Unele substante pot cauza socul anafilactic la persoanele foarte sensibile. Socul anafilactic poate fi mortal deoarece se produc modificari cardiovasculare pana la stop cardiac sau obstructie completa si rapida a cailor aeriene si deces prin sufocare.
Diagnosticul alergiilor de primavara
Daca observati ca stranutati des, va lacrimeaza ochii, resimtiti o lipsa de aer, va curge nasul, dupa contactul cu o anumita substanta, daca dupa ingestia unui aliment faceti urticarie, atunci ar fi bine sa va prezentati la medicul de familie. Acesta va va trimite la medicul alergolog pentru a va face cateva teste pentru a vedea la ce substante sunteti alergici. Se injecteaza sub piele diferiti alergeni si se asteapta reactia organismului. Daca zona se inroseste, atunci sunteti alergici la acea substanta.
Tratamentul alergiilor
Socul anafilactic si reactiile alergice severe care ingreuneaza respiratia ori produc disconfort maxim sunt considerate urgente medicale si necesita interventie de specialitate imediata.
Exista foarte multe medicamente care ajuta la prevenirea sau reducerea reactiei alergice si/sau controlul simptomelor alergiei.
Cel mai frecvent utilizate medicamente sunt:
- antihistaminicele, acestea au ca efect secundar starea de somnolenta, de aceea aveti grija la condusul autovehiculelor pe perioada tratamentului;
- descongestionantele nazale;
- cromoglicatul de sodiu, este recomandat in special copiilor datorita sigurantei in utilizarea acestora;
- desensibilizarea, acesta este un tratament ce trebuie aplicat pe o perioada foarte lunga de timp pentru a se obtine un efect si trebuie facuta numai sub control medical.
Unele dintre aceste medicamente se pot cumpara fara prescriptie medicala, dar trebuie sa cititi neaparat prospectul. Chiar si asa este recomandat sa mergeti la medic pentru a hotari impreuna care este cel mai bun tratament.
Preventia alergiilor de primavara
Preventia este cel mai important lucru cand avem de-a face cu alergiile de primavara. Identificand exact la ce sunteti alergici, puteti, in majoritatea situatiilor, limita reactia alergica fara ajutorul medical. Daca stiti la ce substanta sunteti alergici, evitati-o ori de cate ori este posibil. Daca sunteti alergici la medicamentele uzuale, aspirina, penicilina, aveti grija ca personalul medical sa stie acest lucru. Puteti scrie aceste informatii pe un card pe care sa il aveti la voi, pentru ca intr-o urgenta sa nu va fie administrate.
Trebuie reduse iesirile in aer liber, in special dimineata cand nivelul polenului este foarte ridicat. Incercati sa evitati perioada de polenizare a arborilor din zona pe care intentionati sa o vizitati si administrati-va preventiv cu 24-48 de ore inaintea excursiei, antihistaminice orale. Oricat de placut este un picnic la padure, polenul arborilor va poate da batai de cap.
Daca sunteti alergici la polen dar totusi aveti o gradina sau gazon, evitati sa le ingrijiti sau sa plantati flori la care sunteti alergici intr-o mai mica masura. Este important de stiut ca alergiile de sezon pot inrautati astmul alergic si uneori pot declansa reactii alergice severe.