Cât costă testul ELISA în România
Cuprins
- Pentru ce afecțiuni este indicat testul ELISA
- Cum se efectuează testul ELISA
- Prețul unui test ELISA în România
Testul ELISA (numele semnifică o prescurtare pentru Enzyme Linked Immuno-Sorbent Assay - reacţie imunoenzimatică) detectează și măsoară anticorpii din sânge. Anticorpii sunt proteinele produse de corp ca răspuns la bacteriile, virusurile și alți agenți patogeni din mediul înconjurător, fiind prima linie de apărare a organismului uman. Aceasta este analiza din serul de sânge cel mai des folosită pentru depistarea virusului HIV și are o siguranță de aproape 100% - mai exact 99,5% -, depistându-se astfel toate persoanele seropozitive.
Pentru ce afecțiuni este indicat testul ELISA
Testul ELISA poate fi recomandat pentru diagnosticarea următoarelor afecțiuni:
- infecția cu virusul HIV, care provoacă SIDA
- boala Lyme
- anemia pernicioasă
- febra cu pete Rocky Mountain
- infecția cu rotavirus
- carcinomul cu celule scuamoase
- sifilisul
- toxoplasmoza
- infecția cu virusul varicelo-zoster, care provoacă varicela și zona zoster
- infecția cu virusul Zika
Efectuarea acestei analize se face la indicația doctorului și dacă acesta descoperă unul sau mai multe simptome ale uneia dintre bolile mai sus enumerate la pacientul consultat. De asemenea, doctorul poate sugera unei persoane să facă acest test tocmai pentru a scoate din discuție existența oricăreia dintre aceste afecțiuni.
Cum se efectuează testul ELISA
Testul ELISA se face simplu și rapid. Cel mai probabil, va trebui să semnezi un formular de consimțământ în prealabil, iar medicul trebuie să îți explice motivul efectuării testului. Testul ELISA presupune luarea unei mostre de sânge. În primul rând, ca la orice altă recoltare de sânge, o asistentă medicală va curăța brațul cu un antiseptic. Apoi se strânge brațul cu un garou pentru ca venele să se umfle și să faciliteze recoltarea. Apoi, cu un ac desigilat în fața pacientului, se extrage o mică mostră de sânge din vena cea mai vizibilă. Când a fost colectat suficient sânge, acul va fi îndepărtat și un bandaj mic – sau plasture, cel mai adesea - va fi așezat pe braț în zona din care s-a luat sânge. Ți se va cere să menții presiunea pe locul în care acul a fost introdus, timp de câteva minute, pentru a reduce fluxul de sânge.
Nu există nicio pregătire specială care trebuie făcută de către pacient înainte de acest test. Recoltarea de sânge durează doar câteva secunde și, ca grad al intensității durerii, este doar ușor inconfortabilă. Tot ce ar trebui să faci este să îi spui medicului dacă ți-e frică de ace, dacă ai amețeli sau leșini la vederea sângelui sau a acelor.
Există foarte puține riscuri asociate cu acest test și nu sunt deloc unele care să stârnească panică sau îngrijorare. Acestea includ:
- infectare ușoară a zonei
- senzație de leșin
- echimoze
- sângerare mai mult decât de obicei
Asigură-te că îi spui medicului înainte de testare dacă ai avut probleme cu recoltarea de sânge în trecut, dacă te învinețești ușor sau ai o boală a sângelui (de exemplu, hemofilie).
Prețul unui test ELISA în România
Efectuarea unui test ELISA are loc cu programare în prealabil, după recomandarea medicului specialist. La spitalele și clinicile particulare, costul unei analize ELISA se ridică la aproximativ 200 de lei, cu mici variații în funcție de locația la care alege pacientul să se testeze.
La Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București se efectuează 4 tipuri de teste ELISA pentru detectarea anticorpilor specifici, după cum urmează:
- Echinococus IgG, preț 23 de lei
- Helicobacter pylori IgG, preț 41 de lei
- Toxoplasma gondii IgG, preț 23 de lei
- Toxoplasma gondii IgM, preț 24 de lei
La Spitalul clinic de boli infecțioase și tropicale „Dr. Victor Babeș” din Capitală, prețul unui test ELISA – făcut în funcție de indicațiile medicului specialist și de boala de care este suspectat pacientul testat – variază de la 10 la 55 de lei. Confirmarea testului ELISA are un preț separat, în schimb, ușor mai piperat. Un pacient va scoate din buzunar pentru confirmarea acestei analize de la 300 la 400 de lei.
Cei din Baia Mare se pot supune acestui test la Spitalul de Boli Infecţioase și Psihiatrie Baia Mare. Pentru ELISA, un băimărean va plăti suma de 50 de lei.
Locuitorii județului Galați își pot face gratuit această analiză la DSP Galați și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Cuvioasa Parascheva”. Ei trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate și biletul de trimitere emis de medicul de familie sau de medicul specialist.
La Spitalul Municipal Dorohoi, prețul unui test ELISA este de 80 de lei, în vreme ce la Spitalul Județean de Urgență Slobozia suma acestei analize variază între 25 la 49 de lei.