Cum îţi dai seama ca ai acarieni

Cum îţi dai seama ca ai acarieni

Redactor Andreea Baluteanu

Acarienii de praf reprezintă unul din principalii factori care cauzează alergiile. Cel mai probabil, aceștia sunt prezenţi şi în casa ta! Deşi un procent covârşitor de oameni sunt gazde perfecte pentru acarieni, puţini îşi pun cu adevărat problema existenţei lor şi iau măsuri pentru a scăpa de aceste microorganisme cu potenţial dăunător!

Află mai jos tot ce trebuie să ştii despre acarieni şi renunţă să mai fii „prietenul lor la cataramă”! Testează dacă eşti sau nu alergică la acarieni şi cum poţi scăpa de ei!

Ce sunt acarienii şi unde se localizează

Poţi cădea în capcana de a crede că, dacă nu îi vezi, nu există! Nimic mai fals! Acarienii sunt atât de mici, încât pot fi transportaţi de particule de praf sau de curenţi insesizabili de aer. Nu e nimic delicat în aceste microorganisme: deşi măsoară doar 420 de micrometri în lungime și 250-320 de microni în lățime, acarienii de praf sunt responsabili pentru multe dintre alergiile supărătoare pe care le-ai dezvoltat de-a lungul vieţii.

Acarienii de praf adoră tocmai locurile în care şi ţie îţi place să te relaxezi: saltelele, covoarele şi lenjeria de pat; în general, orice spaţiu umed şi cald este ideal pentru dezvoltarea lor. Patul „găzduieşte” cea mai mare parte a populaţiei de acarieni de praf (aproximativ o treime, o saltea folosită deţinând între 100.000 şi 10 milioane de acarieni), dar studii recente au descoperit că aceștia te însoţesc şi în călătorii, „făcându-şi veacul” şi în maşina ta!

Acarienii se hrănesc cu pielea moartă pe care tu și animalele tale de companie o produceţi în fiecare zi.  Însă nu îi privi cu ochi buni, considerându-i un fel de ajutoare la curăţenia generală, pentru că şi ei depozitează cantităţi absolut înspăimântătoare de fecale, care provoacă alergiile.

În cazul în care te întrebi dacă ai sau nu acarieni acasă, răspunsul cel mai probabil este... da! Dacă nu eşti obsedată de curăţenie (şi perfect informată asupra celor mai noi proceduri de eliminare a acarienilor), găzduieşti şi tu aceste microorganisme. Acarienii nu sunt vizibili decât la microscop, pe un font închis la culoare şi la lumină normală, procesul de verificare fiind realizat prin preluarea mostrelor din saltea, canapele şi carpete.

Eşti şi tu alergică la acarieni?

Dacă te-am speriat cu informaţiile de mai sus, află că acarienii nu afectează pe toată lumea. În general, persoanele predispuse la alergii vor suferi din cauza lor, dar poţi sta liniştită dacă nu prezinți o astfel de sensibilitate. 

În cazul în care suspectezi că eşti victima unei alergii la acarienii de praf, descoperă mai jos care sunt simptomele după care trebuie să te ghidezi:

- îţi curg ochii şi/sau nasul;

- strănuţi des;

- ai dificultăţi în respiraţie;

- ţi-au apărut eczeme pe piele;

- ai ochii roşii sau iritaţi;

- tuşeşti;

- simţi presiune şi/sau durere în zona feţei.

De asemenea, trebuie să ştii că acarienii sunt o cauză frecventă a formelor de rinită alergică sau astm bronşic. Dacă ai dezvoltat una dintre aceste afecţiuni, este recomandat să realizezi şi un test al populaţiei de acarieni din locuinţa ta.

Cum scapi de acarieni

Acum, că am aflat definiţia şi efectele acarienilor asupra sănătăţii noastre, trebuie să discutăm şi despre cum putem scăpa de ei! Acarienii sunt favorizaţi de un mediu umed şi cald, un fel de Rai personal pentru aceste microorganisme, dar şi de o ventilaţie deficitară sau de existenţa poluanţilor, precum fumul de ţigară sau de maşină.

Prima şi cea mai importantă regulă dacă vrei să scapi de acarieni este reprezentată de o igienă corespunzătoare. Spală-ţi lenjeria de pat, pătura sau pilota o dată pe săptămână, la cea mai înaltă temperatură posibilă. Curăţă şi pernele (inclusiv pe cele ale canapelelor), aspiră salteaua cu un aparat special şi spală podeaua cu mopul (mătura nu face decât să îi plimbe pe acarieni dintr-o parte într-alta a camerei).

Menţine temperatura din casă sub 21 de grade şi ai grijă ca umiditatea să fie sub 50%. Aşa cum am mai spus, acarienii iubesc mediile calde şi umede, aşa că vei acţiona eficient împotriva lor înlăturând exact factorii care îi fac fericiţi.

De asemenea, un studiu al cercetătorilor britanici a descoperit că lăsându-ţi patul nefăcut dimineaţa poţi evita răspândirea acarienilor! Câştigă câteva minute în plus dimineaţa şi alege să contrazici această regulă veche de când lumea!

Foloseşte acoperitoare de plastic sau poliuretan pentru saltea, care previn acumularea şi „înrădăcinarea” depozitelor de piele moartă şi lipsesc astfel acarienii de principala lor sursă de hrană.

Foloseşte purificatoare de aer! Deşi este bine să elimini acarienii exact la sursă (saltele, covoare, canapele), un purificator de aer va contribui şi el la un mediu curat, care nu propagă răspândirea acestor microorganisme.

Renunţă la covoare! Podelele de lemn dau un aer rustic încăperii tale, dar, dacă le acoperi cu covoare, nu fac decât să spună un „bun-venit” tare şi sonor acarienilor!

Tu cunoşteai aceste informaţii despre acarieni? Ai luat până acum măsuri împotriva lor?

Articolul urmator
6 motive pentru care te trezești noaptea
6 motive pentru care te trezești noaptea
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (44)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.