Rinita - simptome, diagnostic si tratament

Rinita - simptome, diagnostic si tratament

Albu Andreea

Inflamatia, care se produce in ochi, nas si gat, ca urmare a raspunsului exagerat al organismului la contactul cu iritantii aerieni (alergeni) si eliberarea histaminei (amina care se gaseste in tesuturile vii), poarta numele de rinita. Histamina determina inflamarea si productia de lichide in liniile fine ale pasajelor nazale, sinusale si oculare. Exista trei tipuri de rinita: rinita infectioasa, care include infectia bacteriana acuta si cronica, rinita non-alergica cu formele: autonoma, indusa de medicamente, atrofica si gustativa, precum si rinita medicamentoasa si cea de-a treia forma: rinita alergica.

Cauzele rinitei

Rinita infectioasa este cauzata de o infectia virala sau bacteriana, aici fiind incluse si racelile comune, care sunt cauzate de Rinovirusuri si Coronavirusuri sau sinuzitele bacteriene. Rinita non-alergica se imparte la randul ei in rinita neinflamatorie si inflamatorie. Forma neinflamatorie este determinata de factori non-alergici, cum ar fi: fumul, mirosurile, schimbarile de temperatura. Rinita alergica  este determinata de polen, mucegai, blana animalelor, praf si alti alergeni similari.

Semnele si simptomele rinitei

Rinita infectioasa prezinta simptomele unei raceli obisnuite, si anume: rinoree (secretia excesiva a nasului), usturime la nivelul gatului (faringita), tusea, congestia nazala si cefaleea (durerea de cap). Rinita non-alergica are ca si simptome stranutul, congestia nazala, rinoreea, mancarimi la nivelul nasului, gatului, ochilor si urechilor.

Simptomele rinitei alergice
sunt aceleasi ca si ale celei non-alergice, dar variaza in severitate in functie de persoana care o dezvolta, unele persoane putand dezvolta iritatii cutanate foarte grave. Semnele comune acestui tip de rinita sunt: inflamarea tesutului conjunctiv, inflamarea pleoapelor, staza venoasa la nivelul pleoapelor inferioare, crearea unor cute pe lateralele nasului, inflamarea cornetelor nazale si efuziunea urechii mijlocii (prezenta de lichid la nivelul acesteia).

rinita

Diagnosticul rinitei

Rinita este diagnosticata pe baza unei discutii cu medicul specialist prin care acesta, in urma raspunsurilor primite de la pacient, se orienteaza spre un diagnostic de rinita infectioasa, alergica sau non-alegica. Pe baza testelor specifice care se efectueaza pentru a determina o rinita alergica, se poate confirma sau exclude acest diagnostic. Se mai efectueaza un examen local la nivelul nasului, gatului, ochilor si urechilor pentru a exclude alte patologii cu aceleasi simptome, precum si teste de sange si ale secretiilor prelevate de la organele afectate.

Tratamentul rinitei

Tratamentul pentru rinita alergica presupune o medicamentatie orala, una pe baza de substante inhalate, imunoterapie si injectii pentru controlarea alergiei. Rinita non-alergica este tratata cu spray nazal cu solutie salina, sau care contine corticosteroizi, antihistamina si decongestive orale sau nazale.

Rinita
, in special cea de cauza alergica nu este o afectiune foarte grava, dar simptomele pot fi destul de iritative si afecteaza calitatea vietii. Orice forma a afectiunii este foarte important sa fie depistata si diagosticata inca din stadiu incipient, fiind astfel mult mai usor de tinut sub control si tratat.  

Bibliografie

1.,,Rhinitis :mechanisms and management’’, autori:Robert M. Naclerio, Stephen R. Durham, Niels Mygind, editura:Dekker, 1999.
2.,,Rhinitis’’, autor:Guy A. Settipane. Editura:Oceanside Pubns, 1991.

Articolul urmator
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (63)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    monica (anonim)
    25 martie 2012 20:08

    imi pare foarte interesant!