Anticorpii dezvoltați după infectarea cu coronavirus au o dată de expirare. Când te poți îmbolnăvi din nou

Anticorpii dezvoltați după infectarea cu coronavirus au o dată de expirare. Când te poți îmbolnăvi din nou

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Multe persoane care s-au vindecat de COVID-19 consideră că au trecut peste pericol și nu trebuie să mai ia atâtea măsuri de precauție. Dar noile cercetări arată că anticorpii dezvoltați după infectarea cu coronavirus au o perioadă limitată. 

Ca și în cazul gripelor, posibilitatea reinfectării apare imediat ce anticorpii dispar, respectiv în circa două-trei luni de la prima îmbolnăvire. Acest lucur este valabil mai ales pentru persoanele care au avut forme ușoare de coronavirus și pentru asimptomatici, întrucât aceste grupuri țintă nu au dezvoltat o imunitate durabilă. 

masti

Studiul duratei anticorpilor a fost realizat de oamenii de știință chinezi

Oamenii de știință de la Universitatea Chongqing din China au comparat răspunsul imun față de COVID-19 la persoanele care au avut simptome serioase față de cele asimptomatice. S-a constatat că răspunsl este mult mai slab în cazul celei de-a doua categorii. De asemenea, s-a constatat că persoanele asimptomatice ar putea fi contagioase pentru o perioadă mai lungă de timp decât cele care au simptome clare. 

Studiul a arătat că anticorpii anti-COVID-19 scad la circa 81% la 8 săptămâni după vindecare, în cazul pacienților asimptomatici, comparativ cu 62% la cei simptomatici. În plus, pacienții asimptomatici au un nivel mai scăzut al proteinelor de semnalizare celulară, respectiv 18 citocine pro- și anti-inflamatorii, indicând un răspuns imunitar mai slab. 

cercetare

Nu ne putem baza pe imunitatea dobândită după prima infectare

Cercetătorii spun că aceste descoperiri nu sunt surprinzătoare, pentru că așa se întâmplă în cazul oricărei infecții ușoare. 

”Acest lucru sugerează că imunitatea ...poate scădea foarte bine în câteva luni de la infecție pentru o proporție substanțială de oameni.”, este declarația îngrijorătoare a profesorului Liam Smeeth de la London School of Hygiene and Tropical Medicine. 

”...aceste descoperiri sugerează că nu ne putem baza pe oamenii care au avut infecții dovedite li nici pe testarea anticorpilor, ca dovadă a imunității pe termen lung.”, a mai adăugat profesorul. 

Acest lucru pune sub semnul întrebării ideea unor guverne de a elibera așa-zisele ”pașapoarte pentru imunitate”  persoanelor care au fost deja infectate cu coronavirus, arătând că este greșit să considerăm că toți cei vindecați au dezvoltat imunitate pe termen lung. 

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?
Incepe quiz
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.