ASLO marit: cauze si tratament

Sorina Corneanu

Analiza ASLO – sau testul antistreptolizină - reprezintă un test de sânge care poate confirma sau infirma prezența unei infecții streptococice în corp. La contactul cu bacteriile dăunătoare, corpul produce anticorpi pentru a se apăra împotriva acestora, exact acei anticorpi specifici bacteriilor cu care se luptă.

laborant testeaza sangele

Infecțiile streptococice sunt cauzate de un microorganism numit Streptococcus. Sunt disponibile trei teste de anticorpi streptococici: titrul antistreptolizinei ASLO, titrul antidezoxiribonucleazei-B și testul cu streptozime. Pentru testul ASLO, nivelurile crescute de grăsimi, numite lipoproteine beta, din sânge pot neutraliza streptolizina și pot indica un titru ASLO fals pozitiv. Deși simptomele pot indica adesea o infecție streptococică, diagnosticul trebuie obligatoriu confirmat prin teste. Cea mai sigură metodă este de a lua o probă din zona infectată pentru cultură. Cu toate acestea, culturile sunt relevante doar după două - trei săptămani de infectare.

Testul ASLO măsoară anticorpii produși de corp ca răspuns la streptolizină, o toxină produsă de bacteriile Grupa A Streptococcus (GAS). Corpul produce anticorpii antistreptolizină O atunci când ai o infecție streptococică provocată de bacteriile GAS.

Cauzele ASLO mărit

Scarlatina și infecțiile streptococice ale gâtului sunt cauzele pentru care cele mai multe persoane ajung să facă testul ASLO. În cele mai multe cazuri, bolile cauzate de streptococii de tip A, C și G nu sunt periculoase, se vindecă ușor și nu sunt neapărat recurente. În cazuri rare, însă, infecția netratată cu streptococ poate declanșa complicații ale rinichilor și inimii și poate afecta sistemul nervos.

Cauzele infecțiilor streptococice

Infecțiile streptococice sunt declanșate de un microorganism numit streptococ. Sunt disponibile trei teste de anticorpi streptococici:

 • titrul antistreptolizinei ASLO
 • titrul antidezoxiribonucleazei-B
 • testul cu streptozime.

De obicei, atunci când ai o infecție streptococică, cum ar fi streptococ în gât/faringită streptococică/amigdalită, doctorul erecomandă antibiotice care ucid bacteriile streptococice. Dar unii oameni nu au simptome atunci când au o infecție streptococică și nu știu că au nevoie de tratament. Dacă se ajunge la o astfel de situație, o infecție netratată poate duce la complicații viitoare. Aceste complicații sunt cunoscute drept complicații post-streptococice.
Testul ASO poate ajuta medicul să determine dacă ai avut recent o infecție cu streptococ prin măsurarea prezenței anticorpilor antistreptolizinici în sângele tău.

Pentru testul ASLO, nivelurile crescute de grăsimi, numite lipoproteine beta, din sânge pot neutraliza streptolizina și pot indica un titru ASLO fals pozitiv. Deși simptomele pot indica adesea o infecție streptococică, diagnosticul trebuie obligatoriu confirmat prin teste. Cea mai sigură metodă este de a lua o probă din zona infectată pentru cultură. Cu toate acestea, culturile sunt relevante doar după două - trei săptămani de infectare.

Când trebuie să faci analiza ASLO

Medicul tău îți va recomanda testul ASLO dacă va suspecta o complicație a infecției streptococice. Cele mai comune afecțiuni care pot apărea după o astfel de problemă sunt:

- endocardita baceriană;
- glomerulonefrita;
- febra reumatică.

Anticorpii streptolizinei ating nivelul maxim între trei și opt săptămâni de la o infecție streptococică și rămân la valori mari pentru alte câteva luni bune. Medicul tău îți poate concluziona dacă simptomele tale se datorează unei complicații post-streptococice prin verificarea nivelurilor de anticorpi.

Ce faci înainte de testul ASLO

Medicul tău îți va spune dacă ai nevoie de o pregătire specială înainte să faci testul ASLO. Cel mai probabil este să nu ai voie să mănânci sau să bei nimic cu șase ore înainte de efectuarea analizei, deoarece acest test trebuie efectuat pe stomacul gol.

În plus, este posibil să fii nevoită să oprești/întrerupi anumite tratamente urmate - precum cele pe bază de corticosteroizi sau antibiotic - care pot influența valoarea ASLO. Spune-i specialistului dacă iei medicamente de orice fel, iar el va stabili care este procedura pe care trebuie să o urmezi de atunci încolo. Dacă el nu îți spune să oprești tratamentul urmat, atunci nu o face.

Ce se întâmplă în timpul unui test ASLO

Odată ce ajungi la laboratorul de analize, o asistență medicală îți va lua 1-2 eprubete de sânge și vei primi rezultatele în perioada indicată de către cei de la spital.

De reținut: antibioticele pot scădea nivelul ASLO, deoarece inhibă anticorpii streptococului, iar bolile de ficat sau tuberculoza îl pot crește, astfel că testul ar trebui repetat după 10 zile dacă te regăsești în una din aceste situații.
Odată cu testul ASLO medicul îți poate recomanda și un exudat faringian, pentru a depista streptococul A hemolitic. Dacă medicul suspectează o infecție generală în corp, îți poate recomanda și alte analize, precum cele generale de sânge, pulmonare sau de pe diferite țesuturi.

Complicațiile unui test ASLO

Riscurile unui test ASO sunt minime. Este posibil să simți o ușoară durere în timpul sau după recoltarea sângelui.
Alte riscuri legate de recoltarea sângelui pentru ASLO includ:

 • sângerare excesivă la locul introducerii acului
 • leșin în urma recoltării
 • infecție la locul introducerii acului
 • dificultate în recoltare, rezultând în necesitatea mai multor înțepături
 • apariția hematoamelor (acumulare de sânge sub piele)

Interpretarea rezultatelor testului ASLO: valori normale la adulți și copii

Valorile testului ASLO mai mici de 200 UI/ml sunt considerate normale în cazul adulților.

În ceea ce privește copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, valoarea testului trebuie să fie mai scăzută de 100 UI/ml.
Astfel, valorile normale ale testului ASLO în funcție de vârsta pacientului sunt:

 • 0-2 ani <160 U/ml;
 • 2-4 ani <120 U/ml;
 • 5-5 ani <160 U/ml;
 • 6-9 ani <240 U/ml;
 • 9-12 ani <320 U/ml;
 • 12-100 ani <200 U/ml.

Prezența anticorpilor semnificativ crescuți împotriva streptolizinei, mai exact un test ASLO crescut, indică prezența unei infecții post-streptococice în corp.
Dacă testul tău iese negativ și, în ciuda acestui lucru, medicul tău încă este de părere că ai putea avea o complicație post-streptococică, el te va putea supune unui alt rând de analiză a anticorpilor, pentru a obține diagnosticul final.
Numărul anticorpilor streptococului crește într-un anumit interval de timp, astfel că dacă se suspectează prezența bacteriei, este recomandată repetarea testului ASLO după 10-14 zile.
Dacă rezultatele testelor ulterioare arată că anticorpii ASLO cresc, este probabil ca infecția să fie recentă. Scăderea nivelului de anticorpi indică faptul că infecția va dispărea curând.

Tratament ASLO crescut

Infecția streptococică netratată poate conduce la apariția unor boli mai grave. Cele mai comune dintre acestea sunt dezvoltarea reumatismului și a endocarditei, iar tratamentul cu antibiotice este  recomandat cel mai frecvent. Dacă infecțiile sunt tratate în stadiu incipient, rezultatele vor fi imediate.

În cazul femeii însărcinate, un titru crescut ASLO nu impune niciun tratament, cu excepția cazului în care apar complicații provocate de infecția streptococică. Nu există măsuri speciale care ar trebui luate pentru reducerea nivelului ASLO în sânge, pentru că acesta va reveni la normal de la sine.

Doar în cazul copiilor, atunci când nivelul ASLO indică risc de complicații, medicul ar putea recomanda investigații suplimentare: ecografia inimii, a rinichilor, o analiză de urină și un frotiu faringian. Aceste investigații ajută la depistarea tipului de infecție și la stabilirea pașilor următori. 

frotiu faringian

Cum previi un nivel ASLO crescut

Cauza principală a instalării infecției cu streptococ în organism o reprezintă sistemul imunitar slăbit. În acest sens, consumul unei cantități suficiente de apă, o dietă bogată în fructe și legume proaspete și sportul reprezintă cea mai bună metodă de a preveni bolile și de a menține un sistem imunitar puternic.

Surse foto: iStock

Articolul urmator Cortizol mărit: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (14)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.