Bacili gram pozitivi: cauze și tratament

Bacili gram pozitivi: cauze și tratament

Sorina Corneanu

Bacilii sunt identificați ca gram pozitivi atunci când au o matrice cu straturi multiple de peptidoglican care formează peretele celular. Cristalul violet, elementul principal din procedura de colorare Gram, este reținut și stabilizat în matrice, ceea ce face ca acești bacili gram pozitivi să apară la analize, sub microscop, ca pete luminoase purpurii.

Progresele realizate în biochimia acidului nucleic oferă astăzi tehnici suplimentare care pot fi utilizate pentru a clasifica bacilii gram pozitivi.

bacili

Denumirea clasei Bacilli provine de la faptul că aceasta este alcătuită din bacterii cu formă de bastonaș, fiind o clasă diversă din punct de vedere morfologic. Cele mai importante genuri din această clasă sunt Bacillus și Staphylococcus.

Ambele bacterii gram pozitive și gram negative au în mod normal un strat de suprafață numit stratul S. În bacteriile gram pozitive, stratul S este atașat la stratul glucidic, în timp ce în cazul bacteriilor gram negative este atașată direct la membrana exterioară.

Cel mai adesea, bacilii gram pozitivi devin activi în urma unor infecții contactate în spitale, prin transfuzii, intervenții chirurgicale și alte răni deschise.

Cauze pentru bacili gram pozitivi

Cauza principală a apariției bacililor gram pozitivi în analiza sângelui o reprezintă infecția. Organismele gram pozitive reprezintă aproape o jumătate din totalitatea infecțiilor, iar cel mai comun bacil recuperat din mostrele infectate a fost Staphylococcus aureus.

Mycobacterium tuberculosis, multe specii de Clostridium, Staphylococcus și Streptococcus sunt unele dintre bacteriile gram pozitive care cauzează boli precum tuberculoza, tetanosul, sindromul șocului toxic sau pneumonia, motive suficient de puternice pentru a consulta medicul și a stabili împreună cea mai bună variantă de tratament.

Cele mai comune afecțiuni cauzate de bacilii gram pozitivi

Bacilii anaerobi gram pozitivi și streptococii microaerofili reprezintă cauza a 46% din abcesele cerebrale și sunt deseori prelevați din fluidele rezultate în infecțiile acute și cronice ale căilor respiratorii.

Bcilii gram pozitivi sunt întâlniți în analizele prelevate din aproximativ 20% dintre cazurile de infecții intraabdominale, cum ar fi peritonita și abcesele ficatului, ale splinei sau ale abdomenului. În general, aceste microorganisme sunt asociate cu Escherichia coli, Bacteroides fragilis și Clostridium.

Totodată, bacilii gram pozitivi au fost prelevați în caz de endometrioză, abces pelvian, abces al glandelor Bartholin, infecții postoperatorii ale pelvisului și boală inflamatorie pelvină. Originea acestor microorganisme este, cel mai probabil, flora vaginală și cervicală.

Vezi ce presupune boala inflamatorie pelvină!

Tratament pentru bacili gram pozitivi

În general, infecțiile relativ ușoare sunt tratate cu antibiotice. Există mai multe tipuri de antibiotice disponibile, iar medicul este singurul care poate stabili cauza clară și tratamentul adecvat, doar după ce s-au luat în calcul mai mulți factori care țin de istoricul medical al fiecărei persoane în parte. Tratamentul ține cont de locul în care se află infecția în organism.

Rezistența la antibiotice reprezintă o problemă tot mai mare, motiv pentru care orice infecție recurentă necesită vizita imediată la medic!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.