Herpesul - simptome, diagnostic si tratament

Herpesul - simptome, diagnostic si tratament

Madalina Farima

Daca te-as intreba ce afectiune iti vine in minte atunci cand vine vorba de boli incurabile, mi-ai spune infectia herpetica? Probabil ca putine persoane stiu ca, herpesul, o data contractat va ramane toata viata in organism, facandu-si periodic simtita prezenta.

herpesCe este herpesul?


Herpesul reprezinta o boala infectioasa care se manifesta foarte variat, putand fi localizata la nivelul unui singur tesut sau organ, sau putand fi generalizata. Aceasta afectiune este cauzata de virusul herpes simplex cu cele doua subtipuri ale sale: VHS1 si VHS2, agresivitatea sa fiind data de persistenta lui in organism, perioada mare de latenta a infectiei herpetice si proprietatea acestui virus de a se reactiva periodic.

Modalitati de transmitere a infectiei herpetice


Rezervorul de virus herpes simplex  il constituie omul, iar calea de trasmitere este contactul direct, cel mai adesea oral (sarut) si genital (raporturi sexuale). Pentru a se produce o infectei herpetica, la locul de contact trebuie sa existe o leziune  care sa ii permita virusului sa intre in organism.

Simptomele infectiei herpetice


Manifestarea infectiei cu virus herpes simplex e foarte variata si tine de starea de sanatate a gazdei, varsta, localizarea infectiei si nu in ultimul rand, tipul de virus.
Cel mai adesea, herpesul primar (primul contact cu virusul) se produce in copilarie (intre 6 luni si 3 ani) cand in marea majoritate a cazurilor, VHS1 este tipul incriminat. Simptomatologia la acest moment este nespecifica si de obicei, usoara, aparand dupa 2-12 zile de la infectare.

Herpesul recidivant care reprezinta reactivarea virusului in conditiile in care acesta ramane latent in organism dupa infectare, este insa este mai agresiv si se manifesta la acelasi nivel unde s-a produs si herpesul primar, doar ca simptomatologia va avea un rasunet mai mare.

VHS2 cauzeaza, pe de alta parte, herpesul genital , dar si encefalita, panaritiu si stomatita herpetica.

Simptomele infectiei cu virusul herpes simplex


Una din localizarile predilecte ale virusului herpes simplex in ambele sale forme este la nivel cutanat, in special la nivelul fetii, mainilor si picioarelor, determinand asa-numita eruptie herpetica. Aceasta are 3 trepte de evolutie sub aspect simptomatic:

- Stadiul preeruptiv in care aspectul regiunii cutanate afectate este de arsura cu prurit care in cateva ore se va transforma intr-o pata eritematoasa ( inrosirea pielii care dispare la apasare).
- Stadiul eruptive veziculos in care asociaza adenopatie regionala (ganglionii limfatici din zona afectata sunt inflamati, ceea ce duce la o crestere a lor in volum).
- Stadiul crustos caracterizat printr-o macula pigmentata tranzitorie (modificare de culoare a pileii).
Cel mai adesea insa, infectia se localizeaza la nivel labial, peribucal si nazolabial unde va da nastere unor vezicule care in decurs de 7-10 zile se vor ulcera si ulterior cicatriza.
La nivelul degetelor, virusul detemina "panaritiul herpetic", descris cel mai frecvent ca o boala profesionala a personalului medical si care debuteaza tot prin:
- prurit,
- durere,
- vezicule mari si profunde.

In cazul copiilor cu afectiuni cutanate, aceasta infectie determina eczema herpeticum care este o eruptie generalizata, cu potential letal pentru nou-nascut.

Infectia herpetica poate avea si manifestari bucale  sub forma stomatitei si anginei herpetice (veziculele apar pe amigdale si partea posterioara a cerului gurii).

Stomatita determinate de virusul herpes simplex:

- apare cel mai adesea in coletivitati de tipul scolilor sau gradinitelor,
- determina aparitia de vezicule herpetice in cavitatea bucala, pe gingii si uneori pana in faringe,
- vezicule ulcereaza si se suprainfecteaza usor, dand nastere unor dureri puternice, salivatie importanta, miros fetid si adenopatie cervicala.
Localizarea oculara a virusului determina keratita  herpetica, o cauza frecventa a pierderii vederii. Ea este insotita de:
- durere acuta,
- incetosarea vederii,
- inflamarea conjunctivei.
- aparitia pe cornee a unor ulceratii care prin confluare vor opacifia corneea si care complica mult evolutia afectiunii.
- extinsa  la nivel conjunctival, infectia herpetica va determina keratoconunctivita herpetica, insotita de febra si adenopatie cervicala.

Herpesul genital este produs cel mai adesea de VHS2 care are si un numar mai mare de recidive decat VHS1. Localizarea infectiei la femei este pe colul uterin (fiind incriminata si in geneza cancerului de col uterin), pe vulva si vagin. La barbat, veziculele apar pe glandul penian, preput si mai rar, pe scrot sau perianal.

In cazul gravidelor infectate cu virus herpes simplex, exista riscul infectarii la nastere a copilului, ceea ce va duce la boala herpetica generalizata, cauzata in principal de VHS2 cu afectare hepatica, splenica, pulmonara si cerebrala si cu prognostic nefavorabil.|

Localizarile viscerale sunt mai rare si pot afecta plamanii, ficatul, articulatiile, esofagul sau suprarenalele. Simptomatologia este insa in aceste cazuri mult mai severa si de obicei, evolutia este grava.

Diagnosticul de herpes


Simptomatologia descrisa anterior pentru diferitele localizari ridica suspiciunea diagnosticului de infectie herpetica. Confirmarea lui se face printr-o serie de teste cum ar fi:
-examenul microscopic al probelor recoltate din diferite leziuni evidentiaza celule gigante cu mai multi nuclei, dar nu este un aspect specific si deci poate genera erori de diagnostic;
-cultura virusului herpetic;
-imunofluorescenta poate identifica virusul pana la subtip, chiar;
-testele serologice au o importanta mai mare in cazul infectiei herpetice primare prin cresterea titrului anticorpilor.

Tratamentul infectiei herpetice


Daca ati fost diagnosticat cu infectei herpetica este important sa urmati un tratament sub recomandarea si indrumarea medicului.

Aciclovirul este medicamentul de electie si cel mai putin toxic. In aplicari locale, el atenueaza simptomatologia locala si grabeste vindecarea in herpesul mucocutanat. Administrat pe cale orala, el are rezultate bune in cazul herpesului genital, dar in nici una din formele de administrare nu poate preveni recidivele. Aciclovirul se prescrie intravenos doar in forme foarte severe.

O alternativa pentru aciclovir este vidarabina recomandata pentru tulpinile rezistente la aciclovir, cu o toxicitate mai mare insa si idoxuridina folosita doar in tratamentul local al herpesului ocular, dar cu rezultate mai proaste decat aciclovir.

Protectia impotriva infectiei herpetice


Profilaxia nu cuprinde inca un vaccin antiherpetic si de aceea, cel mai bun mod de protectie este acela de a ne feri de persoanele cu leziuni herpetice, de a ne interesa de istoricul medical al partenerilor nostri sexuali si de a nu trata cu superficialitate leziunile cutanate, oricat de usoara ar fi simptomatologia, ci sa cerem in primul rand parerea unui specialist.

Suntem iubite, prietene, mame sau sotii si ne dorim in orice clipa sa le aratam celor de langa noi, dragostea ce le-o purtam. Infectia herpetica e o zestre greu de purtat si pe care nimeni nu si-ar dori sa o ofere celor dragi. De aceea, e important mai presus de toate, sa fii informata ca astfel sa poti proteja sanatatea ta si a celor din jur!
 

Bibliografie:

[1] Marin Gh. Voiculescu, Boli infectioase, Vol.II, ed. Medicala, Bucuresti, 1990
[2] Dumitru T. Buiuc, Microbiologie medicala, ed. Gr. T. Popa, Iasi, 2003
[3] Marin Voiculescu, Medicina pentru familie, ed. Medicala, 1986

Articolul urmator
Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile
Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (48)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Daniela (anonim)
    21 decembrie 2010 15:03

    Felicitari autoarei pentru modul in care a gandit si structurat acest articol!Este cu adevarat o reala sursa de informatii ce ar trebui sa intereseze pe oricare dintre noi!Multa sanatate, tuturor celor ce citesc acest minunat articol!