Leziunea herpetica - cauze, simptome si tratament

Leziunea herpetica - cauze, simptome si tratament

Tiganasu Olivia

Leziunea herpetica este o boala contagioasa care se datoreaza unui virus numit Herpes simplex (HSV). Exista doua tipuri importanate: HSV1 - duce la aparitia de leziuni la nivelul buzei si gurii (herpes labial); HSV2 - determinaherpesul genital  care este deseori dureros si poate imbraca o forma grava la nou-nascuti.

Virusul este transmis prin contact direct; odata infectata, persoana ramane asa pentru toata viata. Foarte multi oameni (aproximativ 90%) intra in contact cu virusul, insa doar o persoana din 10 dezvolta boala. Leziunea se poate manifesta oricand cu sau fara cauza favorizanta provocand un manunchi de vezicule care dispar in una sau doua saptamani fara sa lase urme.

Care sunt cauzele si factorii de risc ale leziunii herpetice?

Cele doua tipuri de virus pot cauza leziunea herpetica cu localizare labiala, respectiv genitala atunci cand pielea vine in contact cu virusul. Herpesul bucal  se transmite, in principal, prin sarut, prin saliva sau prin atingerea veziculelor cu lichid ale persoanei infectate.

Exista numeroase persoane care sunt purtatoarele virusului fara sa o stie. In opt din zece cazuri prima infectie herpetica trece neobservata. Subiectii purtatori pot transmite virusul chiar si in perioadele asimptomatice prin contact direct intre piele si mucoase.

Virusul poate determina simptome la orice persoana, insa cele cu un sistem imun deficitar au un risc mai mare de a dezvolta recurente ale leziunilor herpetice mai severe si pe o perioada mai mare de timp.

Exista si stari favorizante care determina recidiva leziunilor herpetice:

- stare gripala sau rinita in sezonul rece
- stres, oboseala
- variatii hormonale cauzate de ciclul menstrual sau sarcina
- expuneri la soare in timpul primaverii sau verii

Care sunt simptomele leziunii herpetice?

Herpesul este caracterizat printr-o eruptie de vezicule mici, transparente, adesea grupate pe un fond rosiatic si inconjurate de o aureola rosie. Herpesul labial apare pe marginea unei buze sau a unei nari si este insotit de o senzatie de arsura si mancarime.

Inaintea manifestarii herpesului apar furnicaturi in jurul buzelor, mancarime, senzatie de arsura si dureri in jurul regiunii bucale. Se formeaza o pata rosie, la nivelul careia proemina rapid un buchet de vezicule dureroase umplute cu un lichid transparent. Apoi veziculele se sparg, lichidul se scurge si se formeaza o crusta galbuie; aceasta cade in mai putin de o saptamana, fara sa lase cicatrice. In cazuri foarte rare leziunea herpetica se poate localiza in gura, pe gingii, pe fata interioara a obrajilor, pe deget (panaritiu herpetic) sau la nivel ocular.

Printre simptomele care pot sa apara se numara:

- inflamarea gurii si durere la nivelul leziunii
- febra
- marirea de volum a ganglionilor limfatici
- salivare excesiva la copiii mici

Care este tratamentul leziunii herpetice?

Unele persone pot fi infectate cu virusul Herpes simplex 1, dar este posibil sa nu dezvolte niciodata leziunile descrise. Herpesul bucal este inestetic, insa are o evolutie benigna si dispare fara sa lase cicatrice in cateva zile.

Nu exista un tratament complet al leziunii herpetice. Se pot aplica zilnic antiseptice locale care usuca eruptia si previn riscul de suprainfectie. Cremele antivirale cum ar fi Aciclovirul scurteaza durata afectiunii. Daca sunt aplicate de la primele semne (mancarime si arsura) pot sa diminueze manifestarile si sa accelereze disparitia leziunii. Totusi este important de stiut ca aceste creme nu impiedica reaparitia herpesului.

Pentru ameliorarea simptomatologiei se poate aplica o compresa umeda si rece la nivelul leziunii, se pot folosi unguente fara prescriptie medicala (Orajel sau Anbesol) care amortesc zona inflamata sau, conform unor studii recente, se poate utiliza o crema topica cu oxid de zinc/glicina care poate trata in mod eficient herpesul si reduce durata recidivei herpetice cu pana la 5 zile.

herpes

Cum poate fi prevenita leziunea herpetica?

O caracteristica importanta a virusului herpetic este faptul ca, odata infectata, persoana ramane asa pentru toata viata. Exista numeroase studii si cercetari, insa pana in prezent nu exista vaccin impotriva leziunii herpetice.

Iata cateva dintre metodele care pot reduce frecventa recidivelor:

- evitarea expunerii prelungite a buzelor la razele UV
- evitarea contactului direct (sarut) cu persoane care au herpes
- evitarea alimentelor care contin acid (citrice sau tomate)
- evitarea folosirii in comun a prosoapelor, veselei sau a altor obiecte pe care o persoana cu herpes le-ar fi putut folosi.

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Elena (anonim)
    8 decembrie 2013 09:09

    Buna,am avut un herpes la buza am folosit aciclovir si de abia dupa 2saptamani mi-a trecut dar am ramas cu o cicatrice foarte urata si inestetica.I s-a mai intamplat cuiva si ce metode de vindecare a gasit.Mutumesc