Keratitele-simptome, diagnostic si tratament

Keratitele-simptome, diagnostic si tratament
Tiganasu Olivia
Joi, 15.09.2011

Cuprins

Utilizarea din ce in ce mai frecventa a televizorului si calculatorului se insoteste de o crestere alarmanta a afectiunilor oftalmologice, la varste din ce in ce mai fragede.

Printre acestea se numara keratita, o afectiune ce reprezinta inflamatia corneei, adica a membranei transparente ce acopera ochiul in partea lui anterioara. In mod normal, prin clipire, aceasta membrana este umectata (umidifiata). In lipsa clipirii, insa, din cauza scaderii secretiilor lacrimale, corneea se usuca, se irita, se inflameaza si se inroseste, motiv pentru care aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub denumirea de "sindromul ochilor uscati".

Cauzele keratitei

Cele mai frecvente cauze a keratitelor sunt:
-purtarea lentilelor de contact
-expunerea ochilor la fumul de tigara
-expunere la poluare
-expunere la un mediu cu vant sau praf (folosirea prelungita a aerului conditionat sau a ventilatoarelor)

Keratita se poate declansa si ca efect secundar al unor medicamente, precum antialergice, anticonceptionale sau antidepresive. Femeile ajunse la menopauza pot face frecvent keratita, deoarece la aceasta varsta modificarile hormonale fac ca toate secretiile din organism sa scada, inclusiv cele lacrimale.

Alte cauze pentru keratita sunt:
-infectii microbiene
-diverse toxine
-xeroftalmie
-avitaminoza A
-paralizie faciala
-glaucom

Simptomele keratitei

Keratitele, in functie de prezenta sau absenta unor secretii caracteristice, pot fi supurative sau nesupurative. Keratitele supurative se caracterizeaza prin faptul ca procesul inflamator evolueaza spre ulcerarea si necrozarea corneei. Cauza cea mai probabila a bolii este lezarea corneei printr-un corp strain (ac, spic de grau, spin), urmata de patrunderea microbilor si instalarea unor focare infectioase la nivelul corneei.

In primele faze, simptomele caracteristice keratitei sunt:
-lacrimare
-durere
-congestie pericorneana
-scaderea acuitatii vizuale
-fotofobie
-prezenta unei secretii seropurulente, in general, redusa cantitativ

Pacientii cu keratita acuza frecvent:
-usturimi ale ochilor
-senzatia de uscaciune
-mancarime a globilor oculari
-senzatia de nisip sau de corp strain in ochi

In plus, bolnavii prezinta des vederea incetosata, care conduce la dificultatea la citit si la aparitia durerilor de cap specifice afectiunilor oftalmologice necorectate. Dimineata se constata faptul ca pleoapele sunt lipite, iar deschiderea ochilor se realizeaza dificil, cu durere sau disconfort.

 

Diagnosticul keratitei

Grija deosebita pentru integritatea corneei (si a organelor de vedere in ansamblul lor) este principala masura profilactica de combatere a bolii. Totusi, in cazul aparitiei simptomelor mentionate anterior, este recomandat sa va prezentati la medicul oftalmolog pentru consult de specialitate si stabilirea diagnosticului de keratita.

In urma examenului fizic si evaluarea fundului de ochi, doctorul poate stabili conduita terapeutica, precum si eventualele tratamente adjuvante si recuperatorii. Acesta poate recomanda utilizarea ochelarilor protectori ori de cate ori este folosit calculatorul, curatirea frecventa a pleoapelor cu sapunuri antibacteriene speciale sau cu picaturi de ochi lubrifiante (cunoscute in farmacii ca "lacrimi artificiale").

Tratamentul keratitei

Sindromul ochilor uscati sau keratita nu are pana in prezent nicio terapie specifica, insa simptomele sale pot fi ameliorate.

Tratamentul keratitei trebuie sa urmareasca doua directii: pe de o parte, tratament etiologic, iar pe de alta parte, masuri de atenuare a durerii si a spasmului pupilar (efect obtinut prin utilizarea de atropina, pentru producerea miadriazei sau dilatarea pupilei).

Tratamentele naturiste intervin si ele in tratarea keratitei, medicii recomandand frecvent folosirea plantelor vederii, care s-au dovedit intotdeauna eficiente in afectiunile ochiului. In principal, se va urmari aplicarea externa la nivelul ochilor a infuziilor combinate din plante, care reduc inflamatia, distrug agentii infectiosi si calmeaza alergiile .

Ca remedii eficiente pentru tratarea keratitei se pot utiliza numeroase plante, precum:
-rostopasca
-meiul-pasaresc
-salvia
-nalba
-silurul
-albastrelele
-lamaiul

Articolul urmator »
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 25.06.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (30)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Andreea Baluteanu | Miercuri, 14.02.2024
Urina verde: cauze și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.07.2024

Ne găsești pe