Oreionul - simptome, diagnostic si tratament
Cuprins
- Cauza oreionului
- Simptomele oreionului
- Transmiterea oreionului
- Diagnosticul oreionului
- Tratamentul oreionului
- Complicatiile oreionului
Cauza oreionului
Oreionul este cauzat de virusul urlian, ce afecteaza pe langa glandele salivare si pancreasul, sistemul nervos si organele genitale.
Simptomele oreionului
Aproximativ 40% din persoanele ce fac oreion nu prezinta simptome si nu isi dau seama ca au facut boala.
Simptomele initiale includ durerea de gat sau urechi, pierderea poftei de mancare (inapetenta), oboseala, dureri de cap (cefalee), febra moderata. In formele severe debutul poate fi brusc, cu febra 38-39C, dureri de cap, dureri musculare, frisoane, varsaturi, durere la nivelul lojii parotidiene, de obicei bilateral, laringita , dureri la masticatie, secretia salivara redusa, iar limba este incarcata, cu miros fetid. Tumefierea glandelor parotide, uni sau bilaterala, pot da fetei un aspect de para.
La copii oreionul nu da simptome severe, insa odata cu cresterea varstei, simptomele se agraveaza. Pana la 40% dintre baietii infectati cu oreion dupa pubertate prezinta o tumefiere dureroasa a testiculelor, numita orhita, care in cazuri rare poate determina sterilitate.
Virusul mai poate afecta si pancreasul sau sistemul nervos. Pancreatita poate aparea dupa o saptamana de boala, pacientul acuzand greturi, varsaturi si dureri intense localizate mai ales in spate. De obicei boala evolueaza spre o vindecare totala. Complicatiile nervoase (meningita, encefalita ) pot aparea fara parotidita asociata, fiind urmate de sechele pe termen lung (surditate).
Transmiterea oreionului
Transmiterea este pe cale respiratorie, prin picaturi de secretii respiratorii si rar prin contactul cu obiecte (jucarii, vesela) contaminate cu saliva. Cand persoana infectata stranuta, picaturile de lichid se raspandesc in atmosfera si pot infecta toate persoanele din apropiere, daca acestea nu au facut anterior boala.
Boala este mai frecventa la copiii intre 5-14 ani, in special iarna si primavara. Sursele de infectie sunt bolnavii sau cei cu infectii inaparente. Daca tu sau copilul tau aveti oreion ar fi bine sa stati acasa timp de 5-10 zile, pentru a nu ii imbolnavi pe altii.
Diagnosticul oreionului
Daca tu sau copilul prezentati febra, dureri la nivelul mandibulei, inflamarea zonei de sub nivelul urechilor, atunci trebuie sa va prezentati la medicul de familie. De asemenea daca ai intrat in contact cu o persoana bolnava de oreion si nu ai facut boala, chiar daca nu prezinti niciun simptom ar fi bine sa te prezinti la medicul de familie sau la medicul infectionist.
Tratamentul oreionului
Tratamentul oreionului se face in functie de simptome. Se
recomanda izolarea bolnavului timp de 14 zile la domiciliu sau la
spital, repausul la pat se mentine 10-14 zile. Exista un vaccin cu virus viu atenuat, utilizat ca trivaccin in asociere cu cel antirujeolic si antirubeolic. Despre acest vaccin trebuie sa intrebi medicul de familie mai intai. |
|
Complicatiile oreionului
La baietii trecuti de pubertate oreionul poate determina pe langa pancreatita si inflamarea testicolelor - orhita.
La fete, complicatia care poate aparea este ooforita, cu dureri in abdomenul inferior prin inflamarea ovarului. La ambele sexe, se pot intalni si urmatoarele complicatii, ca de exemplu mastita, pancreatita sau afectarea sistemului nervos cu meningita, encefalita sau mielita urliana.
Oreionul este o boala foarte cotagioasa care se poate transmite foarte usor. Cu cat va imbolnaviti mai tarziu in viata, cu atat boala poate avea complicatii mai grave. Orice caz de oreion trebuie declarat medicului de familie pentru a fi inresgistrat.