Poți să faci Covid-19 de două sau de mai multe ori? Răspunsul specialiștilor despre probabilitatea reinfectării

Poți să faci Covid-19 de două sau de mai multe ori? Răspunsul specialiștilor despre probabilitatea reinfectării

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Pentru experții în domeniul sănătății subiectul virusului Covid-19 este unul intens analizat și studiat. Întrebarea "Mă pot îmbolnăvi de două sau de mai multe ori?" a devenit din ce în ce mai prezentă, iar oamenii de știință încearcă acum să își dea seama ce implică reinfectarea, dar și ce noi simptome s-ar putea declanșa în cazul unei persoane care se infectează a doua oară.

 un om in varsta sta asezat pe pat, conectat la aparatul de respiratie artificiala, in timp ce un medic tine in mana un peste pozitiv pentru virusul Covid-19

Citește și: România se află în valul trei al pandemiei de Covid-19. Ce înseamnă asta pentru noi

A contacta virusul Covid-19, din nou, după ce o persoană a trecut deja prin procesul de vindecare, este un caz posibil, dar mult mai complicat și mai rar decât am putea crede. În prezent, oamenii de știință lucrează intens pentru a identifica rapid noile tulpini ale virusului, cea mai recentă fiind cea descoperită în Marea Britanie, prezentă și pe teritoriul României. Cercetătorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care l-ar putea avea aceste mutații ale virusului în privința eforturilor globale de vaccinare în masă.

Conform CNN, tulpina din Africa de Sud ar fi singura variantă a virusului care ar fi rezistentă la orice imunitate obținută de pacienți, fie prin dozele de vaccin, fie datorită faptului că s-au deja vindecat de Covid-19.

Vaccinurile pentru Covid-19, adaptate pentru noile tulpini

"Virusul se modifică, este normal, se adaptează pentru a putea supraviețui cu o mai mare ușurință în interiorul organismului uman", a declarat medicul Nelson Michael, directorul Centrului pentru Boli Infecțioase al Institutului de Cercetare al Armatei Walter Reed. El mai spune că majoritatea experților în sănătate sunt încrezători în vaccinuri disponibile la nivel mondial și au date care dovedesc faptul că acestea ar putea stopa toate tulpinile adiacente virusului. Totodată, producătorii de vaccinuri modifică deja componența acestora pentru viitorul apropiat, pentru a-i proteja pe oameni împotriva noilor tulpini care ar putea apărea. 

Poți să faci coronavirus de două sau mai multe ori?

Probabilitatea ca o persoană să contacteze virusul Covid-19 de două sau mai multe ori este destul de mică, susțin cercetătorii. Mulți experți, inclusiv cei de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, susțin că reinfecțiile confirmate sunt foarte rare, iar unii medici au probleme în a determina când s-a terminat prima infecție și când a început a doua.

"Mulți medici care au tratat pacienți cu Covid-19 au avut întrebări cu privire la faptul dacă unii dintre aceștia au fost bolnavi sau nu a doua oară. Imunitatea naturală durează cel puțin șase luni și, deși există persoane despre care se crede că au contactat infecția de mai multe ori, pur și simplu nu există suficiente date științifice care să confirme aceste ipoteze", susține William Schaffner, director medical al CDC.

Conform BNO News, un bilanț total al reinfectărilor la nivel mondial a înregistrat 24 de cazuri. Primul caz confirmat a fost al unui bărbat din Hong Kong, în vârstă de 33 de ani. Testul lui a ieșit pozitiv în martie, iar la patru luni și jumătate de primul eveniment a ieșit, din nou, pozitiv, deși era asimptomatic.

o femeie cu masca in jurul barbiei se uita trista catre fiica ei, care o saruta delicat pe obraz

Procesul de depistare a unei reinfectări presupune ca oamenii de știință să izoleze virusului de fiecare dată, apoi să testeze amprenta genetică și mai apoi să arate că fiecare infectare a fost cauzată de o tulpină diferită a Covid-19. 

Cât timp durează imunitatea după ce ai avut Covid-19

Cercetătorii au analizat numărul de anticorpi în peste 180 de cazuri confirmate de Covid-19, urmărindu-le în timp. Datele au sugerat că anticorpii au fost observați în organism până la opt luni de la prima infecție, însă oamenii de știință au descoperit și unele variații ale numărului de anticorpi în cazul unor indivizi diferiți. Pentru moment, nu este clar de ce unii oameni au un număr mai mare de anticorpi decât alții după prima infectare.

Citește și: Studiu: purtarea a două măști suprapuse, cea mai eficientă metodă de protejare împotriva Covid-19

Potrivit BNO News, în zece dintre cele 19 cazuri de reinfectare depistate, unde se știau toate detaliile, a doua infectare a produs simptome mai intense decât prima. Oamenii de știință susțin că o explicație ar fi faptul că la a doua infectare, pacientul a fost expus la o doză mai mare sau mai virulentă a virusului. În contextul reinfectărilor confirmate până în prezent, specialiștii recomandă ca toți cei care au avut deja virusului Covid-19 să urmeze în continuare aceleași măsuri de protecție ca și ceilalți.

Persoanele în vârstă, mai predispuse la reinfectare?

Potrivit unui nou studiu, persoanele de peste 65 de ani prezintă un risc mai mare de reinfectare cu virusul, fiind protejate în proporție de 47%, față de 80%, în cazul celor mai tinere.

"Studiul nostru confirmă ceea ce multe altele doar sugerau: reinfectarea cu Covid-19 este rară la persoanele mai tinere și sănătoase, însă personale în vârstă prezintă un risc mai mare de a contacta din nou boala", a explicat Steen Ethelberg, coautor al studiului. Este de menționat și faptul că această cercetare reprezintă primul stadiu la scară largă de acest gen.

Surse articol: CNN / Bloomberg / Goodhousekeeping

Surse foto: istock

Articolul urmator
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Ce bărbat îți va rupe inima în două?
Incepe quiz
Ce bărbat îți va rupe inima în două?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.