Care sunt simptomele gripei si cum se trateaza
Cuprins
- Ce este gripa?
- Modalitati de transmitere a gripei
- Simptomele gripei
- Complicatiile gripei
- Diagnostic si examene de laborator
- Tratamentul pentru gripa
Te-ai trezit de dimineata fara pofta de viata dar cu febra? Ai frisoane si dureri musculare? Este posibil sa ai gripa, o afectiune specifica sezonului rece.
Ce este gripa?
Gripa este o afectiune comuna, o infectie a cailor respiratorii superioare si/sau inferioare si este frecvent insotita de febra, cefalee, mialgii si astenie. Este cauzata de virusul gripal, care face parte din familia ortomyxovirusurilor.
Apare frecvent in sezonul rece si cei mai afectati sunt copiii si persoanele care au sistemul imun deficitar, precum gravidele, nou-nascutii, varstnicii, persoanele cu boli renale, cardiace, diabet, al caror organism lupta greu cu infectia.
Daca o persoana a avut gripa, se va imuniza si probabil nu va mai face din nou gripa cu aceeasi tulpina a virusului gripal. Dar virusul gripei are numeroase tulpini fata de care nu avem protectie si astfel ne putem infecta oricand cu o noua tulpina virala.
Modalitati de transmitere a gripei
Cea mai importanta cale de transmitere a virusului gripal este prin aer (prin aerosoli). Cand o persoana cu gripa tuseste sau stranuta, elimina mici picaturi care contin virusul gripal. Daca o persoana care nu a avut gripa cu acea tulpina inhaleaza aceste particule, virusul infecteaza celulele epiteliului respirator si determina astfel simptomele si semnele caracteristice infectiei virale.
Frecvent este posibila infectarea prin strangerea mainii, contactul cu obiecte contaminate sau interactiunea directa cu persoana infestata. Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia simptomelor si corespunde infectiei acute.
Simptomele gripei
Perioada de incubatie, care dureaza de la expunerea la virusul gripal pana la aparitia semnelor de boala, este de obicei intre 1-3 zile.
Debutul este brusc, cu febra 38-410C, senzatie de frig, frisoane, cefalee, oboseala, artralgii, mialgie (dureri musculare) insotite de tuse si durere la inghitire. Bolnavul pare imbujorat, pielea este uscata si fierbinte, iar la batrani poate aparea eritem al extremitatilor.
Perioada de stare dureaza intre 2-6 zile si se caracterizeaza prin accentuarea semnelor de debut: - febra creste rapid in primele 24 de ore de boala si scade de obicei gradat dupa 2-3 zile, uneori insa poate persista o saptamana; |
In perioada de convalescenta bolnavul transpira mult, starea generala se amelioreaza treptat, revine apetitul.
In cazul gripei necomplicate, boala acuta se remite in general dupa o perioada de 2-5 zile, iar cele mai multe persoane isi revin complet dupa aproximativ o saptamana. Uneori, slabiciunea si oboseala pot persista timp de cateva saptamani, mai ales la varstnici.
Complicatiile gripei
Desi pare inofensiva, netratata infectia gripala prezinta o serie de complicatii:
- pneumonia virala, apare sub forma unei gripe acute care nu se vindeca, ci evolueaza cu febra persistenta, dispnee si uneori cianoza (coloratia in albastru-cenusiu a pielii sau a mucoaselor);
- pneumonia bacteriana secundara apare dupa o ameliorare a starii de sanatate de 2-3 zile de la o gripa acuta si se insoteste de febra, tuse, sputa purulenta si semne radiologice de condensare pulmonara;
- exacerbarea bronsitei si a astmului bronsic;
- Sindromul Reye (hepatita fulminanta si edem cerebral) aparut ca urmare a administrarii de aspirina in infectia cu virusul gripal;
- afectiuni ale sistemului nervos: encefalita, mielita transversa ;
- agravarea bolilor cardiovasculare, renale, pulmonare;
- complicatii de vecinatate: otite, sinuzite .
Diagnostic si examene de laborator
De cele mai multe ori simptomele prezente orienteaza diagnosticul de gripa. Pentru confirmarea diagnosticului de infectie cu virusul gripal sunt necesare o serie de analize.
Diagnosticul de laborator este stabilit in timpul fazei acute de boala, prin izolarea virusului gripal din sputa, secretii nazofaringiene si exudat faringian.
Metodele serologice de diagnostic sunt utile doar pentru analiza retrospective a infectiei virale.
Analizele de sange evidentiaza scaderea numarului de celule albe in primele zile ale infectiei gripale si normalizarea acestora in timpul evolutiei.
De multe ori sunt necesare examene complementare (ORL, radiografie) pentru adepista eventualele complicatii.
Tratamentul pentru gripa
Tratarea gripei trebuie sa fie cat mai eficace, atat penru a preveni complicatiile cat si pentru propriul comfort si cuprinde tratamentul igieno-dietetic si tratamentul simptomatic.
Tratamentul simptomatic include:
- antipiretice si antalgice, pentru scaderea temperaturii si ameliorarea durerilor (Ibuprofen, Paracetamol);
- antitusive (Calmotusin) si expectorante;
- gargara cu ceaiuri naturale sau cu medicamente si instilatii nazale;
- vitamina C cu rol antiinfectios.
Tratamentul igieno-dietetic presupune:
- repaus la pat pe perioada febrei;
- consumul de cantitati mari de lichide, sub forma de ceaiuri, compot, suc de fructe, supe;
- consumul de alimente bogate in proteine, calciu si vitamine: fructe, legume, produse lactate, deoarece intaresc sistemul imunitar si ajuta la prevenirea infectiilor de orice fel;
- evitarea consumului de alcool si a fumatului intrucat distrug depozitele de vitamina C si anti-oxidanti, necesari organismului in lupta cu infectiile.
Complicatiile bacteriene sunt singurele care beneficiaza de tratament cu antibiotice.
Medicamentele antivirale (Rimantadina si Amantadina) sunt specifice in cazul infectiei cu virusul gripal A.
Aspirina este contraindicata administrarii copiilor pana la varsta de 18 ani, intrucat poate determina aparitia Sindromului Reye.
Bibliografie:
Harrison, Principiile medicinei interne