Afla ce tratament este recomandat pentru rinita alergica

Afla ce tratament este recomandat pentru rinita alergica

Redactor Alexa Galgau

Primavara este un anotimp asteptat cu nerabdare de toata lumea, mai putin de cei care sufera de alergii si care nu contenesc cu simptomele rinitei alergice din cauza contactului cu polenul din aer. Exista multe alte forme de alergii care se manifesta prin rinita si care afecteaza calitatea vietii celor care au ghinionul sa aiba aceasta sensibilitate a sistemului imunitar.

Afla mai multe despre rinita alergica si ce tratament este recomandat in caz ca suferi de aceasta afectiune!

Ce este rinita alergica si cum se trateaza

Rinita alergica este, fara indoiala, o problema care iti poate strica ziua atunci cand simptomele se declanseaza, pentru ca, desi nu sunt dureroase, sunt cat se poate de neplacute.

 

Doctorul Sirian Radu Traian, medic specialist ORL si chirurgie cervico-faciala, ne explica ce este rinita alergica si cum poate fi tratata:

„Rinita alergica este o inflamare a mucoasei nazale, foarte frecventa in zilele noastre, determinata de expunerea la diferiti alergeni (polen, mucegai, acarieni etc.). Se manifesta prin:

- nas infundat, senzatie accentuata in decubit dorsal (se infunda alternativ o nara sau alta);

- senzatie de oboseala permanenta din cauza lipsei de oxigenare;

- rinoree (secretie apoasa);

- tulburari de miros, prurit ocular si nazal, lacrimare.

Tratament:

1. Evitarea expunerii la alergeni

2. Medicamente (corticoizi, antialergice)

3. Local - spray (antihistaminice, vasoconstrictoare)

4. Desensibilizare

5. Chirurgie functionala endoscopica - atunci cand obstructia nazala este avansata si este insotita de oboseala cronica, tuse iritativa, senzatie de uscaciune in gura, ameteli, in special la efort. Este necesara reductia cornetelor inferioare prin radiofrecventa (interventie care este net superioara procedurilor laser), sub control endoscopic. Se efectueaza in sub 5 minute, sub anestezie locala, deci nu exista durere, nici sangerare, iar rezultatele sunt exceptionale.”

Contact: Dr. Sirian Radu Traian, medic specialist ORL si chirurgie cervico-faciala, Brasov
Telefon: 0770 100 207

Program Medlife Brasov :
Marti: 12:00 - 14:00
Joi: 16:00 - 20:00

Program Regina Maria Brasov:
Marti: 8:00 - 12:00 si 15:00 - 18:00
Joi: 8:00 - 12:00

 

Dintre alergeni, polenul este cel care pune cele mai mari probleme, majoritatea pacientilor prezentand simptome neplacute din cauza acestuia, motiv pentru care primavara este anotimpul in care se declanseaza cele mai multe alergii. Oricine poate sa dezvolte o alergie, insa cei mai predispusi sunt oamenii care au avut cazuri in familie, aceasta sensibilitate fiind transmisa genetic. 

Exista o serie de factori externi care pot declansa sau agrava alergiile, precum:

- fumul de tigara;
- substantele chimice;
- temperaturile scazute;
- umiditatea crescuta;
- vantul;
- poluarea aerului;
- fixativul pentru par;
- parfumurile;
- fumul de lemne.

Diagnosticarea unei alergii depinde si de gravitatea acesteia. De cele mai multe ori, persoanele cu o rinita alergica usoara au nevoie de un simplu control. Insa exista si teste specifice care pot depista cu precizie alergenul, astfel incat sa fie stabilit cel mai potrivit tratament. Cel mai folosit test pentru diagnosticarea alergiei este cel care consta in mici zgarieturi facute pe piele, care intra in contact cu diverse substante posibil alergene, pentru a se studia reactia corpului la acestea. Atunci cand esti alergica la ceva, de obicei apare o mica iritatie a zonei respective.

De asemenea, pentru a identifica sursa alergiei, mai sunt folosite testele sanguine, care masoara cantitatea de anticorpi imunoglobuline E (IgE) din sange, insa acestea sunt mai scumpe, iar rezultatul se obtine intr-un timp mai lung, motiv pentru care de obicei sunt recomandate analizele cutanate.  

Desi rinita alergica poate fi tinua sub control prin tratamente de desensibilizare la alergeni si medicamente, cea mai eficienta metoda in prezent consta in evitarea factorilor care o declanseaza si urmarea terapiei cat mai devreme cu putinta, inainte ca sistemul imunitar sa fie atacat. De exemplu, in cazul alergiilor de sezon, pacientii ar trebui sa inceapa sa ia antihistaminice inainte ca primavara sa se instaleze. 

Tratarea si monitorizarea rinitei alergice este importanta pentru ca, desi cele mai multe cazuri nu pun probleme mari de sanatate, aceasta se poate agrava, evoluand in sinuzita (inflamarea cailor respiratorii) sau astm, o boala cu potential fatal.


Rinita alergica presupune un tratament destul de simplu, dar care iti va schimba enorm calitatea vietii, asa ca nu ignora vizita la medic daca prezinti simptomele de mai sus!

Scapa de neplacerile cauzate de rinita, raceala sau gripa cu Influcid, un remediu homeopat pe care il poti folosi atat preventiv, cat si de la primele simptome, pentru a limita dezvoltarea bolii. 


Viziteaza magazinul online VavianPharma si descopera gama completa de suplimente alimentare care te vor ajuta sa ai o sanatate de fier pe tot parcursul anului!
Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.