Bolile sistemului circulator omoară tot mai mulţi oameni. Află cum le depistezi!

Bolile sistemului circulator omoară tot mai mulţi oameni. Află cum le depistezi!

Eugenia Dinescu, redactor

Accidente mortale, atentate teroriste, epidemii: cele mai sumbre scenarii reprezintă cauzele a mai puţin de 7% din numărul total de decese înregistrate într-un an pe glob. Cel mai temut ucigaş îl reprezintă, de fapt,  bolile sistemului circulator, principala cauză a deceselor pe întregul mapamond. Conform statisticilor europene, în România, Serbia şi Bulgaria se înregistrează cea mai mare rată a deceselor cauzate de boli ale sistemului circulator şi de inimă din UE, cu peste 1000 de decese la 100.000 de locuitori.

Află cum poți recunoaște primele semne ale bolilor sistemului circulator şi descoperă cum poţi preveni instalarea lor!

Varice

Sedentarismul, obezitatea şi perioadele lungi petrecute în picioare reprezintă câteva dintre principalele cauze care pot duce la apariţia venelor varicoase, una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului circulator. Deși sunt considerate o afecţiune specifică femeilor, varicele afectează, de asemenea, un procent de aproximativ 10% dintre bărbaţi. Senzaţia de picioare grele şi de arsură la nivelul gambelor, îngroşarea venelor şi umflarea picioarelor sunt primele semnale de alarmă care pot indica faptul că vasele de sânge de la nivelul membrelor inferioare încep să îşi piardă din elasticitate, ceea ce poate duce la dezvoltarea varicelor.

Boli ale sistemului circulator: ateroscleroza

Principala cauză a deceselor în rândul adulţilor o reprezintă depunerile de grăsime pe pereţii vaselor de sânge, care, în timp, duc la îngroşarea şi îngustarea arterelor, îngreunând circulaţia sângelui în organism. Un nivel ridicat de colesterol LDL şi trigliceride reprezintă un indicator al predispoziţiei pentru îngroşarea vaselor de sânge, însă riscul de a dezvolta ateroscleroză poate fi redus semnificativ prin renunţarea la fumat şi eliminarea grăsimilor săturate din alimentaţie.  Complicaţiile aterosclerozei în stadii mai avansate se pot manifesta prin insuficienţă coronariană, cardiopatie ischemică, infarct de miocard sau chiar infarct renal. Specialiştii atrag atenţia că persoanele afectate de diabet zaharat sau cele intolerante la glucoză prezintă un risc crescut de ateroscleroză, aşa că nu subestima importanţa prevenţiei acestei afecţiuni, dacă te încadrezi într-una dintre grupele de risc.

Accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC), a treia cauză de deces şi principala cauză de invaliditate la nivel global, se produce când fluxul de sânge este obstrucţionat şi, implicit, o parte a creierului nu mai primeşte suficient oxigen. Cauzele unui AVC ischemic pot fi determinate fie de migrarea unui cheag de sânge, care poate bloca unul dintre vasele care irigă creierul, fie de ruperea unui vas de sânge, în cazul unui accident vascular hemoragic. Primele momente sunt cruciale pentru minimizarea consecinţelor unui AVC, aşa că este extrem de important să îi recunoşti semnele. Vorbirea incoerentă, amorţirea subită a fetei, dificultatea de a articula cuvintele, senzaţia de confuzie sau vertij și blocarea temporară a vederii sunt şase dintre simptomele neurologice ale unui accident vascular ischemic, care ar trebui să te trimită imediat la medic.

Hipertensiune arterială

Deşi bolile cardiovasculare nu sunt singurele cauze care pot exercita o presiune mare la nivelul arterelor, complicaţiile pe care valorile ridicate ale tensiunii arteriale le pot avea afectează sistemul circulator. Persoanele afectate de hipertensiune sunt predispuse la accidente vasculare hemoragice, anevrisme, boli coronariene, tahicardie, insuficienţă renală sau cardiacă şi hemoragii. Monitorizarea frecventă a nivelului tensiunii arteriale este extrem de importantă pentru a putea identifica motivele ascunse ale hipertensiunii, cum ar fi, de exemplu, ateroscleroza, afecţiunile rinichilor sau posibile cardiomiopatii, cărora le poţi inhiba evoluţia dacă le descoperi și le tratezi în stadiu incipient.  

Recent, tot mai multe studii identifică deficienţa de vitamina D drept unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Dacă nu reuşeşti să urmezi o dietă bogată în acizi graşi mononeasturati sau vitamina D, poţi remedia acest neajuns cu ajutorul unui supliment alimentar.  Ultra Vitamina D este un supliment alimentar potrivit şi pentru vegetarieni, care sprijină funcţia cardiacă şi buna funcţionare a sistemului endocrin.

Afecţiunile cardiovasculare ucid anual milioane de oameni, însă vestea bună este că doar câteva modificări ale stilului de viaţă te pot ajuta să controlezi factorii de risc care te predispun la dezvoltarea acestor boli ale sistemului circulator.

Ultra Vitamina D,
magazinvavianpharma.ro, 30 de lei

Alimentaţia bogată în antioxidanţi şi acizi graşi mononesaturati, exerciţiile fizice regulate şi respectarea orelor de somn sunt doar câteva dintre măsurile de prevenție pe care le poți lua, aşa că nu amâna schimbarea!

Articolul urmator
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni
Incepe quiz
Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.