Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Ca să treci cu adevărat peste ceea ce ți-a frânt sufletul, trebuie să afli semnificația ascunsă a traumei suferite. Cum faci asta

Otilia Geavlete

Probabil că trauma nu este din vina ta, dar vindecarea este responsabilitatea ta, spune poeta contemporană Denice Frohman.

Într-adevăr, fiecare dintre noi poartă răni vechi, iar câteodată durerea provocată de ele este atât de intensă, încât pot fi considerate adevărate traume.

Când trecem printr-o astfel de suferință, nu putem merge cu adevărat mai departe până nu reușim să dăm un sens durerii, să înțelegem ce semnificație ascunsă are ea în întregul vieții noastre.

Pentru a ne vindeca de trecut, trebuie să pătrundem sensul traumei, alfel devenim victime, în loc să fim creatorii propriului destin.

Fie că este vorba de tratamentul la care ne-a supus un părinte abuzator, de o pierdere importantă sau de o dramă pe care am trăit-o în copilărie, atunci când îi pătrundem înțelesul, încetează să mai fie o simplă întâmplare ce ne depășește și devine parte din povestea noastră de viață.

Experiențele noastre din copilărie sunt lecții de viață

Poate că ai avut o copilărie dificilă, părinți care nu te-au înțeles sau nu ți-au oferit afecțiunea de care aveai nevoie, care ți-au impus standarde mult prea înalte, pe care nu le-ai putut satisface oricât de mult te-ai străduit.

Experiențele tale din copilărie sunt, de fapt, o lecție de viață. Ca să afli ce vor să spună, trebuie să faci o analiză profundă a trecutului, asemenea unui arheolog ce caută printre ruine.

Ca să te poți mișca liber în propria viață, trebuie să găsești lucrurile cu care nu ești încă împăcat și să faci pace cu ele, recunoscând rolul lor în formarea ta ca persoană.

Trebuie să te confrunți cu trauma

Cineva spunea: „Uneori, vindecarea doare mai mult decât rana în sine”. Să te confrunți cu trauma este adesea la fel de dureros sau chiar mai dureros decât momentul în care ai trăit-o. De aceea, mulți încearcă să fugă de acest demers care le aduce suferință.

Vindecarea este adesea o călătorie lungă și chinuitoare, pe care nu multă lume este dispusă s-o facă. Presupune să iei rând pe rând lucrurile din trecut, să le cercetezi cu atenție și să decizi ce merită păstrat și la ce trebuie să renunți.

De asemenea, înseamnă să poți ierta, să te apleci asupra suferințelor vechi cu deschidere și compasiune, altfel ele vor reveni cu violență în viața ta, când te aștepți mai puțin.

Pentru a înfrunta trauma, ai nevoie de curaj, tenacitate, sensibilitate, uneori de ajutorul unui profesionist, psiholog sau terapeut.

Cel care se vindecă de traumă este o persoană nouă

Cu această idee în minte trebuie să începi procesul de vindecare, punându-ți totodată întrebarea: îți iei cu adevărat angajamentul de a vindeca rănile propriului trecut?

fericire

Gândește-te ce speri să obții în urma procesului de vindecare, cum îți dorești să evoluezi și unde vrei să ajungi. De asemenea, ia în considerare că s-ar putea să retrăiești aspecte din propria viață foarte greu de depășit.

Atunci când ești gata să îți asumi retrăirea durerii pe care o provoacă procesul de vindecare, pășește înainte cu îndrăzneală și încredere. Vei vedea că fiecare dintre vechile suferințe are un sens în viața ta prezentă.

Un părinte mult prea aspru te-a învățat iubirea de sine și compasiunea. Standardele mult prea înalte au contribuit la capacitatea ta de a te elibera de constrângeri și a trăi prezentul. O pierdere timpurie te-a făcut mai sensibilă și mai puternică în același timp.

Abia când vei putea privi trauma ca parte integrantă a vieții tale, ca mesaj semnificativ în scriitura destinului tău, doar atunci vei fi complet vindecată și vei putea începe o viață nouă.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!