People pleaser: ce înseamnă și cum îți poate afecta viața

People pleaser: ce înseamnă și cum îți poate afecta viața
Redactor Raluca Margean
Duminică, 22.09.2024

O persoană ”people pleaser" este cea care simte nevoia constantă de a-i mulțumi pe cei din jur, adesea sacrificându-și propriile nevoi și dorințe. Acest comportament poate fi adesea confundat cu bunătatea sau altruismul, însă, în spatele dorinței de a evita conflictele și de a câștiga aprobarea celorlalți, se ascunde adesea o teamă de respingere sau un sentiment de nesiguranță. În acest articol vom analiza în detaliu acest tip de comportament, inclusiv care sunt efectele pe termen lung asupra sănătății emoționale și cum poate fi gestionat pentru a crea relații mai sănătoase și autentice.

Cuprins

Ce înseamnă "people pleaser" ?

O persoană "people pleaser" tinde să prioritizeze nevoile și dorințele celorlalți, uneori până la a-și neglija propriile nevoi, pentru a câștiga aprobarea sau a evita conflictele. Aceste persoane își doresc să fie plăcute de toată lumea și adesea se simt vinovate sau devin anxioase dacă refuză cereri sau nu reușesc să mulțumească pe cineva.

De obicei, persoanele ”people pleaser” sunt considerate agreabile, utile și amabile, însă dorința lor de a fi de folos altora poate fi exagerată și duce la un comportament dăunător de sacrificiu de sine sau neglijare de sine.

Acest sentiment excesiv de a face pe plac altora este asociat cu o trăsătură de personalitate cunoscută sub numele de „sociotropie”. Persoanele ”people pleaser ” încearcă mereu să câștige aprobarea altora ca modalitate de a menține relațiile, iar acest comportament poate fi motivat de teama de respingere, nesiguranță sau dorința de a evita tensiunile. Pe termen lung poate duce la epuizare și insatisfacție personală.

În general, comportamentul unui "people pleaser" poate fi un simptom al unei afecțiuni de sănătate mintală, precum:

  • Anxietate sau depresie
  • Tulburare de personalitate de evitare
  • Tulburare de personalitate borderline (tulburarea bipolară)
  • Codependența sau tulburarea de personalitate dependentă

Semne că ești "people pleaser"

Deși se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, comportamentul unui ”people pleaser” are anumite semne comune. Iată cum să-ți dai seama dacă intri și tu în categoria persoanelor ”people pleaser”:

1. Îți este greu să spui „nu”.

2. Ești preocupat de ceea ce ar putea crede alții despre tine.

3. Te simți vinovat când le spui oamenilor „nu”.

4. Te temi că refuzul oamenilor îi va face să creadă că ești răutăcioasă sau egoistă.

5. Ești de acord cu lucruri care nu-ți plac sau faci lucruri pe care nu dorești să le faci.

6. Ai sentimente de stimă de sine scăzută.

7. Vrei ca oamenii să te placă și crezi că le câștigi aprobarea doar dacă faci lucruri pentru ei.

8. Îți asumi vina chiar și atunci când nu este cazul.

9. Nu ai niciodată timp liber pentru că faci mereu lucruri pentru alți oameni.

10.Îți neglijezi propriile nevoi pentru a face lucruri pentru alții.

11. Te prefaci că ești de acord cu oamenii, chiar dacă te simți diferit.

Două fete care-și face selfie
Sursa foto: Pexels.com

În general, persoanele ”people pleaser” reușesc să se adapteze foarte ușor la diverse situații sociale, deoarece sunt extrem de atente la nevoile și emoțiile celor din jur. Ele își ajustează comportamentul pentru a menține armonia și pentru a evita orice formă de conflict. Această abilitate de a intui rapid așteptările celorlalți le face să fie considerate prietenoase, empatice și de încredere.

Însă, aceste calități pozitive pot veni la pachet cu o stimă de sine scăzută, insecuritate, nevoia de perfecționism și uneori cu experiențe abuzive/traumatice din trecut. De exemplu, persoanele cu stima de sine scăzută devin ”people pleaser” deoarece nu își prețuiesc propriile dorințe și nevoi. Din cauza lipsei de încredere în sine, aceste persoane au nevoie de validare externă și pot simți că a face lucruri pentru alții va duce la aprobare și acceptare. De asemenea, persoanele care au suferit abuzuri pot încerca să-i mulțumească pe ceilalți și să fie cât mai agreabile posibil pentru a evita declanșarea unui comportament abuziv.

Cum îți afectează viața faptul că ești "people pleaser"

Să faci pe plac oamenilor nu este neapărat un lucru rău. Să fii o persoană empatică și grijulie este o parte importantă a menținerii unor relații sănătoase cu cei dragi. Acest lucru devine o problemă atunci când încerci să câștigi aprobarea celorlalți pentru a susține stima de sine slabă sau dacă urmărești fericirea altora în detrimentul propriei tale bunăstări emoționale.

Dacă îți dedici tot timpul pentru a-i face pe ceilalți fericiți, pe termen lung te poți confrunta cu probleme serioase, precum pierderea identității personale, stres și epuizare emoțională.

Iată câteva dintre consecințele nefaste ale unui comportament de ”people pleaser”:

Frustrare. Deși s-ar putea să-ți facă plăcere să ajuți pe alții, de multe ori te vei simți frustrată  atunci când faci lucrurile fără tragere de inimă sau din obligație. Este posibil să intri într-un cerc vicios din care să nu mai poți ieși, de exemplu, să ajuți pe cineva, apoi să fii supărată pe acel cineva că a profitat de bunătatea ta și apoi să regreți că l-ai judecat prea aspru și să te critici tot pe tine pentru asta.

Anxietate și stres. Eforturile de a-i menține pe ceilalți fericiți te poate suprasolicita, ceea ce va duce la stres și anxietate, cu efecte dăunătoare asupra sănătății tale. Este important să știi că a ajuta pe cineva îți poate oferi multe beneficii pentru sănătatea ta mintală. Dar, dacă nu-ți oferi și ție timp și pui nevoile celorlalți înaintea nevoilor tale, poți ajunge să experimentezi un stres excesiv care îți va afecta atât sănătatea fizică, cât și mentală.

Persoană cu mâinile la cap
Sursa foto: Pexels.com

Energie epuizată. Concentrarea energiei și resurselor mentale pentru a-i face pe ceilalți fericiți îți poate epuiza propria voință, iar acest lucru te va duce până în punctul în care nu vei mai fi în stare să-ți atingi propriile obiective.

Lipsa de autenticitate. Persoanele ”people pleaser” au tendința de a-și ascunde propriile dorințe, pentru a face loc nevoilor altor persoane. Dacă faci și tu la fel, acest lucru te poate face să nu te mai cunoști deloc pe tine însăți și să nu mai lași pe nimeni să-ți descopere adevăratul sine, ceea ce îți va scădea din autenticitate.

Relații toxice cu cei din jur. Dacă depui toate eforturile pentru a te asigura că îndeplinești așteptările altora, la un moment dat, oamenii pot profita de tine, uneori chiar și fără intenție. Tot ce știu ei este că ești întotdeauna dispus să dai o mână de ajutor, așa că nu au nicio îndoială că vei apărea ori de câte ori au ei nevoie. Nu se vor gândi la tine și nu-și vor da seama cât de exagerați sunt în a-ți cere diverse favoruri.

Semne că relația în care ești este toxică și-ți ucide sufletul, încet, dar sigur. Învață să te salvezi singură de la o viață de coșmar!

Cum să nu mai fii "people pleaser"

Din fericire, există câțiva pași pe care îi poți face pentru a nu mai fi ”people pleaser” și pentru a nu-ți mai sacrifica nevoile tale în favoarea altora. Iată ce poți face:

Stabilește-ți limite. Fii clar și specific cu privire la ceea ce ești dispus să faci, iar dacă cineva cere prea mult, spune-i că poți să-l ajuți.

Nu fă schimbări bruște, începe pas cu pas. Schimbarea tiparelor comportamentale poate fi dificilă deoarece înseamnă nu doar să lucrezi la tine, ci și să-i înveți pe cei din jurul tău să-ți înțeleagă limitele. Începe prin a spune ”nu ” la mesaje, apoi spune ”nu” oamenilor în persoană, fie că este vorba de colegii de muncă sau de alte cunoștințe.

Stabilește-ți obiective și priorități. Gândește-te cu cine vrei să-ți petreci timpul și pe cine vrei să ajuți. Dacă ceva sau cineva îți consumă prea multă energie sau îți ocupă prea mult timp, ia măsuri pentru a rezolva problema. Pe măsură ce exersezi să stabilești limite și să spui ”nu” lucrurilor pe care nu vrei să le faci cu adevărat, vei descoperi că ai mai mult timp de dedicat lucrurilor care sunt cu adevărat importante pentru tine.

Fii blândă cu tine. Dacă începi să te simți copleșită, vorbește frumos cu tine însăți. Amintește-ți că meriți să ai timp pentru tine, că obiectivele tale sunt importante și nu ar trebui să te simți obligată să-ți oferi tot timpul și energia pentru lucruri care nu îți aduc bucurie.

Oferă-ți timp de gândire. Când cineva îți cere o favoare, spune-i că ai nevoie de timp să te gândești la asta. În această perioadă evaluează solicitarea și decide dacă este ceva ce vrei cu adevărat să faci. Înainte de a lua o decizie, întreabă-te: ”Cât timp va dura asta?”, ”Este ceva ce vreau cu adevărat să fac?”, ”Am timp s-o fac?”, ”Cât de stresat voi fi dacă spun „da?”. De asemenea, gândește-te dacă oamenii care ți-au cerut favoarea nu depășeșsc niște limite și nu vor să profite de bunătatea ta. Dacă simți că ești manipulată să faci anumite lucruri, fă-ți timp pentru a evalua situația și a decide cum vrei să gestionezi cererea.

Evită să-ți ceri scuze tot timpul când spui ”nu” și amintește-ți că relațiile necesită a da și a primi. O relație puternică și sănătoasă implică un anumit grad de reciprocitate. Dacă o persoană dă mereu, iar cealaltă întotdeauna ia, înseamnă adesea că o persoană renunță la lucrurile de care are nevoie pentru a se asigura că cealaltă persoană are ceea ce își dorește. Iar acest lucru nu este în regulă.

Ajută când vrei să ajuți. Nu trebuie să renunți să fii amabil și grijuliu. Acestea sunt calități incredibil de frumoase care pot contribui la relații puternice și de durată. Cheia este să-ți examinezi motivațiile și intențiile. Nu fă lucruri doar pentru că ți-e frică de respingere sau pentru că vrei aprobarea altora. Continuă să faci lucruri bune, dar în propriile tale condiții. Bunătatea nu cere atenție sau recompense - pur și simplu necesită dorința de a face lucrurile mai bune pentru o altă persoană.

În concluzie, a fi un ”people pleaser” poate părea, la prima vedere, un comportament pozitiv, caracterizat prin empatie și dorința de a menține relații armonioase. Totuși, pe termen lung, această tendință exagerată de a pune întotdeauna nevoile altora pe primul plan, în detrimentul propriilor dorințe și limite, poate duce la epuizare emoțională și pierderea autenticității. Este esențial ca persoanele cu acest tip de comportament să conștientizeze importanța echilibrului între altruism și auto-îngrijire, învățând să stabilească limite sănătoase și să își prioritizeze propriul bine. Doar astfel pot construi relații mai sănătoase, bazate pe respect reciproc și echilibru.

 

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Verywellmind.com

Articolul urmator »
Hiperosmie: ce este și când poate fi periculoasă
Hiperosmie: ce este și când poate fi periculoasă
Raluca Margean | Duminică, 23.03.2025
Incepe quiz
Cum va arata viata ta peste 5 ani?
Cum va arata viata ta peste 5 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cronotipurile: ce sunt și cum îți afectează somnul
Raluca Margean | Duminică, 24.11.2024

Ne găsești pe