Când are loc înecul secundar și cum îl poți preveni
Înecul secundar, mai puțin cunoscut, nu este deloc rar întâlnit. Deși sunt mai frecvente cazurile în rândul copiilor, nici adulții nu sunt feriți de fenomenul care ia tot mai mare amploare din lipsa informării corecte. Acesta se produce atunci când o persoană înghite, accidental, o cantitate mai mare de apă, din care o parte substanțială ajunge în plămâni.
O simplă bălăceală, aparent nevinovată, în care copilul a înghițit apă îi poate cauza acestuia grave probleme respiratorii și, neașteptat, moartea prin înec secundar. De aceea este obligatorie supravegherea atentă a micuțului atunci când mergeți să înotați. Chiar dacă o gură de apă înghițită pare inofensivă, iar copilul nu prezintă nicio schimbare de stare, înecul secundar poate să apară la o oră sau chiar la o zi după ce apa a fost înghițită.
Cele mai frecvente simptome ale înecului secundar
- oboseală inexplicabilă;
- durere surdă în capul pieptului;
- tuse seacă;
- respirație dificilă.
Mai ales atunci când o persoană a fost salvată de la înec și totul pare în regulă, înecul secundar poate să apară, neașteptat, în decursul a câteva ore sau chiar zile.
Joe Mulligan, de la Crucea Roșie din Statele Unite ale Americii, a declarat: „Înecul sau înecul secundar este același lucru, chiar dacă al doilea poate apărea în 48 de ore. Ceea ce este mai important este ca oamenii să conștientizeze că se pot îneca și după ce au fost salvați din apă”.
„Deși se poate întâlni și la adulți, înecul secundar este mai frecvent la copii, din cauza rezistenței mai scăzute a plămânilor la vârste fragede”, spune Raymond Pitetti, director asociat al departamentului de urgentă la Spitalul de Copii din Pittsburgh.
Află din clipul alăturat cum să îți protejezi copilul de înecul secundar:
Înecul secundar se întâmplă puțin diferit de înecul cu care suntem obișnuiți. Atunci când copilul înghite apă, căile respiratorii ale acestuia se deschid, lăsând apa în plămâni, unde se acumulează, provocând edem pulmonar. Deoarece nu există medicamente care să trateze un înec secundar, copilul suspect de o astfel de problemă va trebui dus de urgență la spital pentru o verificare a căilor respiratorii și monitorizarea nivelului de oxigen.
Nu trebuie să privezi copilul de bucuria înotului, cu atât mai mult cu cât acesta este foarte sănătos, ci trebuie să îl supraveghezi atent pentru a te asigura că este în afara oricărui pericol.
Iată cum poți preveni înecul secundar și cum vă puteți bucura de beneficiile înotului:
- urmărește atentă copilul atunci când se află în apă sau în jurul apei;
- asigură-te că în locurile frecventate există salvamari sau un echipaj de prim-ajutor;
- nu lăsa niciodată copilul să înoate singur, fără să fii, din umbră, cu ochii pe el;
- nu exclude riscul doar pentru că apa nu este adâncă. Cele mai frecvente cazuri de înec secundar s-au produs în cadă, iaz și piscina gonflabilă din curte.
- în măsura în care timpul îți permite, înoată alături de copil pentru a evita orice problemă.
Potrivit webmd.com, înecul secundar are loc atunci când apa nu reușește, de fapt, să ajungă în plămâni, ci provoacă un spasm al corzilor vocale, care se închid și blochează căile respiratorii. Totodată, lichidul înghițit irită plămânii și duce la inflamarea acestora. Cel mai adesea, în plămâni există foarte puțin lichid atunci când are loc înecul secundar, însă suficient pentru împiedica plămânii să furnizeze oxigen fluxului sangvin.
Dacă știi că micuțul tău a înghițit apă, deși aparent se simte excelent, e indicat să îl supraveghezi îndeaproape în următoarele două zile și să te prezinți la medic la orice semn care pare în neregulă. E firesc să se simtă obosit și să doarmă imediat după ce a ieșit din apă, dar nu e nomal dacă aceste nevoi sunt mai accentuate decât de obicei.
Atunci când mergem la înot, măsurile de precauție nu trebuie ignorate. Din păcate, în cele mai multe cazuri, exact asta se întâmplă. Un colac pentru copil, aripioare ajutătoare, ochelari de protecție, toate acestea vă scapă de griji. Sfaturile sunt valabile și în cazul adulților. Iar pentru a evita ca apa să intre în urechi, dopurile de silicon sunt ideale, atât în cazul celor mici, cât și în cazul adulților.
Nu uita că otita cauzată de apa care intră în urechi în timpul înotului este cea mai frecventă problemă cu care se confruntă medicii ORL pe timpul verii. Produs disponibil online pe VavianPharma.ro. |
Surse foto: iStock