Angina pectorala instabila - simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
Principala manifestare a anginei este durerea in piept, provocata de placile de aterom. Acestea dezvolta complicatii, blocand vasele care iriga cordul.
Simptomele anginei instabile
- dureri in piept, in spatele sternului, care pleaca spre
membrul superior stang, madibula, dinti sau chiar spre spate;
- durerea este ca o apasare, greutate, arsura sau chiar ca o
gheara care te strange in piept;
- o data cu aparitia durerii ai senzatia de moarte imediata
si devii agitata;
- ai greturi si varsaturi ;
Toate aceste manifestari apar cand faci efort fizic, daca esti strasata, dupa un contact sexual, dupa o masa abundenta sau daca stai in frig; ele pot persista peste 15 minute in cazul preinfarctului. Se poate intampla ca in cazul anginei instabile durerile sa apara si in repaus si pot disparea dupa administrarea de nitroglicerina.
- angina pectorala severa de repaus care este declansata de eforturi minime sau da crize ce dureaza mai mult de 20 de min;
Angina pectorala poate fi agravata daca ai febra, anemie, hipo- sau hipertensiune arteriala, tahicardie, hipertiroidie sau daca plamanii nu functioneaza corespunzator.
![]() |
Diagnosticul de angina instabila
Holterul este un aparat ce trebuie purtat 24 de ore, timp in care vei face toate activitatile normale, de zi cu zi. Rolul sau este sa inregistreze activitatea cordului doar cand este anormala. La sfarsitul monitorizarii, datele vor fi analizate, evidentiind episoade ischemice care nu dau simptome.
Coronarografia este o alta investigatie ce poate fi facuta in angina instabila; aceasta arata daca vasele care iriga cordul sunt ingustate sau au placi de aterom complicate si este utila in preventia unui infarct.
Tratamentul anginei instabile
Ca medicatie mai poti primi nitroglicerina intravenos la fiecare 5 minute, cu conditia ca tensiunea arteriala sa nu scada sub 100 mm Hg; propanololul, nifedipina, xilina sau heparina cu acenocumarol sunt alte medicamente indicate in tratamentul anginei instabile.
2. "Terapeutica medicala", Gabriel Ungureanu, Maria Covica, Editura Synposion
3. "Harrison - Principiile medicinei interne, vol 1+2, 14 edition, editia a II-a in limba romana", A. S. Fauci E. Braunwald K. J. Isselbacher J. D. Wilson J. B. Martin D. L. Kasper S. L. Hauser D. L.


