Bloc de ramură: cauze, simptome și tratament

Bloc de ramură: cauze, simptome și tratament

Sorina Corneanu

Blocul de ramură este o afecțiune cardiacă ce se manifestă prin dificultatea conducerii impulsurilor nervoase la nivelul ramurii drepte și celei stângi ale inimii, ceea ce conduce la întârzierea contracției unuia dintre ventricule în raport cu celălalt și la dificultatea pompării sângelui prin sistemul circulator.

Nu există niciun tratament specific pentru blocul de ramură, însă orice afecțiune subiacentă care a cauzat blocul de ramură, cum ar fi bolile de inimă, trebuie tratată de urgență.

Cauzele blocului de ramură

Cauza care stă la baza blocului de ramură diferă în funcție de ramura care este afectată.

Cauzele blocului de ramură stângă includ:

- cardiomiopatie – o afecțiune a miocardului, caracterizată prin modificări structurale ale țesutului muscular cardiac și prin dereglarea activității cardiace;
-  tensiune arterială crescută o afecțiune cronică ce conduce la valori crescute ale presiunii arteriale, ceea ce face ca inima să pompeze sânge într-un ritm mult mai accelerat decât în mod normal.

durere in piept

Cauzele blocului de ramură dreaptă includ:

- malformația congenitală – cum ar fi defectul septal atrial, o gaură în peretele inimii, care separă camerele superioare ale acesteia;
- infarctul miocardic – caracterizat prin întreruperea fluxului sangvin la nivelul unei porțiuni a inimii și moartea celulelor miocardice;
- hipertensiunea arterială;
- embolia pulmonară – constă în apariția unui cheag de sânge în plămâni.

Principalul factor de risc în apariția blocului de ramură este vârsta, acesta fiind mai frecvent întâlnit la adulții vârstnici decât la persoanele tinere. Totodată, persoanele care suferă de hipertensiune arterială au un risc mai crescut de a dezvolta bloc de ramură, la fel și cele care au diferite afecțiuni cardiace.

Simptomele blocului de ramură

În cele mai multe situații, blocul de ramură nu produce simptome. Deseori, persoanele care suferă de această afecțiune nici măcar nu știu. Iată de ce controlale periodice de rutină sunt obligatorii, mai ales în cazul persoanelor trecute de vârsta de 40 de ani.

Atunci când apar, simptomele includ slăbiciune majoră, senzația de amețeală puternică și, în final, leșinul. Dacă simptomele nu sunt legate de o anemie sau alte afecțiuni pe care deja le tratezi, iar starea nu se îmbunătățește curând, nu întârzia vizita la medic! Principala complicație a blocului de ramură este un ritm cardiac lent, care uneori poate cauza leșin. În cazul persoanelor care au suferit un atac de cord și care dezvoltă bloc de ramură, riscul complicațiilor crește, moartea subită fiind cel mai de temut efect al întârzierii vizitei la medic.

Vezi cum recunoști un atac de cord!

Analize necesare pentru diagnosticarea blocului de ramură

Electrocardiograma - este necesară pentru a înregistra impulsurile electrice din inimă prin intermediul cablurilor atașate pe piept, indicând prezența blocului de ramură și ramura afectată.
Ecocardiograma - este utilă pentru identificarea afecțiunii care a cauzat blocul de ramură. Aceasta utilizează unde sonore pentru a produce imagini ale inimii, permițând medicului să observe activitatea detaliată a cordului.

Tratamentul blocului de ramură

Cele mai multe persoane care suferă de bloc de ramură nu au nevoie de tratament. Totuși, dacă apar simptome agresive și știi că suferi de o afecțiune a inimii, atunci tratează problema ca pe o urgență medicală. Doar așa vei obține tratamentul potrivit afecțiunii tale și vei evita eventualele complicații care pot conduce la deces!Tratamentul poate include medicamente pentru a reduce hipertensiunea arterială sau pentru a diminua efectele insuficienței cardiace.

Vezi 5 semne care îți spun că ai probleme cu inima!

În cazul afecțiunilor cardiace grave, la pacienții cu bloc de ramură și cu cardiomiopatie dilatativă pot fi necesare intervenții chirurgicale majore, prin care să se poată gestiona și readuce la normal activitatea inimii. Montarea unui stimulator cardiac, de exemplu, care să ajute inima să revină la bătăi regulate, este soluția propusă cel mai adesea.

Starea de slăbiciune nu reprezintă întotdeauna o urgență medicală, însă, dacă devine permanentă și se înrăutățește, ar trebui să mergi de urgență la medic și să ai grijă de sănătatea ta!  

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.