Nu Skin

Cord pulmonar cronic - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Cordul pulmonar cronic este urmarea repercusiunilor pe care le au asupra ventriculului drept unele boli pulmonare. In mod normal ventriculul drept trimite continutul sau de sange in artera pulmonara de unde ajunge in alveolele pulmonare, unde este eliminat bioxidul de carbon si are loc oxigenarea.

Cordul pulmonar cronic (CPC) este definit ca hipertrofia ventriculului drept (HVD) consecutiva unei boli care afecteaza functia si/ sau structura plamanilor, exceptand situatiile cand acestea sunt urmarea bolilor cordului stang si cardiopatiilor congenitale.

Ca frecventa, cordul pulmonar cronic se intalneste din ce in ce mai des, ajungand la 10-15% din bolile inimii, dupa bolile valvulare, cardiopatiile ischemice, hipertensiunea arteriala. Este mai des intalnit la barbati si apare de obicei intre 50 si 70 de ani.

Cauzele cordului pulmonar cronic

Cauza cea mai frecventa a cordului pulmonar cronic sunt boli ale parenchimului pulmonar si ale cailor respiratorii intratoracice. Dintre acestea cele mai importante sunt boala obstructiva pulmonara cronica (BPOC), care impreuna cu astmul infectios cronic si bronsiectaziile difuze insumeaza aproximativ 70% din cauzele de CPC.

CPC poate apare si in numeroase alte afectiuni precum:

 - boli ale parenchimului pulmonar si ale cailor aeriene intratoracice

 - afectari ale cutiei toracice

 - boli neuromusculare

 - tulburari ale centrului de control respirator

 - boala pulmonara vasculara ocluziva

Toate acestea pot conduce la CPC daca evolueaza cronic si interfera cu functia sau/si structura plamanului - elemente care conditioneaza o alterare semnificativa a patului vascular pulmonar, cu hipertensiune pulmonara (HTP) persistenta si, cel mai adesea, progresiva.

Simptomele cordului pulmonar cronic

Simptomele cordului pulmonar cronic sunt cel mai adesea dominate de boala pulmonara sau extrapulmonara cauzatoare. In aproape 70% din cazuri, tabloul clinic este de BPOC tip B cu predominanta bronsitei cronice in variante severe, de tip recurent purulent sau obstructiv (aspect "blue bloater"- "albastru buhait").

Bolnavii - de regula fumatori - au un istoric de tusitori cronici, cu sputa mucoasa sau mucopurulenta in cantitate variabila, survenind mai ales in anotimurile umede sau reci sau dupa infectii bacteriene. Frecvent, in perioadele de acutizare, apar accese de bronhospasm, cu dispnee expiratorie (dificultate in respiratie) si wheezing (respiratie zgomotoasa, suieratoare).

Alte simptome clinice necaracteristice ale cordului pulmonar cronic apar ca urmare a hipertensiunii pulmonare la valori presionale foarte mari:

 - dispnee de efort (dificultate in respiratie)

 - sincopa  de efort (pierderea cunostintei)

 - dureri precordialeDiagnosticul cordului pulmonar cronic

Investigatiile paraclinice necesare stabilirii diagnosticului pozitiv de cord pulmonar cronic  includ:

 - explorari conventionale (radiografia toracica standard, electrocardiograma, probe ventilatorii)

 - explorari ale structurii si functiei VD (ecografie, scintigrafie)

 - explorari ale structurii si functiei circulatiei pulmonare (scintigrafie pulmonara, biopsie pulmonara)

Diagnosticul de CPC este relativ usor de formulat in prezenta istoricului de boala pulmonara si a existentei simptomelor si semnelor pulmonare si cardiace relativ caracteristice, in special daca electrocardiograma sau/si examenul radiologic toracic arata semne de hipertrofie-dilatatie de cord drept si eventual artere pulmonare largi in hil.

Tratamentul cordului pulmonar cronic

Tratamentul cordului pulmonar cronic urmareste combaterea bronsiolitei obstructive si a infectiilor bronsice prin utilizarea de bronhodilatatoare (bronhodilatin, eufilin), tratarea si prevenirea infectiilor bronsice dupa cercetarea antibiogramei, repaus intermitent, evitarea frigului sau a aerului rece.

Ameliorarile obtinute cu diverse medicatii trebuie ajutate si de bolnav, care va cauta sa evite eforturi inutile, sa evite pranzurile abundente si va incerca sa faca zilnic, sistematic, gimnastica respiratorie. Respectand aceste norme va evita aparitia insuficientei ventriculare drepte, care este destul de rebela la preparatele digitalice.

Profilaxia cordului pulmonar cronic consta in evitarea bronsitelor repetate la un bolnav emfizematos, evitarea prafului, a fumatului si a inhalarii aerului rece. In cazul unei persoane obeze se va urmari scaderea in greutate.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (24)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!