Diferența dintre un atac de cord și un atac de panică

Diferența dintre un atac de cord și un atac de panică

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Toată lumea are la un moment dat un atac de panică. Fie că este vorba despre un examen important sau despre primirea unei vești triste, simțim pe propria piele cum lumea noastră este cutremurată din temelii. Avem impresia că ne detașăm de această lume pentru un moment și că sentimentele negative pun stăpânire pe noi.

Totuși atacul de panică are anumite simptome care se regăsesc și la atacul de cord. Cunoașterea simptomele și a stărilor prin care putem trece ne poate ajuta să detectăm din timp un atac de cord și să cerem ajutor.

Diferențe dintre un atac de cord și un atac de panică

harta simptome atac de cord harta simptome atac de panica

Atacul de cord – durere sufocantă

Cei care au suferit un atac de cord descriu durerea în piept ca fiind ascuțită, sufocantă. Această presiune poate dura mai multe minute, iar disconfortul este de nesuportat. Durerea apare în centrul pieptului și poate coborî pe brațul stâng, spre spate. De asemenea, această durere se mai poate răspândi de la inimă spre gât, dinți și maxilar.

Intensitatea unui atac de cord se poate schimba. Durerea unui astfel de atac poate dura mai mult de 5 minute și nu afectează întotdeauna respirația. De asemenea, poate să apară o senzație de amorțeală în brațul stâng, însoțită de transpirații reci, stări de amețeală și vomă.

La debutul unui atac de cord, persoana în cauză se sperie din cauza durerii în piept. Astfel, este declanșat și atacul de panică, deoarece acea persoană se teme să nu moară. Aceasta începe să respire mai greu. Dacă aceste simptome nu dispar în 5 minute, persoana respectivă trebuie transportată de urgență la spital.

atac de panica

Atacul de panică – teamă

Multe persoane cred că un atac de panică se declanșează doar dacă ceva îngrozitor sau tragic se întâmplă. Adevărul este că atacul de panică poate apărea în cele mai obișnuite și plăcute circumstanțe. Simptomele unui atac de panică ating apogeul în aproximativ 10 minute și, de cele mai multe ori, trec de la sine, fără ajutor medical.

Durerea pe care o provoacă atacul de panică se resimte în zona pieptului. Aceasta crește și descrește. De asemenea, persoana în cauză poate să resimtă o stare de amorțeală a corpului, care poate să apară în brațul stâng, picioare și degete.

În timpul unui astfel de atac, apar o serie de temeri iraționale în minte. Persoanele respective pot avea impresia că se sufocă sau că înnebunesc.

Așadar, un atac de cord poate fi ușor diferențiat de atacul de panică, dacă se acordă o atenție deosebită principalelor simptome. În cazul unui atac de cord, există o durere sufocantă, care se răspândește în zona superioară a corpului, spre cap și maxilar. Atacul de panică, pe de altă parte, provoacă îngreunarea respirației și temeri inexplicabile. Durerile, în acest caz, cresc și descresc.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Jumătatea ta îți este fidelă? Fă testul și află
Incepe quiz
Jumătatea ta îți este fidelă? Fă testul și află

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.