Palpitații la inimă noaptea: ce înseamnă și când trebuie să mergi la doctor

Palpitații la inimă noaptea: ce înseamnă și când trebuie să mergi la doctor

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Palpitațiile inimii sunt senzația pe care o ai, uneori, că inima ta se comportă ciudat: ba aleargă, ba sare peste bătăi sau bate mai puternic decât în ​​mod normal. Aceste senzații pot fi cauzate de schimbări reale ale bătăilor inimii sau pot fi, pur și simplu, o stare normală, în care tu devii mai conștientă de felul în care îți bate inima.

 

În primul rând, o veste bună: palpitațiile la inimă pe care le simți pe timp de noapte, deși îți pot părea inconfortabile și îngrijorătoare, nu sunt, de obicei, periculoase. Ele sunt, în general, o condiție obișnuită (mulți oameni se confruntă în mod regulat cu astfel de experiențe) și, în cele mai multe cazuri, pot fi controlate cu modificări de stil de viață și intervenții nutriționale.

Ce înseamnă palpitațiile la inimă noaptea

Palpitațiile cardiace sunt o conștientizare intensă a bătăilor inimii, cauzată de impresia că inima ta bate prea repede, prea încet, prea cu forța sau neregulat. Uneori, palpitațiile sunt însoțite de un sentiment de anxietate. Frecvența și severitatea palpitațiilor cardiace pot varia foarte mult: pot dura câteva secunde, câteva minute, ore sau chiar zile. Este posibil să ai un singur episod, episoade ocazionale sau episoade frecvente, în funcție de cauză sau de modul de declanșare.

Palpitațiile la inimă sunt cauzate de schimbări ale sistemului electric care controlează inima; ele nu sunt în general legate direct de problemele de circulație, deși în cazuri extreme bătăile inimii lente, neregulate sau mai puțin eficiente pot avea un impact puternic asupra sistemului cardiovascular. Din acest motiv trebuie să te adresezi medicului atunci când ai palpitații cardiace.

Sunt periculoase palpitațiile inimii noaptea? 

Cu câteva excepții, palpitațiile inimii care apar noaptea nu sunt cauzate de nimic altceva decât ceea ce le cauzează și pe cele ce apar ziua. Palpitațiile inimii simțite doar atunci când stăm culcați, în majoritatea cazurilor, le avem și în poziție verticală, în timpul zilei, dar nu le observăm decât atunci când ne pregătim pentru somn și în jur e liniște. În cazul unei inimi sănătoase, normale din punct de vedere structural, palpitațiile sunt considerate, în general, benigne. Dacă palpitațiile inimii tale nu au legătură cu vreo boală gravă de care suferi sau cu o aritmie (despre care, în mod normal, ar trebui să știi deja), ele pot fi controlate sau chiar stopate.

Care sunt cauzele palpitațiilor la inimă noaptea

În majoritatea cazurilor, persoanele care suferă de palpitații ale inimii noaptea nu au ritmuri cardiace semnificativ diferite de cele din timpul zilei, doar le sesizează noaptea când în jur sunt mai puține sunete și senzații care să le distragă atenția de la bătăile inimii. Cauzele palpitațiilor cardiace sunt multiple. Uneori, palpitațiile inimii noaptea pot fi cauzate de poziția în timpul somnului a persoanei respective. Oamenii care dorm pe partea stângă sau pe spate exercită o presiune asupra nervului vag - o componentă importantă a sistemului nervos parasimpatic, responsabil pentru controlul ritmului cardiac. Atunci când se exercită o presiune externă asupra acestui nerv, este posibil să se declanșeze un impuls electric care parcurge lungimea nervului și te poate face să-ți conștientizezi, temporar, bătăile inimii, fără probleme pentru sănătatea ta.

Alteori, aceste palpitații la inimă sunt cauzate de stres sau de anxietate. Și stresul poate avea un efect fizic asupra corpului tău - poate provoca descărcări mai frecvente sau neregulate ale terminațiilor nervoase care controlează inima. Anxietatea și atacurile de panică, ridicând nivelul de adrenalină, pot să declanșeze palpitații la inimă.

Unele alimente și băuturi pot provoca și ele palpitații ale inimii. Cofeina, nicotina și alcoolul pot afecta ritmul cardiac și pot crește probabilitatea bătăilor neregulate ale inimii. Palpitațiile cardiace din timpul nopții pot fi, de asemenea, cauzate de unele obiceiuri nesănătoase: consumarea seara a unor mese prea copioase sau cu puțin timp înainte de a merge la culcare, consumul de cafea în timpul zilei, la ore mai târzii, exerciții fizice prea intense făcute nu cu mult timp înainte de somn etc.

Și unele medicamente - inhalatoarele pentru astm bronșic, medicamentele contraceptive, medicamentele tiroidiene - pot provoca palpitații ale inimii. De asemena, problemele de sănătate subiacente - febra, deshidratarea, problemele glandei tiroide, scăderea nivelului de zahăr din sânge, scăderea tensiunii arteriale și anemia - pot declanșa palpitații ale inimii. Modificările hormonale - cum ar fi cele asociate ciclului menstrual sau menopauzei - pot provoca, de asemenea, palpitații cardiace periodice.

Palpitațiile la inimă noaptea pot fi controlate sau stopate

Ai tendința să faci seara exerciții fizice mai intense pentru că atunci ai timp? Iei cina cu întârziere? De-a lungul zilei, obișnuiești să bei cafea sau alte băuturi care conțin cofeină? De la un timp, ai început să ai palpitații la inimă noaptea? Înainte de a te îngrijora, trebuie mai întâi să renunți la aceste obiceiuri, să-ți schimbi stilul de viață.

Pe de altă parte, dacă te lupți zilnic cu stresul sau anxietatea provocate de suprasolicitare, încearcă să apelezi la tehnici de relaxare - cum ar fi, de pildă, exercițiile de respirație profundă - pentru a te ajuta să te liniștești înainte de a merge la culcare.

Dacă nu poți să-ți distragi atenția de la palpitațiile nocturne ale inimii, ar putea fi util să folosești metode precum activarea radioului sau a televizorului, cititul unei cărți sau orice altceva care să-ți abată atenția de la inima și corpul tău.

Când trebuie să mergi la doctor dacă ai palpitații nocturne

Atunci când, după un timp rezonabil, constați că metodele mai sus menționate nu te ajută și palpitațiile inimii continuă să te deranjeze în timpul nopții, este cazul să afli părerea unui medic, așa că fă-ți programare la un cardiolog. Experimentezi pentru prima oară palpitațiile la inimă noaptea? Ai din când în când palpitații cardiace, dar îți dai seama că acum și-au schimbat frecvența ori severitatea?

Ai îngrijorări întemeiate cu privire la starea de sănătate a inimii tale? În toate aceste cazuri trebuie să te adresezi medicului. Suferi de dureri în piept sau de spate, de amețeli sau greață, ai dificultăți de respirație, amorțeli sau dureri de braț ori de maxilar sau simți o presiune intensă în piept? Dacă ai oricare dintre aceste simptome, trebuie să soliciți imediat asistență medicală, deoarece aceste manifestări pot fi semne ale unui atac de cord sau ale unei alte afecțiuni grave.

Ce să-i spui medicului când ai palpitații ale inimii noaptea

Chiar dacă palpitațiile inimii sunt de obicei benigne, trebuie să discuți cu medicul specialist pentru a te asigura că acest lucru este valabil și pentru tine. Sunt mai multe lucruri pe care medicul va trebui să le cunoască pentru a decide ce teste sunt necesare pentru un diagnostic corect. Dacă poți, ar trebui să urmărești cât durează episoadele de palpitații ale inimii, cât de des apar, să-ți amintești când le-ai experimentat prima oară și dacă există comportamente specifice care le pot declanșa.

Medicul mai trebuie informat despre orice schimbări în dieta sau în stilul tău de viață, în special cele care cauzează stres sau anxietate ori implică medicamente noi sau consum de substanțe nocive, precum nicotină, cofeină sau alcool. De asemenea, este important să-i prezinți medicului orice informații legate de sănătatea ta - antecedentele privind starea inimii și orice alte simptome pe care le-ai avut odată cu palpitațiile, cum ar fi: dificultăți de respirație, dureri toracice, greață, amețeală sau leșin.

Cum sunt diagnosticate palpitațiile la inimă

Există mai multe metode disponibile pentru a măsura bătăile inimii - în funcție de gravitatea problemei și de durata măsurătorii care trebuie să aibă loc. Măsurătorile pe care doctorul le va face vor depinde de starea generală a sănătății inimii tale, de antecedentele tale medicale și de natura palpitațiilor la inimă pe care le ai. Aceste măsurători, combinate cu simptomele pe care le-ai prezentat medicului, îi vor permite acestuia să diagnosticheze palpitațiile inimii tale sau orice alte afecțiuni care le provoacă.

Metodele de monitorizare a bătăilor inimii folosite pentru diagnosticarea palpitațiilor la inimă noaptea sunt:

1. Electrocardiograma (EKG sau ECG)

Prima metodă de supraveghere a bătăilor inimii este electrocardiograma (EKG sau ECG). Aceasta monitorizează bătăile inimii prin măsurarea semnalelor electrice pe care diferitele părți ale acesteia le trimit. Deși analiza probabil că nu va detecta palpitațiile cardiace actuale, medicul poate să o folosească pentru a se asigura că nu suferi de o aritmie evidentă.

2. Ecocardiograma

O electrocardiogramă poate fi urmată de un test de diagnosticare, numit ecocardiogramă, care oferă o imagine tridimensională a inimii, astfel încât medicul să poată verifica problemele de structură. Ecocardiograma utilizează ultrasunete și, de obicei, se efectuează în același timp cu EKG, astfel încât medicul să poată compara informațiile vizuale despre structura inimii tale cu semnalele electrice pe care ea le trimite. O ecocardiogramă poate fi, de asemenea, combinată cu un test de rezistență pentru a avea o idee mai bună despre cum îți bate inima când ești stresată sau când faci efort fizic.

3. Testul de rezistență

Testul de rezistență (sau testul de stres) este o metodă de diagnosticare a problemelor cardiace care pot apărea numai atunci când faci efort fizic. Pentru un test de efort standard ți se va cere să faci niște exerciții fizice timp de câteva minute, astfel încât inima să înceapă să lucreze mai puternic. În timpul unui test de stres, atât EKG (activitatea electrică a inimii), cât și tensiunea arterială sunt monitorizate încontinuu.

4. Monitorul Holter

Cu monitorul Holter - un monitor mic, portabil, care ține evidența bătăilor inimii tale pe tot parcursul zilei sau pe durata stabilită de medic pentru monitorizare -, prin măsurarea activității electrice a inimii în timpul rutinei tale zilnice, se realizează o imagine mai precisă decât cea obținută prin teste efectuate în cabinetul medicului.

Ce tratamente sunt disponibile pentru palpitațiile la inimă

În multe cazuri, palpitațiile inimii cauzate de stres sau de anxietate pot fi ținute sub control prin modificarea stilului de viață. De exemplu, prin reducerea medicamentelor care pot declanșa palpitații sau renunțarea la consumul unor substanțe nesănătoase - alcool, cofeină și alte stimulente. Asigurarea unui somn sănătos poate ajuta, de asemenea.

Tratamente cu suplimente nutriționale pentru palpitațiile la inimă

Dacă palpitațiile inimii sunt un simptom al unei probleme de sănătate sau au un impact semnificativ asupra vieții tale de zi cu zi, medicul îți poate sugera una sau mai multe opțiuni de tratament. Atunci când palpitațiile la inimă nu dispar odată cu modificarea stilului de viață, dar nu sunt suficient de severe pentru ca el să-ți recomande medicamente sau tratament chirurgical, suplimentele nutriționale pot fi excelente pentru reducerea palpitațiilor. Palpitațiile inimii pot fi rezultatul unui dezechilibru al electroliților - sodiu, potasiu, magneziu etc. -, elemente importante de care organismul are nevoie ca să funcționeze.

Coenzima Q10  este un antioxidant important pe care celulele îl folosesc pentru a produce energie și de care inima ta are nevoie pentru a continua să bată în mod constant. Ea este utilizată alături de unele medicamente pentru tensiunea arterială.

Taurina, un alt supliment care contribuie la menținerea sănătății inimii, este un aminoacid important ce reglează nivelul de calciu, potasiu, sodiu și magneziu din inimă. Taurina poate ajuta și la prevenirea stresului și a anxietății prin reducerea nivelului prea ridicat de adrenalină din corp. Fiecare dintre aceste substanțe nutritive este folositoare, iar luate împreună pot duce la o diminuare semnificativă a severității și a frecvenței palpitațiilor la inimă.

Tratamente farmacologice pentru palpitațiile la inimă

Există medicamente care pot trata cazurile de palpitații la inimă persistente, dar acestea au adesea efecte secundare, deci este improbabil ca medicul să ți le prescrie dacă situația ta nu este destul de gravă. Următoarele tipuri de medicamente sunt prescrise frecvent pentru a trata palpitațiile inimii.

Betablocante

Betablocantele sunt, în general, prima alegere pentru medici atunci când prescriu un medicament pentru a trata palpitațiile inimii. Ele acționează prin desensibilizarea la adrenalină a receptorilor beta din inimă. Inima devine mai puțin sensibilă la creșterile bruște ale adrenalinei din timpul unui atac de panică, de exemplu, ceea ce contribuie la reducea palpitațiilor. Din păcate, aceste medicamente au efecte secundare: oboseală, creștere în greutate, insomnie, coșmaruri, risc crescut de diabet, amețeli și disfuncții sexuale. De asemenea, betablocantele trebuie utilizate cu prudență la pacienții cu astm bronșic, deoarece pot provoca dificultăți de respirație.

Medicamente antiaritmice

Aceste medicamente pot fi bune pentru tratarea aritmiilor cardiace grave, dar uneori au efecte secundare periculoase - pot duce la recurența aritmiilor anterioare sau la apariția unora noi -, pacienții fiind monitorizați atent pentru a se asigura că medicamentul funcționează și nu provoacă noi probleme. Acestea aproape că nu sunt folosite niciodată pentru tratarea palpitațiilor benigne ale inimii.

Blocante ale canalelor de calciu

Medicamentele blocante ale canalelor de calciu (CCB-urile) pot fi eficiente pentru anumite aritmii (mai ales tahicardia supraventriculară) și sunt utilizate frecvent pentru tratarea tensiunii arteriale crescute, dar sunt prescrise mai rar în cazul palpitațiilor benigne ale inimii.

Ablația prin cateter

Procedura aceasta este utilizată, în general, în cele mai severe cazuri de palpitații cardiace. Se introduce un cateter într-o venă și se îndreaptă spre inimă, apoi medicul stimulează inima și îi monitorizează activitatea electrică pentru a determina care porțiune a țesutului cardiac este responsabilă de producerea palpitațiilor. Acest țesut hiperactiv poate fi apoi distrus cu ajutorul undelor radio emise de cateter. Ablația este o procedură utilă numai dacă partea inimii care declanșează palpitațiile este mică și ușor de identificat.

Unul dintre cele mai importante lucruri de reținut când experimentezi palpitații la inimă este acela de a nu intra în panică, mai ales dacă palpitațiile sunt declanșate de emoții puternice sau de anxietate. Panica poate produce mai multe palpitații sau poate agrava simptomele. Tehnicile de relaxare te pot ajuta să reduci frecvența și intensitatea palpitațiilor la inimă.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Cum va fi noaptea nuntii tale?
Incepe quiz
Cum va fi noaptea nuntii tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (34)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.