Cardiopatia ischemică: cauze, simptome, tratament

Cardiopatia ischemică: cauze, simptome, tratament

Paula Rotaru

Cardiopatia ischemică este o afecțiune a inimii care apare din cauza slăbirii mușchiului cardiac, ca urmare a producerii unui infarct sau a bolilor coronariene. În cazul persoanelor care suferă de afecțiuni coronariene, arterele care transportă sânge și oxigen către inimă se îngustează și, astfel, mușchiul cardiac nu mai este irigat corespunzător și nu mai funcționează la capacitatea sa maximă.

Bolnavii de cardiopatie ischemică au ventriculul drept foarte dilatat, slăbit și mărit, ceea ce împiedică funcționarea normală a mușchiului inimii și favorizează insuficiența cardiacă.

medic inima

În astfel de situații se impune un tratament care să susțină funcția inimii, să amelioreze simptomele resimțite și să prevină eventuale afecțiuni asociate, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau infarctul.

De asemenea, stilul de viață sănătos reduce semnificativ riscul de complicații, dar previne în același timp apariția acestei afecțiuni.

Află mai jos cum se manifestă cardiopatia ischemică, care sunt factorii de risc ce favorizează această problemă de sănătate și cum poate fi tratată!

Ce simptome apar în cardiopatia ischemică

Ca orice altă afecțiune a inimii, cardiopatia ischemică poate trece neobservată mult timp, fără să dea simptome îngrijorătoare. Totuși, funcționarea defectuoasă a mușchiului cardiac, apărută ca urmare a bolilor coronariene, poate favoriza apariția unor manifestări precum:

 • Oboseală nejustificată
 • Respirație scurtă
 • Amețeală
 • Senzație de leșin
 • Dezorientare
 • Dureri sau senzație de presiune în piept (angină pectorală)

femeie cu dureri in piept

 • Palpitații
 • Umflarea mâinilor și a picioarelor (edeme)
 • Balonare
 • Tuse persistentă
 • Tulburări de somn
 • Creștere în greutate

Dacă prezinți mai multe astfel de simptome, nu ezita să mergi la medic pentru a descoperi cauza!

Cauzele cardiopatiei ischemice

De cele mai multe ori, cardiopatia ischemică este o consecință a unui infarct de miocard sau a unei afecțiuni coronariene. Potrivit healthline.com, factorii de risc care favorizează apariția acestor boli sunt:

 • Istoricul familial de boli coronariene
 • Hipercolesterolemia
 • Obezitatea
 • Diabetul zaharat
 • Bolile cronice de rinichi
 • Hipertensiunea arterială

masurare tensiune arteriala

 • Amiloidoza (o afecțiune care constă în depunerea excesivă a unei proteine în numeroase țesuturi ale corpului, inclusiv în vasele de sânge)
 • Sedentarismul
 • Fumatul
 • Consumul excesiv de alcool
 • Consumul de droguri

De asemenea, bolile coronariene au o incidență mai crescută în rândul bărbaților, deci se poate afirma că și sexul masculin este un factor de risc. Însă incidența pe sexe a acestor afecțiuni se echilibrează odată cu intrarea femeilor la menopauză (studiile au demonstrat că bolile coronariene afectează în aproape egală măsură femeile și bărbații cu vârste de peste 50 de ani).

Un alt factor de risc în apariția infarctului sau a bolilor coronoariene este reprezentat de contraceptivele orale luate de femeile cu vârste peste 35 de ani care fumează.

Cum se stabilește diagnosticul de cardiopatie ischemică

Dacă prezinți unul sau mai multe dintre simptomele menționate mai sus și medicul suspectează că suferi de cardiopatie ischemică, în urma evaluării istoricului medical și a examinării fizice, e posibil să fie recomandate următoarele analize suplimentare, pentru stabilirea precisă a diagnosticului:

- Teste de sânge care măsoară nivelul colesterolului și al trigliceridelor;

- Examene imagistice (radiografie, tomografie computerizată, RMN);

- Ecocardiogramă – o metodă imagistică de explorare a inimii, prin care se vizualizează pe un ecran secțiuni din inimă;

- Electrocardiogramă – înregistrează activitatea electrică a inimii;

- Coronarografie (cateterizare cardiacă);

- Biopsie miocardică (se prelevează mostre de țesut ale mușchiului cardiac).

elctrocardiograma

Cum se tratează cardiopatia ischemică

Tratamentul cardiopatiei ischemice depinde în mare măsură de cauza declanșatoare. De cele mai multe ori, această afecțiune este cauzată de bolile coronariene, astfel încât opțiunile de tratament includ: modificări în stilul de viață, medicamente specifice, intervenții chirugicale sau alte terapii recomandate de medic.

Pentru prevenirea complicațiilor și ameliorarea simptomelor cardiopatiei ischemice, este recomandată alimentația săracă în grăsimi saturate, colesterol și sodiu. De asemenea, sunt indicate exercițiile fizice, renunțarea la fumat și evitarea consumului excesiv de alcool.

Medicamentele pentru tratamentul cardiopatiei ischemice includ: betablocantele (reduc tensiunea arterială și scad ritmul cardiac), blocantele de calciu (relaxează și lărgesc arterele, scăzând astfel tensiunea arterială), anticoagulantele, statinele, diureticele etc.

pastile in forma de inima

Intervențiile chirurgicale se impun doar în situația în care tratamentul medicamentos nu dă rezultate și afecțiunea este într-un stadiu atât de avansat încât pune în pericol viața bolnavului.

De exemplu, pentru îndepărtarea plăcilor groase de aterom de pe artere se recomandă aterectomia, pentru îmbunătățirea funcției electrice a inimii – implantarea unui pacemaker, pentru restabilirea circulației sangvine – angioplastia, pentru deschiderea și menținerea sănătății arterelor – implantarea unui stent, iar pentru cazurile foarte grave, când un vas de sânge este complet blocat – bypassul coronarian.

Dacă inima este grav afectată și toate soluțiile de mai sus nu sunt eficiente, se recomandă transplantul cardiac, o procedură prin care chirurgul îndepărtează inima bolnavă și o înlocuiește cu cea a unui donator.

Ce complicații apar dacă nu tratezi cardiopatia ischemică

În lipsa unui tratament adecvat, cardiopatia ischemică poate crește semnificativ riscul de formare a cheagurilor de sânge, insuficiență cardiacă sau chiar deces.

Categoriile de persoane predispuse la apariția complicațiilor sunt: fumătorii, alcoolicii, bolnavii cronici și cei care nu sunt complianți la tratamentul recomandat de medic.

Cum poate fi prevenită cardiopatia ischemică

Riscul de cardiopatie ischemică poate fi redus urmând câteva sfaturi simple:

- ține sub control tensiunea arterială și nivelul colesterolului;

- consumă alimente sărace în grăsimi saturate, colesterol și sodiu;

- fă mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi;

- menține-ți o greutate corporală în limitele normale;

- nu fuma;

- nu consuma droguri sau alcool în exces.

Respectă aceste reguli și vei reduce la minimum riscul de cardiopatie ischemică, boli coronariene și alte afecțiuni cardiovasculare. Dacă ai fost deja diagnosticat cu o boală de inimă, urmează întocmai tratamentul recomandat de medic și adoptă un stil de viață sănătos, pentru a preveni eventualele complicații. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.