Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție

Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție

Lorena Pintilie

În cultura românească nu lipsește „pâinea cea de toate zilele” de pe masă. Fie că e vorba despre micul dejun, prânz sau cină, românii adaugă mereu cel puțin o felie de pâine. Însă majoritatea nutriționiștilor recomandă consumarea acestui preparat în cantități moderate, urmând o anumită modalitate de preparare și conținând puține ingrediente. Care este cea mai sănătoasă pâine? Acest lucru variază în funcție de foarte mulți factori.

Majoritatea producătorilor de panificație din România susțin că produsele lor sunt cele mai sănătoase și de cea mai înaltă calitate. Bineînțeles, nu suntem aici să îi contrazicem, ci ca să descoperim care este „rețeta potrivită” pentru sănătatea consumatorilor.

Potrivit medicilor nutriționiști, cea mai sănătoasă pâine este cea din cereale integrale. Indiferent că este cumpărat sau pregătit în casă, acest tip se remarcă prin aportul caloric scăzut și cantitatea ridicată de nutrienți. Cu toate acestea, specialiștii spun că mai există și alte tipuri de pâini care pot fi consumate moderat pentru a duce un stil de viață sănătos.

Cum se face pâinea care nu îngrașă, preferata Andreei Marin, pe care o face cât de des poate

Dieteticianul și nutriționistul autorizat Jill Weisenberger consideră că cel mai important este să potrivești eficient și sănătos ce ai în farfurie cu pâinea preferată, insistând că totul ține de cantitate. „Totul se rezumă la a vedea cum se potrivește cu ceea ce mănânci în mod regulat și ce mănânci la acea masă sau gustare. O parte din pâine va fi configurată pentru dieta oricui, este doar o chestiune de cantitate”, spune acesta. Nutriționistul le sugerează consumatorilor regulați de panificație să fie atenți la ingredientele pe care produsele lor preferate le conțin, îndemnându-i pe iubitorii de pâine să verifice cu atenție eticheta produsului înainte de a-l cumpăra.

De ce este pâinea integrală cea mai bună alegere pentru sănătate

Pâinea integrală este preparată din făină integrală de grâu. Această făină conține practic toți nutrienții dintr-un bob de grâu, chiar și după procesarea acestuia (culegere, spălare și mărunțire). Când vine vorba de fabricarea altor tipuri de făină, în cadrul celei albe, de pildă, se îndepărtează tărâțele din boabele de cereale (coaja bobului de grâu), astfel că se elimină vitaminele, mineralele, fitonutrienții importanți și fibrele din produsul final. Pâinea integrală poate să conțină un mix de cereale, precum ovăz, orz sau secară, care pot fi extrem de benefice în anumite tipuri de dietă alimentară, potrivit lui Weisenberger.

Conform Departamentului de Agricultură al SUA, alimentele care conțin 100% cereale integrale ar trebui să reprezinte mai mult de jumătate din consumul total de cereale de peste ocean. Însă, din păcate, lucrurile stau destul de diferit, americanii consumând mai multe cereale procesate decât integrale. „Totul se reduce la ceea ce vă place, dar mi-ar plăcea foarte mult ca oamenii să mănânce o varietate mai mare de alimente. De exemplu, dacă mănânci mult grâu sub formă de paste, biscuiți și cereale pentru micul dejun, poate că ar fi bine să consumi pâine din făină de ovăz când simți nevoia să o adaugi la mesele tale principale”, detaliază Weisenberger.

Un alt aspect important este să citești cu atenție eticheta produselor înainte de a le achiziționa. „Fii atent/ă la scrisul acela mic asemănător cu cele din contracte. Acolo găsești informațiile care te interesează cu adevărat. Eticheta de pe fața produsului conține de obicei doar vorbe goale pentru a favoriza vânzarea. Pe etichetele acelea de pe partea din față a ambalajului scrie: fabricat cu cereale integrale. Ei bine, da, toate aceste informații sunt corecte din punct de vedere faptic, dar ceea ce nu îți spune acolo este în ce proporții este produsul fabricat cu aceste ingrediente. Pe tine te interesează să fie 100% preparat din cereale integrale, nu doar să 'existe rămășițe' din acestea prin aliment”, mai spune nutriționista.

5 rețete cu faină de orez care nu te îngrașă

Ca să verifici dacă acel produs este complet preparat cu cereale integrale, nu te baza pe eticheta din față, în schimb, citește cu atenție textul de pe spatele produsului.

Cele mai importante tipuri de pâine de pe piață

Există patru tipuri „importante” de pâine pe piața din întreaga lume:

  • Pâine albă: făcută din făină de grâu îmbogățită;
  • Pâine din grâu: preparată cu o combinație de făină de grâu îmbogățită și făină de grâu integrală;
  • Pâine albă de grâu integral: făcută cu grâu alb, mai degrabă decât cu grâu roșu, care se găsește de obicei în pâinea integrală;
  • Pâine integrală de grâu: făcută 100% din făină integrală de grâu.

Nutriționistul Weisenberger explică diferența dintre aceste tipuri de făină. Astfel, un bob de cereale este format din trei părți principale: endospermul, germenul și tărâțele, unde se află multe dintre vitamine și minerale.

În procesul de fabricare a pâinii albe, producătorii elimină total germenul și tărâțele care apar după procesul de sfărâmare a bobului și folosesc doar endospermul, în timp ce pentru prepararea pâinii integrale se folosește făina integrală unde toate elementele menționate mai sus se păstrează. Nutriționistul compară diferența dintre cele două tipuri de pâine cu procesul de a mânca un măr cu și fără coajă. „Asta nu strică mărul, dar arunci o parte din nutrienți. Este același lucru, doar că, în cazul cerealelor, arunci o mulțime de nutrienți, nu doar o mică parte”, mai explică nutriționista.

Nutriționista reliefează că o altă alegere foarte bună ar fi pâinea făcută cu făină de secară. „Secara este una dintre acele cereale pe care le consumăm foarte puțin, dar care are beneficii asupra organismului. Așa că pâinea poate fi alimentul potrivit prin care să ne luăm aportul necesar de secară pentru corp”. Totodată, secara ajută la scăderea colesterolului și contribuie la pierderea kilogramelor în plus, în comparație cu pâinea integrală sau cea din grâu rafinat.

Surse foto: Freepik

Surse articol: Gândul 

Articolul urmator
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.