Care este legătura dintre inflamațiile bucale și cancerul de sân

Care este legătura dintre inflamațiile bucale și cancerul de sân

Ionelia Olteanu

Igiena orală este un lucru extrem de important, iar asta nu înseamnă doar un zâmbet sănătos și o respirație proaspătă, ci și menținerea la distanță a multor boli. Deși pare greu de crezut, afecțiunile care se pot manifesta la nivelul cavității bucale stau la baza altor complicații, precum cancerul. Vizita la doctorul stomatolog și menținerea unei igiene orale optime pot însemna salvarea propriei vieți.

Printre cele mai frecvente afecțiuni ale cavității bucale se numără respirația urât mirositoare, herpesul, cariile dentare, gingivita sau aftele bucale. Dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp, acestea contribuie la pierderea dinților.

fata cu dureri de masea

Care este legătura dintre inflamațiile bucale și cancerul de sân

Potrivit unui studiu realizat recent, femeile cu afecțiuni gingivale au un risc cu 14% mai mare de a dezvolta cancer decât cele cu gingii sănătoase. Cel mai des întâlnit este cancerul esofagian, dar s-au găsit legături între sănătatea orală deficitară și dezvoltarea acestei boli la nivelul plămânilor, vezicii biliare, sânilor sau pielii.

Cauza afecțiunilor gingivale este reprezentată de înmulțirea bacteriilor de pe suprafața dinților și a gingiilor. În stadiile incipiente, gingiile sunt umflate și sângerează ușor, lucru care poartă denumirea de gingivită. Folosirea aței dentare și periajul pot împiedica apariția acesteia. Dacă placa bacteriană rămâne pe dinți, aceasta va duce la parodontoză, ceea ce va cauza retragerea gingiilor și, în final, pierderea dinților.

În timpul studiului, aproximativ 7 000 dintre femei au dezvoltat o formă de cancer. În general, cele cu antecedente de boală parodontală au fost de trei ori mai expuse riscului de a dezvolta cancer esofagian și de vezică biliară.

Cele mai frecvente cauze ale parodontozei sunt fumatul și consumul de alcool, iar acest lucru poate provoca mai multe tipuri de cancer. Cercetătorii au demonstrat că femeile ce prezintă infecții gingivale și care obișnuiesc să fumeze sunt mai predispuse la a dezvolta cancer mamar. Nefumătoarele care sufereau de infecții la nivel bucal prezintă un risc cu 6% mai ridicat de a se îmbolnăvi de cancer la sân, spre deosebire de cele care au gingii sănătoase.

Patogenii circulă prin diferite părți ale corpului cu ajutorul salivei și intră în contact cu părțile vitale ale organismului. Atunci când gingiile devin inflamate sau infectate, toxinele care cauzează boala intră în fluxul sangvin și se deplasează în alte părți ale corpului. Studii anterioare au demonstrat că acești agenți patogeni joacă un rol principal în dezvoltarea tumorilor. 

semn cancer san

Simptome ale cancerului de sân

De obicei, în stadiile incipiente, acest tip de cancer nu prezintă simptome vizibile. Pe măsură ce boala avansează, pot apărea mai multe semne care ar trebui să te trimită de urgență la medic, precum:

1. nodul simțit la sân - acesta reprezintă primul semn care ar putea sugera cancerul. Nu doare, dar prezența lui se poate simți prin intermediul palpării.

2. durere la nivelul sânului - chiar dacă nodulii nu sunt dureroși, poate apărea o senzație de disconfort care anunță cancerul;

3. schimbarea poziției sânului - acest lucru se întâmplă dacă se constată prezența unei tumori;

4. schimbare de temperatură, textură sau dimensiune a sânului - textura cojii de portocală poate sugera un stadiu avansat al cancerului.

Infecțiile cavității bucale sunt un punct de pornire și pentru alte boli, precum cele cardiovasculare sau diabet. Menținerea sănătății orale este esențială pentru prevenirea dezvoltării acestor afecțiuni. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?
Incepe quiz
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.