Ce alegem: dușurile vaginale sau tratamentul cu abur?

Ce alegem: dușurile vaginale sau tratamentul cu abur?

Redactor Andreea Baluteanu

Un subiect sensibil chiar și printre femei, curățarea vaginului e atât de controversată, încât tindem adesea să plecăm urechea chiar și la cele mai îndoielnice surse doar pentru că dau dovadă de deschidere și de onestitate. Știai că există „trenduri” și în ceea ce privește această problemă atât de intimă?

Două dintre cele mai des vehiculate „tendințe” în ultima perioadă, dușurile vaginale și tratamentul cu aburi, au împărțit comunitatea în două tabere, cei care resping cu temeinicie practicile și cei care le susțin. Află din rândurile de mai jos ce presupune curățarea vaginului prin dușuri vaginale sau tratamente cu aburi și vezi dacă le recomandăm sau nu!

Tratamentul cu aburi, „feblețea” celebrităților: are sau nu riscuri?

Încă practicat, conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, în statele din Asia și adorat de celebrități precum Gwyneth Paltrow sau Chrissy Teigen, tratamentul vaginal cu aburi „se laudă” cu numeroase beneficii, dar chiar face ceea ce promite? Află din rândurile de mai jos!

casa in baie moderna pe pietre si alaturi de un palmier in ghiveci

Practic, tratamentul vaginal cu aburi sau tratamentul cu ioni, așa cum mai este cunoscut, presupune curățarea sau energizarea vaginului prin așezarea femeii deasupra unei băi cu aburi în care a adăugat ierburi precum pelin, rozmarin sau busuioc. Denumită și „tratamentul facial pentru vagin”, această practică străveche și-a recăpătat popularitatea azi în cadrul tratamentelor holistice de care suntem tot mai preocupate.

Există numeroase beneficii pe care adeptele tratamentelor vaginale cu aburi le enumeră cu mândrie, sigure de eficiența lor. Printre acestea, specificăm:

  • curățarea vaginului;
  • împrospătarea sa;
  • stimularea fertilității;
  • întinerirea vaginului;
  • tratamentul unor probleme asociate menopauzei;
  • tratamentul vaginozelor;
  • reducerea simptomelor asociate menstruației;
  • reducerea stresului;
  • vindecarea leziunilor asociate nașterii;
  • tratarea hemoroizilor;
  • îmbunătățirea activității hormonale;
  • tratarea migrenelor.

Din păcate, din această lungă listă de rezultate pozitive, singurul pe care te poți „baza” este acțiunea de relaxare, și aceasta având loc numai dacă resimți personal o anumită plăcere în expunerea zonei intime la o baie de aburi. Pentru toate celelalte nu există niciun argument științific, iar în ceea ce priveștea capacitatea de curățare, să ne amintim că vaginul este perfect capabil să o facă și singur. Cât privește activitatea hormonală, e greu de crezut că aburii pot avea un cuvânt de spus dat fiind faptul că hormonii nu sunt sintetizați în vagin. 

De partea cealaltă, experții avertizează la unison că tratamentele cu aburi vaginale pot cauza arsuri ușoare sau grave ale zonei intime și pot usca pielea delicată din această zonă. Expunând de asemenea flora vaginală la umiditate nedorită, poți tulbura echilibrul de bacterii și te poți predispune la diverse infecții. De asemenea, doctorii interzic tratamentele vaginale cu aburi dacă ești însărcinată, deoarece pot dăuna grav fătului.

Iată alte riscuri deloc de neglijat care sunt asociate cu tratamentele vaginale cu aburi:

  • leziuni ale vulvei sau țesutului vaginal;
  • arsuri la nivelul anusului și uretrei;
  • uscăciune vaginală concretizată prin mâncărimi, usturime sau iritație;
  • predispoziția spre vaginoze și candidoză.

Tratamentele vaginale cu aburi sunt realizate de femeile din toată lumea acasă, dar și la spa, o astfel de ședință durând între 20 și 45 de minute. Așa cum am văzut, însă, deși promovată asiduu de celebrități, această practică este contraindicată de comunitatea științifică.

femeie imbracata in pantaloni de trening gri care se pregateste sa faca un dus vaginal; dispozitiv pentru dus vaginal

Dușurile vaginale versus tratamentul cu aburi: ce alegi?

Dușul vaginal este o altă metodă de curățare internă a vaginului, presupunând spălarea sa cu apă sau soluții medicamentoase ori cu remedii naturiste, aplicate sub presiune. Precum în cazul tratamentului cu aburi, dușurile vaginale executate „după cum te taie capul”, pentru purificarea sau curățarea vaginului, pot conduce la dezechilibre vaginale, la candidoză, la infecții ale organelor reproducătoare sau chiar la boli mai grave.

De asemenea, dușurile vaginale sunt contraindicate în timpul sarcinii, în primele săptămâni după naștere sau avort sau în timpul menstruației.

Există însă o diferență majoră între dușurile vaginale și tratamentul cu aburi: există cazuri în care primele pot fi recomandate de către medic. Astfel, dacă suferi de o infecție diagnosticată de doctor și folosești ovule, poți plusa cu dușurile vaginale, dar numai la recomandarea unui specialist.

multi-gyn combipack

Ai mare nevoie de Multi-Gyn Douche-combipack! Conținând un irigator vaginal și 10 tablete efervescente pentru igiena vaginală, dispozitivul e ideal pentru a realiza dușuri vaginale perfect safe. Irigatorul poate fi utilizat în mai multe poziții: pe toaletă, sub duș sau în cadă, fiind extrem de important să te simți relaxată, în elementul tău. Dozarea flaconului corespunde unei singure tablete. Citește instrucțiunile și experimentează până ce găsești cea mai confortabilă poziție ca să te bucuri de efectele dorite. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: Unsplash, iStock

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Ce fel de accesorii te caracterizeaza?
Incepe quiz
Ce fel de accesorii te caracterizeaza?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.