Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Ce boli ascund mirosurile fantomă pe care le simți

Viorica Ghinea

Ți s-a întâmplat vreodată să simți că un anumit miros îți invadează nările, apoi să te uiți în jur și să îți dai seama că nu are de unde să vină? O senzație stranie, dar cât se poate de reală. Corpul nu îți joacă feste, ci îți oferă câteva indicii de care ar trebui să ții cont pe viitor.

Halucinațiile olfactive nu fac excepție atunci când vine vorba de mirosurile simțite. Oamenii pot să simtă tot felul de izuri care mai de care mai controversate. Iată ce dezvăluie despre sănătatea ta mirosurile fantomă pe care le simți!

Ce înseamnă când simți un miros fantomă?

Conform doctorului Alan Hirsch, fondatorul Fundaţiei de Cercetare Smell & Taste Treatment din Chicago, simțirea anumitor arome care nu există în realitate în acel loc poate să indice existența unor afecțiuni grave. Specialiștii atrag atenția asupra tumorilor, a chisturilor ori a agenților infecțioși prezenți la nivelul creierului. De asemenea, doctorul Alan Hirsch vorbește și despre riscul existenței unor boli precum epilepsia, maladia Alzheimer, Parkinson și traumele cerebrale, încurajând realizarea unor analize amănunțite dacă astfel de momente olfactive apar deseori.

Pacienții doctorului Hirsch au sesizat cel mai des mirosuri de hidrogen sulfurat (ou clocit), canal, gaz, câine ud, pește alterat, parfum neplăcut și iz corporal. Specialistul consideră că organismul alege aceste mirosuri urâte drept semnale de alarmă pentru a atrage mai repede atenția asupra pericolului, având în vedere că învățăm încă de la vârste fragede să ne ferim de ele.

Mirosurile fantomă și afecțiunile de care poți să suferi

Deși există dovezi că mirosurile fantomă pot să indice și afecțiuni grave, cele mai întâlnite cauze sunt totuși următoarele:

- infecție nazală (de obicei, izul se simte după strănut);

- polipi nazali (țesuturi crescute anormal în nas ori în sinusuri);

- migrene (unii oamenii simt astfel de mirosuri cu puțin timp înainte să apară o migrenă ori în timpul ei);

- afecțiuni dentare.

În funcție de afecțiunea detectată, specialistul îți va recomanda tratamentul necesar. Suplimentar, pentru a scăpa de mirosul fantomă care te bântuie, clătește-ți nările cu soluție salină. Vei reuși să împiedici temporar ca aceste semnale olfactive să mai ajungă la creier. De asemenea, poți să-ți administrezi picături de eucalipt ori de brad. Nu numai că îți vor desfunda nasul și vor activa circulația din zona nazală, dar vor alunga și mirosurile fantomă. În unele cazuri, specialiștii recomandă și antidepresive. Anumite persoane spun că s-au confruntat cu mirosuri fantomă după ce au trecut printr-o perioadă dificilă.

Tu ai avut până acum halucinații olfactive?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!