Ce este ginecomastia și cum o tratezi

Ce este ginecomastia și cum o tratezi
Redactor Alexa Galgau
Miercuri, 14.09.2016

Cuprins

Ginecomastia nu este o problemă care pune viața în pericol, dar este foarte jenantă pentru pacienți, deoarece este vorba despre o dezvoltare a țesutului mamar la bărbați. Există mai multe posibile cauze ale acestei afecțiuni, precum mai multe variante de tratament, în funcție de nevoile specifice ale pacientului. De obicei, bărbații care suferă de această problemă sunt foarte complexați din cauza aspectului lor fizic, efectul psihologic negativ fiind cel mai periculos într-o astfel de situație.

Află mai multe despre ginecomastie și ce tratament există pentru ea!

Cauzele ginecomastiei

Ginecomastia este declanșată de un dezechilibru al nivelurilor de testosteron și estrogen. Cu alte cuvinte, este produs prea puțin testosteron sau mult prea mult estrogen pentru organismul unui bărbat, lucru care poate fi cauzat de medicamente, probleme de greutate, probleme de metabolism etc. Cei mai mulți oameni cred că estrogenul este produs doar de femei, dar el este secretat și de corpul masculin, însă în cantități foarte mici în mod normal.

În vreme ce greutatea mare și înaintarea în vârstă reprezintă factorii declanșatori ai ginecomastiei (bărbatii între 50 și 80 de ani pot ajunge să sufere de această problemă din cauza schimbărilor hormonale din organism si producției mai mici de testosteron), există și alte posibile cauze, precum medicamentele.

Dintre medicamentele care provoacă ginecomastie, amintim de :

  • antiandrogenii, folosiți pentru a trata mărirea prostatei, cancerul la prostată și alte câteva afecțiuni;
  • steroizii anabolici și androgenii anabolici;
  • medicamentele pentru SIDA;
  • medicamentele pentru combaterea anxietății;
  • antidepresivele triciclice;
  • antibioticele;
  • blocantele canalelor de calciu și medicamentele pentru inimă.

Uneori, ginecomastia este o condiție temporară, care trece atunci când este întrerupt un tratament care o provoacă, dar alteori poate să fie vorba despre o afecțiune permanentă, pentru care este nevoie de tratament special.

Există și o serie de afecțiuni care cauzează ginecomastia:

  • hipogonadism: orice boală care reduce producția de testosteron din organism poate să provoace ginecomastie;
  • schimbările hormonale survenite odată cu vârsta, în special în cazul bărbaților supraponderali;
  • tumorile glandelor adrenale (suprarenale) sau ale glandei pituitare;
  • insuficiența renală, din cauza schimbărilor hormonale;
  • ciroza și insuficiența hepatică, din cauza fluctuațiilor hormonale;
  • malnutriția si înfometarea, pentru că scade nivelul de testosteron din corp.

Tratament pentru ginecomastie

Cea mai eficientă metodă de a scăpa de ginecomastie este operația estetică, deși nu este și cea mai populară metodă, pentru că nimeni nu e dornic să se ajungă la bisturiu. Pentru cazurile în care ginecomastia nu este foarte avansată sau vizibilă, există câteva metode alternative de a o trata, dar care necesită răbdare și determinare.

Variantele de tratament pentru ginecomastie sunt:

  • exercițiile fizice: având în vedere că greutatea prea mare este una dintre cauzele ginecomastiei, slăbitul sănătos și dezvoltarea mușchilor pectorali sunt cele mai bune variante de a scăpa de această problemă, însă sunt soluții ale căror efecte se observă pe termen lung, deci este nevoie de răbdare;

  • o dietă corespunzătoare: țesutul mamar este format în cea mai mare parte din lipide, așa că dieta joacă un rol important în reducerea ginecomastiei. Alimentația săracă în grăsimi (dar nu fără grăsimi sănătoase) este cea mai bună variantă în acest caz, nu doar pentru că te ajută să slăbești, ci și pentru că grăbește acțiunea cremelor speciale pentru reducerea țesutului mamar.

  • tratamente topice: atunci când problema este una hormonală, cremele topice sunt probabil cea mai populară opțiune de tratament pentru ginecomastie. Singura problemă este că tratamentul se întinde pe o durată foarte lungă și uneori nu dă rezultatele dorite, din cauza faptului că pielea nu absoarbe cum trebuie substanțele din cremă. Desigur, medicul trebuie să fie cel care să prescrie un astfel de tratament.

  • pastile pentru reducerea țesutului mamar: avantajul medicamentelor este că sunt mult mai ieftine decât cremele și, în plus, nu afectează organismul, atât timp cât este respectată doza prescrisă. Din păcate, și eficacitatea acestora este uneori îndoielnică, pastilele nefiind o garanție că vei scăpa de ginecomastie.

  • operația estetică: într-o ultimă instanță, chirurgia estetică este varianta care oferă rezultate imediate, însă este și cea mai scumpă dintre toate. De obicei, această soluție este recomandată indivizilor care nu au reușit să scape de ginecomastie nici după ce au încercat toate celelalte variante sau celor care suferă de cancer la sân (pentru că și bărbații pot face această boală).

Ginecomastia este o problemă jenantă, dar nu periculoasă, așa că bărbații care suferă de ea au la dispoziție multe variante de tratament, cea mai simplă fiind scăderea în greutate.

Vezi si
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 14.09.2016
Articolul urmator »
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Andreea Baluteanu | Marţi, 16.01.2024
Incepe quiz
Cum este inima ta?
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe