Insuficiența hepatică: simptome prin care o recunoști

Joi, 30.06.2016
de Alexa Galgau

Ficatul este un organ vital, de a cărui funcție depinde complet corpul nostru pentru a fi sănătos. El ajută la digestie și la eliminarea toxinelor din trup, motiv pentru care trebuie să avem mare grijă de el. Chiar dacă ficatul are capacitatea de a se regenera în timp, asta nu înseamnă că nu trebuie să ținem cont de nevoile lui, el fiind foarte afectat de alegerile noastre zilnice în materie de dietă. Organimul persoanei cu insuficiență hepatică devine mai bolnav și mai bătrân, iar viața poate fi pusă în pericol.

Simptomele insuficienței hepatice sunt evidente și pot fi identificate dacă ești atentă la corpul tău. De fapt, unele simptome apar încă din fazele timpurii ale acestei probleme, ceea ce înseamnă că încă mai ai șanse să contribui la recuperarea ficatului.

Iată cum să recunoști insuficiența hepatică!

Șapte semne ale insuficienței hepatice

1. Icter

Atunci când corpul nu poate să elimine toxinele cum trebuie, acestea se acumulează și pot provoca probleme majore în organism, cum ar fi excesul de secreție biliară, care ajunge să coloreze tegumentele și membranele într-o nuanță gălbuie. Atunci când ai insuficiență hepatică, acesta este unul dintre cele mai clare semne că este vorba despre ceva grav. Icterul ar trebui să te trimită de urgență la medic.

2. Urină colorată neobișnuit

Urina ne spune multe despre starea noastră de sănătate, prin miros și aspect. Deși nu este un simptom asociat exclusiv cu insuficiența hepatică, urina închisă la culoare, cu un miros puternic și neplăcut, poate fi un semn al ficatului disfuncțional, din cauza dezechilibrului biliar și al acumulării excesive de secreție biliară în corp.

3. Probleme cu tenul

Acesta este un semn timpuriu al problemelor cu ficatul și poate să indice faptul că ai insuficiență hepatică în faze incipiente. Sănătatea pielii este strâns legată de buna funcționare a organelor interne. Având în vedere că ficatul bolnav înseamnă acumularea toxinelor în corp, acest lucru se va reflecta și în aspectul general al pielii. Pentru că trupul tău nu va mai fi alimentat suficient cu lichide, pielea va fi mereu uscată, cu cojițe sau foarte iritată și va avea acea nuanță gălbuie despre care vorbeam mai devreme.

4. Probleme cu digestia

Este de la sine înțeles că problemele cu un organ care se ocupă cu digestia vor conduce la simptome specifice ale sistemului digestiv. Astfel, insuficiența hepatică poate să se manifeste și prin diaree, constipație sau un scaun cu aspect neobișnuit (o culoare închisă sau foarte deschisă) ori consistență neobișnuită (foarte lipicios).

5. Lipsa apetitului și pierderea în greutate

În fazele incipiente ale insuficienței hepatice, apetitul nu este de obicei afectat, deși s-ar putea să fii mult mai sensibilă la anumite mâncăruri și să simți destul de des senzația de greață. Atunci când boala se agravează, lipsa apetitului și scăderea bruscă în greutate devin simptome frecvente și severe, care trebuie să trimită pacientul de urgență la medic. Aceste simptome pot dezvălui chiar potențialul letal al insuficienței hepatice, fiind un risc și din punctul de vedere al malnutriției.

6. Oboseală, amețeală și slăbiciune

Multe afecțiuni pot oferi senzația de extenuare și amețeală, iar una dintre ele este insuficiența hepatică. Dacă te simți mereu obosită, amețită sau pur și simplu foarte slăbită, este cazul să mergi la medic. Acumularea de toxine din corp poate duce la nevoia de a sta mereu în pat și la lipsă de energie. Uneori, letargia și extenuarea sunt însoțite de dureri de cap.

7. Retenția de lichide

Unul dintre simptomele cele mai frecvente ale insuficienței hepatice este retenția de lichide în mâini, picioare, abdomen și încheieturi. Asta se întâmplă din cauza dezechilibrului la nivelul compușilor chimici care ajută la eliminarea lichidelor din corp. Acest simptom este legat de cel al culorii neobișnuite a urinei: aceasta este închisă la culoare pentru că este foarte concentrată, ceea ce poate să însemne că, deși bei lichide suficiente, corpul tău nu reușește să le elimine.

Insuficiența hepatică este o problemă care trebuie tratată cât mai repede, pentru ca șansele de supraviețuire să crească. Pentru că cel mai bun tratament este prevenția, află cum să faci o detoxifiere cu sucuri, chiar dacă nu ai nicio problemă cu ficatul!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!