Insuficienta renala cronica- simptome, diagnostic si tratament
Cuprins
- Cauzele insuficientei renale cronice
- Simptomele insuficientei renale cronice
- Diagnosticul insuficientei renale cronice
- Tratamentul insuficientei renale cronice
Datorita evolutiei lente a insuficientei renale cronice (intervale de ani) si a absentei semnelor si simptomelor in fazele incipiente, numerosi pacienti nu sunt constienti de prezenta bolii decat dupa ce functia renala este redusa la 25% din valorile normale.
Prin scaderea progresiva a capacitatii functionale renale se retin in organism substantele toxice rezultate din metabolism si evolutia este catre uremie terminala. Insuficienta renala cronica reprezinta etapa finala a bolilor renale bilaterale, in special a glomerulonefritelor cronice, a glomerulonefrozelor si a pielonefritelor cronice, a hipertensiunii arteriale maligne, cat si a obstructiilor cailor urinare.
Cauzele insuficientei renale cronice
Cea mai frecventa cauza a insuficientei renale cronice este diabetul zaharat (diabet de tip 1 sau 2). Aceasta boala afecteaza vasele sangvine mici, inclusiv cele ale rinichilor, determinand afectarea ireversibila a rinichilor.
Alte cauze ale insuficientei renale cronice sunt:
- hipertensiunea arteriala
- obstructia cailor urinare - datorata unei hipertrofii a prostatei, calculi renali, tumori
- boli renale - boala polichistica a rinichilor, glomerulonefrita (inflamatia glomerulilor), pielonefrita (infectia rinichiului)
- boli autoimune - lupus eritematos diseminat
- toxine
Simptomele insuficientei renale croniceDeseori, insuficienta renala cronica nu prezinta semne si simptome in stadiile timpurii. In multe cazuri nu apar manifestari decat atunci cand functia renala scade sub 25 la suta din capacitatea normala de functionare.
Unele simptome ale insuficientei renale cronice, precum oboseala,
pot fi prezente mult timp, dar, intrucat se instaleaza treptat, nu sunt
remarcate. Alte semne sunt, insa evidente: |
|
Alte simptome ale insuficientei renale cronice sunt reprezentate de:
- hipertensiune arteriala
- anorexie (pierderea apetitului)
- greturi si varsaturi
- pierdere inexplicabila in greutate
- cefalee (dureri de cap)
Diagnosticul insuficientei renale cronice
Daca un pacient prezinta riscuri de insuficienta renala, efectuarea cu regularitate a analizelor de sange si urina contribuie la depistarea precoce a bolii. In lipsa unei supravegheri medicale, simptomele pot trece neobservate pana cand afectarea renala este ireversibila.
In cazul in care medicul suspecteaza existenta insuficientei renale cronice, acesta va recomanda efectuarea unor teste de sange si urina care sa ofere informatii privind nivelurile de reziduuri din sange, precum si cele ale ureei si creatininei.
Diagnosticul de certitudine al insuficientei renale cronice poate fi stabilit prin efectuarea unor examene complementare precum:
- ecografia
- tomografia computerizata (CT)
- rezonanta magnetica nucleara (RMN)
- biopsia renala
Tratamentul insuficientei renale cronice
Tratamentul insuficientei renale cronice presupune adoptarea unui regim alimentar corespunzator, din care sa se reduca aportul de proteine si cel lichidian, pentru a diminua, astfel, efortul impus rinichilor.
In multe cazuri, este necesara dializa, metoda prin care se suplineste functia renala diminuata. Cu ajutorul dializei, sangele va fi filtrat, pentru a elimina, astfel, reziduurile si excesul de lichide.
Pentru unii bolnavi transplantul renal este singura solutie de tratament. Grefa renala este recomandata pacientilor in cazul carora insuficienta renala cronica a fost cauzata de hipertensiune, infectii sau diabet. Rinichiul transplantat poate proveni de la un donator viu, de la o ruda sau de la o persoana decedata. In cazul in care interventia chirurgicala reuseste, pacientul poate beneficia de o viata activa, aproape normala.
Complicatiile insuficientei renale cronice sunt numeroase, cele mai periculoase fiind edemul pulmonar sau cerebral si infectiile. Supravegherea riguroasa, cu mentinerea echilibrelor hidroelectrolitic si metabolic, permite totusi o supravietuire indelungata a acestor pacienti.