Nu Skin

Ce este hematohidroza și care sunt cauzele acestei boli rare

Redactor Alexa Galgau

Cele mai rare boli din lume sunt adesea înfricoșătoare, din cauza simptomelor distinctive pe care le au și a efectelor cumplite asupra corpului uman, care par mai degrabă rupte din filme științifico-fantastice. O astfel de boală este hematohidroza, care afectează un număr foarte mic de oameni - doar câteva cazuri au fost raportate de-a lungul istoriei medicale.

În cadrul acestei afecțiuni, pacientul transpiră cu picături de sânge atunci când se află într-o stare de stres major sau în fața unui pericol care îi amenință viața. Află mai multe despre hematohidrză și despre cauzele acestei boli bizare!

barbat la analize

Hematohidroza: cauze și simptome

Cel mai cunoscut caz de hematohidroză este relatat chiar în Biblie, pentru că se spune că Hristos a vărsat picături de sânge ca sudoare atunci când se ruga în grădina Ghetsimani, adică exact înainte să fie răstignit. Cel care a descris momentul a fost Luca: „Și s-a făcut sudoarea Lui ca niște picături de sânge ce cad pe pământ” (Luca 22, 44).

Mai există foarte puține cazuri de hematohidroză documentate de-a lungul istoriei medicale, unul dintre ele fiind consemnat de Leonardo Da Vinci, care a descris un soldat ce a transpirat cu picături de sânge înainte de a se lupta pe câmpul de luptă.

Dacă pe vremuri hematohidroza era considerată mai degrabă un semn divin, cunoscut sub numele de „stigmata”, care le oferea oamenilor convingerea că sunt aleșii lui Dumnezeu, astăzi se cunosc cauzele științifice ale hematohidrozei, care nu este nicidecum mai puțin interesantă.

Se pare că boala se manifestă doar în condiții de stres extrem: au fost raportate cazuri la deținuți care urmau să fie executați și unul singur la o femeie care fusese abuzată sexual. Se bănuiește de mult timp în lumea medicală că reacțiile psihosomatice puternice, și mecanismele care declanșează isteria provoacă și hemoragie în organism. Atunci când apare transpirația cu sânge, o explicație posibilă este afectarea rețelei de vase foarte mici (capilare) aflate de jur împrejurul glandelor sudoripare. Atunci când acestea se dilată din cauza anxietății, ele se pot rupe, iar sângele poate ajunge în glandele sudoripare. Tot din cauza stresului, pacientul transpiră intens și apare simptomul mai sus menționat.

femeie care sufera

Pentru că este o boală atât de rară, nu a fost descoperit un test care să ajute la diagnosticarea exactă a afecțiunii. Testele de laborator indică o prezență normală a hematiilor în organism și nu există nici anormalități la nivelul glandelor sau pielii. Au existat câteva cazuri de hematohidroză vindecate cu ajutorul betablocantelor, care au redus semnificativ sângerările prin pori, însă nu se poate găsi un tratament definitiv pentru o afecțiune care apare de câteva ori de-a lungul mai multor decenii.

Deși hematohidroza are cauze psihologice, ea rămâne în continuare un mister al lumii medicale, care probabil nu va fi elucidat prea curând.

Descoperă alte boli ciudate și rare!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta