Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Ce este mastoza fibrochistică și cum se tratează

Alexa Galgau

Înainte de toate, trebuie să te liniștim: dacă ai fost diagnosticată cu mastoză fibrochistică NU înseamnă că ai cancer. Această condiție este de altfel foarte frecventă printre femei, motiv pentru care nici nu mai este considerată o boală propriu-zisă. Deși multe femei nu au simptome ale mastozei fibrochistice, anumite paciente se plâng de dureri la nivelul sânilor sau disconfort, mai ales în perioada menstruației.

Alfă mai multe despre mastoza fibrochistică și cum se tratează această problemă frecventă!

Mastoza fibrochistică: ce este și care sunt simptomele

Trebuie să știi că schimbările fibrochistice ale sânului nu cresc riscul de a face cancer, ci sunt foarte comune. Femeile cu mastoză fibrochistică au la nivelul sânilor niște formațiuni nodulare noncanceroase (benigne). Doctorii nu știu exact care este cauza apariției acestor noduli, dar bănuiesc că este vorba despre schimbările hormonale care au loc în timpul ciclului menstrual.

Deși mastoza fibrochistică nu are nicio legătură cu cancerul de sân, e posibil ca femeile care au acești noduli să nu sesizeze schimbările la nivelul sânului care ar indica într-adevăr cancerul. Principalul semn că ceva nu este în regulă este un nodul care se întărește și care nu dispare până la următorul ciclu menstrual. De aceea este foarte important să te controlezi singură regulat, ca să știi exact cum se simt sânii tăi și să îți dai seama când chiar ai motive de îngrijorare.

Simptomele mastozei fibrochistice sunt:

 • mici noduli sau zone întărite care par să se îmbine cu țesutul sânului;
 • durere sau sensibilitate la nivelul sânilor;
 • noduli care fluctuează ca dimensiuni de la un ciclu menstrual la altul;
 • secreție verde sau maro închisă la nivelul sânului, care apare fără aplicarea presiunii pe sân;
 • durere mai mare a sânilor când se apropie menstruația.

Cel mai adesea, mastoza fibrochistică afectează femeile între 20 și 50 de ani. Se întâmplă foarte rar ca femeile aflate la menopauză să prezinte asemenea schimbări la nivelul sânilor.

Când să mergi la doctor

După cum am spus, deocamdată nu se cunosc exact cauzele apariției nodulilor specifici mastozei fibrochistice, dar este mai mult ca sigur vorba despre schimbările hormonale din organism, estrogenul fiind principalul „suspect” în acest caz. Așadar, orice femeie poate să aibă această problemă.

Prima oară când vei constata apariția nodulilor, e firesc să mergi la medic. Dacă ai fost diagnosticată cu mastoză fibrochistică, nu ai de ce să îți faci probleme. Însă, dacă prezinți următoarele simtome, este obligatoriu să faci un control cât mai repede:

 • apariția unui nou nodul tare sau a unei zone întărite, proeminente;
 • există porțiuni ale sânului în care durerea devine tot mai intensă;
 • schimbările la nivelul sânului continuă și după ciclul menstrual;
 • un nodul pe care doctorul l-a verificat pare acum să își schimbe forma sau dimensiunea.

Există mai multe tipuri de teste pentru a diagnostica mastoza fibrochistică și alte probleme ale sânului:

 • examenul clinic prin palpare, prin care medicul verifică vizual și prin pipăire suprafața sânului, pentru a depista schimbările neobișnuite în structura acestuia și eventualii noduli;
 • mamografia, care se face anual, la controlul de rutină, sau când medicul identifică un nodul sau o zonă întărită;
 • ecografia cu ultrasunete, care se cele mai multe ori se face împreună cu mamografia și este mai indicată pentru femeile tinere, pentru că țesutul din componența sânului este mai dens la acestea;
 • biopsia, prin care se extrage chirurgical o bucățică din țesutul nodulului, pentru a fi testat și a se determina dacă este malign sau benign.

 

 Cum se tratează mastoza fibrochistică

Dacă nu ai simptome care să te deranjeze, mastoza fibrochistică nu necesită tratament. Numai în cazurile în care disconfortul este mare sau nodulii sunt de dimensiuni prea mari se recomandă tratamentul. Variantele pe care le ai la dispoziție sunt:

 • extragerea lichidului din nodul cu ajutorul unui ac, ceea ce îl face să își reducă dimensiunea (și confirmă, de altfel, că este vorba de un chist inofensiv);
 • excizia chirurgicală, mai ales dacă nodulul nu dispare în urma primei variante de tratament;
 • contraceptive orale, care reglează nivelul hormonilor în timpul ciclului menstrual;
 • pastile pentru durere, precum antiinflamatoarele;
 • o dietă bogată în vitamina E sau administrarea de suplimente alimentare cu vitamina E.

Mastoza fibrochistică nu ar trebui să te îngrijoreze, însă este obligatoriu să știi să identifici acele schimbări la nivelul sânului care ar putea într-adevăr să fie periculoase.

Află și cum să previi cancerul la sân!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!