Ce este rambutan și ce beneficii are?
Deși fructul rambutan e mai degrabă o prezență exotică, insolită chiar pe teritoriile noastre, să știi că e destul de popular în America Centrală, în Asia și în Australia. Cu un gust aromat și dulce, face parte din aceeași familie precum fructul de lychee, mai cunoscut în țara noastră.
Vrei să bei un cocktail delicios sau să îți surprinzi invitații cu o înghețată specială? Dorești să îți determini copiii să consume mai multe fructe și nu știi cum anume să procedezi? Intră în scenă fructul rambutan, care poate deveni noul tău favorit!
Cuprins
- Ce este rambutan?
- Fructul rambutan: valori nutriționale
- Ce beneficii are fructul rambutan?
- Unde poți găsi fructul rambutan
- Cum se mănâncă corect fructul rambutan
- Rambutan versus lychee versus longan
- Riscuri ale fructului rambutan
Ce este rambutan?
Așa cum am anticipat, copiii vor fi încântați de aspectul său ce pare de-a dreptul SF, cu corp acoperit de perișori roșii moi și interior alb translucid, și cu siguranță vei stârni discuții la masă dacă organizezi un eveniment la care îți răsfeți oaspeții cu el, dar fructul rambutan e un snack obișnuit în țări din Asia, dar și în cartierul chinezesc din SUA.
Pe numele său științific Nephelium lappaceum, rambutan face parte din aceeași familie cu fructele de lychee și longan. Interiorul său alb translucid intră într-un contrast cromatic senzațional cu exteriorul roșu, dar are un gust dulce și cremos care contrazice această aparență „spinoasă”.
Rambutanul crește într-un copac nativ din țările din climatul tropic, precum Malaysia și Indonezia. Arborele poate ajunge până la 27 de metri înălțime.
De unde rambutan? Ceea ce pare a fi un nume amuzant provine de la un termen din dialectul Malay, al cărui înțeles este similar cu „păr”. Dacă te uiți la acest fruct de mărimea unei mingi de golf, o să înțelegi de unde a provenit asocierea.
Așa cum vei vedea mai jos, acest fruct e extrem de nutritiv și poate avea beneficii esențiale pentru sănătate.
Fructul rambutan: valori nutriționale
Deși e micuț, fructul rambutan chiar are cu ce se lăuda. Iată mai jos cum arată conținutul său nutrițional, raportat la un fruct de mărime medie:
- Calorii: 7
- Proteine: mai puțin de 1 gram
- Grăsimi: mai puțin de 1 gram
- Carbohidrați: 2 grame
- Fibre: mai puțin de 1 gram
- Zahăr: mai puțin de 1 gram
Însă să știi că restul veștilor sunt cu adevărat năucitoare! Rambutanul e bogat în vitamina C, un nutrient cu valoare antioxidantă, ce sporește și absorbția fierului; de fapt, 5-6 fructe pot acoperi, conform experților, întregul necesar de vitamina C.
Nici mineralele nu lipsesc din compoziția sa. Cuprul, necesar pentru funcționarea și dezvoltarea armonioasă a celulelor de la nivelul oaselor, creierului și inimii, dar și magneziul, potasiul, fierul și zincul sunt prezente în cantități îndestulătoare. De exemplu, în cazul cuprului, aproximativ 100g de fruct acoperă 20% din necesarul zilnic, iar pentru ceilalți nutrienți, vei absorbi între 2 și 6% cu fiecare consum.
Conținutul nutrițional al cojii și al semințelor e la rândul său lăudat, dar aici intervine un roșu semn de exclamare. Astfel, să știi că există risc de toxicitate crescută asociat digestiei lor.
Există persoane care prăjesc semințele, dar deși acest gest poate să mai atenueze din profilul nociv, oamenii de știință sunt de părere că ar trebui să nu te supui riscului.
Ce beneficii are fructul rambutan?
Numeroase, așa cum vei vedea, deși numai câteva dintre ele sunt și susținute științific.
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Susține digestia.
Cel mai mare atu al fructului rambutan e legat de caracterul său digerabil. Acest lucru e evident mai ales din conținutul ridicat de fibre. Jumătate dintre acestea sunt insolubile, ceea ce înseamnă că vor trece prin tractul intestinal nedigerate, acumulându-se în scaun și înlesnind tranzitul intestinal, ceea ce reduce riscul de constipație.
Dar nici fibrele solubile nu sunt de trecut cu vederea. Ele au rolul lor, hrănind bacteriile benefice din microbiom și contribuind astfel la producția acizilor grași cu lanț scurt, ce reduc inflamația și simptomele unor boli precum boala Crohn, colita ulcerativă și sindromul de intestin iritabil (colonul iritabil).
Poate să ajute la slăbire.
Are puține calorii, dar fibre cu prisosință, de aici rezultând capacitatea sa de a te ajuta să pierzi kilogramele în plus. Mai mult, pentru că sunt bogate în fibre, fructele rambutan vor spori senzația de sațietate, diminuând astfel riscul îngrășării.
Mai mult, aici invităm în scenă și fibrele solubile. Acestea se dizolvă în apă și creează o substanță asemănătoare unui gel, care încetinește digestia și sporește absorbția nutrienților. Poate de asemenea să reducă pofta de mâncare și să te ajute să te simți mai plină.
Nu în ultimul rând, nu putem să nu remarcăm conținutul ridicat de apă al rambutanului, care este unul dintre secretele de a menține o greutate echilibrată.
Poate să lupte contra infecțiilor
Întărește sistemul imunitar în primul rând prin conținutul ridicat de vitamina C, cu caracter antioxidant, ce susține producția globulelor albe, „războinicii” contra infecțiilor. Au existat cercetări care au arătat că alimentația săracă în vitamina C slăbea imunitatea.
Dar aici se remarcă mai ales coaja fructului, despre care s-a demonstrat în teste că reduce riscul de infecții și le combate. Nu e însă prea util omului avantajul, căci, așa cum am nuanțat, nu e indicat consumul.
Alte beneficii ale fructului rambutan sunt: poate preveni cancerul, așa cum s-a arătat într-un studiu pe animale, poate să protejeze de afecțiunile cardiovasculare pentru că reduce nivelul colesterolului și trigliceridelor, poate să protejeze de diabet pentru că crește sensibilitatea la insulină.
Ne simțim însă nevoite să nuanțăm că aceste ultime beneficii, dincolo de faptul că au fost reliefate numai în studii realizate pe animale, sunt în general asociate cu compuși aflați în coaja sau sâmburii de rambutan.
Unde poți găsi fructul rambutan
Fructul rambutan este disponibil mai ales în magazinele online sau în rețeaua unor supermarketuri precum Mega Image.
Îl găsești la prețuri de 30,99 de lei (250g) la Freshful, 50 de lei (250 g sau 6 bucăți) la Fine Food, 36,29 lei (250g) la Sezamo și 27 de lei (300g) la GoVeggie. La multe dintre aceste magazine online, soldurile erau însă indisponibile la data redactării acestui articol.
Cum se mănâncă corect fructul rambutan
Recunoaștem faptul că e puțin intimidant, cu aspectul său exotic, dar se desface destul de ușor. Trebuie să presezi pe părți până ce învelișul său țepos pocnește, și apoi să desprinzi fructul cărnos. Vezi mai jos procedura exemplificată într-un filmuleț!
Te mai poți teme și de țepii de la suprafața sa, dar nu e cazul. Sunt destul de moi, de-a dreptul inofensivi.
Cum îl consumi? Îl poți include în salate de fructe, smoothie-uri, cocktail-uri, poți prepara înghețată sau sorbet de rambutan, îl poți congela pentru a-l adăuga în alte prăjituri sau feluri de mâncare. Dacă adori să petreci timp în bucătărie, poți face și gem de rambutan.
Dacă ești lipsită de inspirație, să știi că poți introduce rambutanul în orice rețetă cu lychee. Dacă ești inventivă, îl poți folosi pentru a aromatiza curry-ul sau budincile tale.
Cum îl alegi? Acesta se coace în mod normal în perioada decembrie – ianuarie și mai are o perioadă de recoltare, mai scurtă, între august și septembrie. Cu cât e mai intens colorat, cu atât e mai sănătos și mai gustos.
O să vezi că fructul conține o sămânță în centrul său, care trebuie îndepărtată.
Rambutan versus lychee versus longan
Poate părea o propoziție în limbi străine, dar simțurile tale se vor bucura. Toate aceste fructe fac parte din aceeași familie, și, odată decojite, sunt extrem de similare. Profilul nutrițional e de asemenea compatibil.
Rambutanul e cel mai mare ca dimensiuni. Ca gust, acest fruct e dulce și cremos, lychee e mai înțepător, în vreme ce longanul e cel mai acrișor.
Riscuri ale fructului rambutan
Singurul pericol asociat consumului de rambutan e legat de coaja sa păroasă și de semințe. Așa cum am precizat deja, studiile realizate pe animale indică o toxicitate ridicată.
Semințele pot avea efecte puternic analgezice sau chiar narcotice, pot induce somnul, dar și coma sau chiar decesul.
Există persoane care prăjesc semințele pentru a le minimiza riscurile, dar oamenii de știință nu și-au dat acordul.
Suntem tare curioase să aflăm dacă tu ai gustat până acum din rambutan. Dacă da, ce ne poți spune despre el?
Surse foto: iStock
Surse articol: healthline.com, webmd.com, parade.com