Ce faci când organismul îți dă dureri de cap? Află de ce e bine să mergi la un neurolog
Prima reacție, când te confrunți cu o durere de cap, este să iei un analgezic, dar pentru o durere persistentă, automedicația nu este cea mai bună soluție. Cefaleea care nu trece poate fi simptomul unei afecțiuni neurologice.
Durerile de cap sunt frecvente în rândul românilor, un sondaj din 2021 arătând că 11% acuză acest simptom cel puțin o dată pe lună, iar dintre aceștia, 9,6% se confruntă cu cefalee săptămânal. Totuși, doar 6 din 10 merg la medic când au dureri de cap constante și nu toți urmează tratamentul recomandat de medic. Cât de periculos este un astfel de comportament?
Ce afecțiuni poate semnala durerea de cap
De multe ori, durerea de cap e trecătoare, efect al stresului sau oboselii, deshidratării sau foamei, presiunii atmosferice sau consumului de alcool. Când e constantă, însă, poate fi manifestarea unei suferințe cronice sau acute, care necesită evaluare medicală, investigații, diagnosticare și tratament.
Cefaleea se poate declanșa pe fondul unei tulburări de somn sau al adoptării unei posturi incorecte, care pune presiune pe coloana cervicală, poate fi simptomul unei migrene sau al unei nevralgii, dar poate semnala și boli mai grave, precum hernia de disc, spondiloza sau discopatia cervicală, meningita, encefalita, tromboza venoasă cerebrală, tumorile cerebrale sau chiar un AVC.
Cum îți dai seama când trebuie să te adresezi rapid medicului? Semnalul de alarmă îl reprezintă severitatea și simptomele asociate.
Când este durerea de cap cu adevărat periculoasă
Durerea devine periculoasă atunci când e puternică și are debut brusc, iar dacă este asociată și cu simptome neurologice - deficit motor, slăbiciune musculară, probleme de coordonare, de vedere, greață și vărsături -, vorbim despre o urgență medicală. Acesta e tabloul clinic specific unui accident vascular cerebral, în care intervenția rapidă joacă un rol crucial.
O altă situație în care este necesară apelarea de urgență a serviciului 112 o reprezintă durerea foarte puternică însoțită de greață, vărsături, rigiditatea cefei, vedere încețoșată sau dublă, confuzie, convulsii și leșin - poate fi manifestarea unui anevrism cerebral rupt.
Abcesul cerebral, care este o infecție localizată în creier, și hematomul epidural - o acumulare de sânge între craniu și membrana care căptușește cavitatea craniană - dau tot dureri de cap severe, dar resimțite ca o presiune puternică. Și acestea sunt situații periculoase pentru sănătate și viață și impun asistența medicală de urgență.
Însă nu trebuie ignorate nici durerile care nu cedează la medicație sau revin, în ciuda tratamentului. Cefaleea cronică impune o consultație și investigații pentru identificarea cauzei și un tratament care să prevină scăderea calității vieții.
La ce trebuie să te aștepți când mergi la neurolog cu cefalee
Pentru a determina ce anume declanșează durerea de cap, medicul îți pune o serie de întrebări legate de caracteristicile acesteia: localizare (se poate manifesta în diverse zone ale capului - ceafă, frunte, vârful capului), durată, severitate, declanșare (bruscă sau treptată), manifestare (constantă, intermitentă, pulsatilă, resimțită ca o presiune sau ca un junghi), frecvență și răspuns la medicație. Simptomele asociate trebuie menționate și ele, la fel istoricul medical familial.
Anamneza este urmată de o examinare clinică, apoi medicul îți poate recomanda efectuarea unui CT (în cazurile urgente) sau a unui RMN.
De regulă, coroborate, consultația și rezultatul investigației imagistice conduc la un diagnostic cert al durerii de cap și la stabilirea tratamentului adecvat.