Ce să faci dacă te mușcă pisica

Ce să faci dacă te mușcă pisica
Sorina Corneanu
Joi, 01.02.2018

Cuprins

De când pisicile au devenit animale de companie atât de comune, mușcăturile acestora au devenit și ele mai frecvente. Indiferent dacă se întâmplă dintr-o simplă joacă sau e un răspuns agresiv, mușcătura de pisică ar trebui tratată cu seriozitate, astfel încât nimeni să nu se afle în pericol. Pentru că orice mușcătură de animal poate prezenta risc de infecție, consultul medical este recomandat de fiecare dată!

Iată câțiva pași simpli pe care să îi urmezi dacă te-a mușcat o pisică!

Îndepărtează-te de pisică și asigură-te că nu te va ataca din nou. Nu încerca să „o tragi la răspundere”. Probabil că și ea este la fel de speriată și confuză ca tine.

Indiferent dacă sângerezi sau nu, ar trebui să cureți imediat rana cu săpun și apă caldă, spălând bine în interiorul rănii, astfel încât să nu rămână săpun, pentru că mai târziu ar putea cauza chiar el iritații. Poți folosi fără probleme un săpun obișnuit. Rareori este cazul să recurgi la un săpun antibacterian sau antiseptic.

pisica portocalie care se joaca

După ce ai curățat rana corespunzător, acoper-o cu un pansament curat și păstrează locul uscat și steril. Dacă vrei să te asiguri că totul va fi în regulă, deși cazurile de infecție sunt rare, poți folosi un unguent cu antibiotic. Vizita la medic nu este necesară decât dacă te confrunți cu simptome precum: roșeață, umflătură la locul mușcăturii, apariția puroiului.

Totodată, vizita la medic poate fi necesară atunci când rana are nevoie de cusături. Dacă rana provocată de mușcătura de pisică este adâncă, iar tu nu ești sigură că poți ține lucrurile sub control, mergi la medic pentru a elimina orice îndoială. Consultul este obligatoriu, mai ales când rănile sunt pe mâini sau pe față, în primul rând pentru a se evita eventuale cicatrici!

Potrivit doctorului Matthew Levy, specialist în medicină de urgență la Universitatea Johns Hopkins, „există anumiți factori care ar trebui luați în considerare imediat după o mușcătură sau zgârietură de pisică, cum ar fi localizarea și adâncimea rănii, starea de sănătate a pisicii și eventualele afecțiunile de care suferă persoana care a fost zgâriată sau mușcată”.

Învață să îți îngrijești pisica!

Orice pisică fără stăpân riscă să transmită rabie. Dacă pisica nu poate fi identificată și proprietarul nu poate prezenta dovada vaccinării împotriva rabiei, pacientul trebuie să solicite asistență medicală. Dacă nu este tratată, rabia este întotdeauna fatală pentru oameni!

Mușcătura de pisică poate fi periculoasă dacă pisica nu a fost vaccinată, deoarece colții acesteia se comportă ca niște ace extrem de ascuțite care pot împinge bacteriile adânc în carne, tendoane și articulații. Rănile mici, dar profunde, sunt foarte greu de curățat și tind să păstreze bacteriile în interior, unde se răspândesc rapid.

Alte riscuri asociate mușcăturii de pisică

Unul dintre cele mai grave riscuri asociate zgârieturilor pisicii este febra mușcăturii de pisică, o boală cauzată de o bacterie numită Bartonella. Bacteria este transmisă pisicilor prin mușcătura unui purice infectat sau prin fecale de purici, iar mai departe, prin mușcătura de pisică, uneori și prin zgârietura adâncă, aceste bacterii se transmit și la om.

Simptomele bolii apar la trei până la 14 zile după ce o pisică infectată a mușcat o persoană. Se estimează că aproximativ 12.000 de persoane sunt mușcate de pisică în fiecare an, iar 500 dintre acestea sunt și spitalizate, arată un raport al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Dacă mușcătura adâncă de pisică nu este tratată, aceasta poate provoca mărirea splinei, îngroșarea valvei inimii sau encefalită.

Pentru a preveni transformarea unei simple mușcături de pisică într-o problemă medicală gravă, ar trebui să acorzi animalului tău de companie grija cuvenită, să îl vaccinezi și să îi oferi condiții optime de trai, astfel încât să vă bucurați împreună de joacă fără riscuri!

Vezi si
Cum faci acasă brânză de caju
Cum faci acasă brânză de caju
Andreea Baluteanu | Joi, 01.02.2018

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Cât costă un test de osteoporoză în 2024 și de ce ar trebui să îl faci
Cât costă un test de osteoporoză în 2024 și de ce ar trebui să îl faci
Andreea Baluteanu | Vineri, 13.09.2024
Incepe quiz
Ce crede pisica ta despre tine?
Ce crede pisica ta despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (12)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Metoda Niksen: ce presupune și ce beneficii are
Raluca Margean | Miercuri, 16.10.2024

Ne găsești pe